Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci na Beli gori

Primorske novice, gorsko reševanje - Darinka Dekleva: Dvajset let reševalne skupine GRS iz Ilirske Bistrice.

Iz skupine vodnikov in izkušenih gornikov, ki so na Snežniku v surovih zimskih razmerah skrbeli za varnost rekreativnih zimskih vzponov, je pred dvema desetletjema nastala skupina gorskih reševalcev.

Dokler gre v gorah brez neprijetnih dogodkov, verjetno le malo planincev pomisli, kako dragoceni so gorski reševalci, ki priskočijo na pomoč ne glede na vzroke nesreče. Zanje je pomembno življenje človeka. Pri tem pa izpostavljajo svoje življenje. Ko načrtujete svoje obiske gora, pomislite tudi na te fante.

Kar tri desetletja je v marcu potekala na Snežniku velika rekreativna prireditev, znana pod imenom Zimski vzponi na Snežnik v organizaciji Planinskega društva Snežnik iz Ilirske Bistrice. Zasloveli so kot dobri organizatorji. V akciji je sodelovalo veliko članov društva, pa tudi članov iz sorodnih društev in služb iz Ilirske Bistrice, ki so poskrbeli za varen in nemoten potek prireditve. Pobočje Bele gore je vsako leto privabilo po nekaj tisoč obiskovalcev iz ožje in širše nekdanje domovine, pa tudi iz zamejstva.

Že na samem začetku se je oblikovala skupina vodnikov in izkušenih gornikov, ki so na Snežniku v surovih zimskih razmerah skrbeli za gaženje, nadelavo poti, postavili zavarovanja na nevarnih odsekih in tudi za reševanje, če se je za to izkazala potreba.

V času zimskih vzponov, pa tudi v drugih letnih obdobjih je število obiskovalcev z leti naraščalo. Vodstvo PD je prišlo do zaključka, da potrebujeta Snežnik in območje do Nanosa usposobljeno ekipo, ki bo nudila pomoč na zahtevnih goratih območjih. Skupina, ki je skrbela za reševanje na zimskih vzponih, je pristopila v članstvo Gorske reševalne službe, v postajo GRS Ljubljana, ki je lahko nudila ustrezne možnosti za izobraževanje in strokovno delovanje priključenih članov. Letos bo mimo dvajset let, odkar so na stavbo policijske postaje Ilirska Bistrica pritrdili znak GRS in s tem uradno potrdili ustanovitev Reševalne skupine Ilirska Bistrica.

Skupina je prejemnik zlate plakete občine Ilirska Bistrica za leto 2010, kar je znamenje, da sta skupina in dejavnost v tem okolju potrebna, zaželena in opažena.

Darinka Dekleva

23.06.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti