Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prigarani užitki

Primorske novice, Rekreacija: Letos je bila zima dolga, potem pa se je kar na hitro poslovila, zamenjalo jo je poletje, pomladi pa skoraj ni bilo. A turni smučarji niso ostali brez užitkov, čeprav je turna smuka zdaj možna samo še zelo visoko v gorah. Objavljamo zapis Mira Vogriča iz Vrtojbe o enem zadnjih izletov primorskih turnih smučarjev v Dolomitih.

TURNO SMUČANJE: Triindvajseti maj na Passo Monte Cristallo, 2795 metrov. Noč je bila kratka. Vstajanje ob dveh, ob treh odhod z dvema avtoma iz Šempetra. Prek Pordenona prispemo v Cortino d´Ampezzo.

Nadaljujemo proti Fiamsu in naprej do kraja Schluderbach. Tam zavijemo desno na Lago di Mizurino, vendar že kmalu parkiramo pred mostom čez potok Rio Val Fondo, pred dolino istega imena – Val Fondo (1470 metrov).

Ko si oprtamo vso opremo, se začne pešačenje po suhi strugi potoka. Struga se po slabe pol ure hoje zelo zoži. Pri najožjem prehodu potok oživi, nato ga večkrat prečimo, eden od nas se ob tem pošteno zmoči. Ob višjem vodostaju je prečenje močno vprašljivo. V tem najožjem delu prečimo tudi več snežnih plazov, z nahrbtnikom, smučkami in čevlji na njih nas nekaj zgreši pot in zarijemo se med goste borovce. Dobro se preznojimo, preden najdemo izhod nazaj v strugo, ki se zopet počasi širi. Na 1780 metrov si obujemo smučarske čevlje in začne se hoja po snegu. Dolina se zopet počasi oži in vedno bolj dviguje.

Na levi zagledamo prehod iz doline na zgornji plato. Snega je po širini en meter, ob manjši količini je ta del težko prehoden, oziroma se ga ne da presmučati. Najožji del prehoda je dokaj strm, sneg je pomrznjen. Pomagamo si s cepinom, pod snegom slišimo bučanje vode. Ko se spravimo prek roba na 2050 metrih, se pred nami odpre čudovit pogled na plato, vse do sedla Folc dell Cristalo (3221 metrov) in Piz Popena (3152 metrov).

Kratek počitek, hrana, pijača, nato pa pse in srenače na smučke, smučke na noge, in garanje (700 višinskih metrov na uro) do vrha sedla, ki ga dosežemo po slabih štirih urah hoje. Na sedlu uživamo ob pogledu na zasnežene okoliške gore. Vreme je idealno, ni vetra ne mraza.

Po polurnem počitku se pripravimo za spust. Prvi del spusta nam zaradi oblačnosti nagaja slaba vidljivost, srednji del pa je idealen (sonce, dobra vidljivost, idealen sneg). Najtežavnejši del, prehod med platojem in dolino, se je ta čas že omehčal. Nekateri ga predrsamo, ostali dajo smučke v roke in ga prehodijo, nato pa nadaljujemo s smuko po dolini Val Fondo po že zelo razmehčanem snegu do 1700 višinskih metrov.

Tam se vsi zopet zberemo in sledi vrnitev do parkirišča. Analiziramo smuko, pospravimo opremo, nadomestimo izgubljene tekočino in kalorije, sledi pa odhod proti domu, kjer smo ob petih popoldne.

 

MIRO VOGRIČ

16.06.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti