Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V središče Slovenije, na GEOSS, sta

Planinsko društvo in Alpinistični odsek Litija organizirala 21. pohod in 1. turnokolesarski vzpon

Tradicionalni vsakoletni pohod po markirani poti na GEOSS je v organizaciji Planinskega društva Litija in Alpinističnega odseka Litija tudi letos potekal zadnji majski vikend, 29. maja. Tokrat že enaindvajsetič.

Na sončno soboto so se pohodnikom prvič pridružili tudi turni kolesarji s katerimi so se odlično ujeli. Pohoda se je udeležilo okoli 140 pohodnikov, med njimi prijavljenih 96 pešakov in 9 turnih kolesarjev. Markirana pohodniška pot je bila dolga 14,4 km (3-4 h), kolesarska pot pa 16 km (2-3 h). Pričetek pohoda je bil med 7. in 10. uro, vodeni turnokolesarki vzpon pa ob devetih. Najbolj telesno pripravljeni so zagledali cilj GEOSS - povezovalno točko slovenskih pokrajin že po uri in četrt.

Pot se je pričela izpred upravne zgradbe Predilnice Litija. Bili smo res pisana druščina, tako po starosti kot tudi po krajih. Trasa poti nam je zopet ponudila čudovite poglede veselih obrazov po prelepi naravi. Vodila nas je vseskozi po zanimivi markirani poti mimo kontrolnih točk na Strešnem vrhu (532 m), Slemšku (680 m) ter mimo najdišča znamenite SITULE iz halštadske dobe, do geometričnega središča Slovenije, kjer se je pred gostiščem Vrabec na Spodnji Slivni ob 13. uri pričela slovesnost. Na slovesnosti nas je pozdravil predsednik Planinskega društva Litija Roman Ponebšek ter predsednik društva GEOS Mirko Kaplja. Slavnostno razglasitev so povezovali in zapeli otroci osnovne šole Vače v vodstvu Aleksandre Štrus. Na slovesnosti so podelili tudi naslednje plakete ter značke in sicer:

11 bronastih značk za 3 krat prehojen pohod
6 srebrnih značk za 5 krat prehojen pohod
7 zlatih značk za 7 krat prehojen pohod
4 plakete za 10 krat prehojen pohod
Plaketo za 20. prehojeni pohod pa je dobil Dušan Jovanovič

Pohod so nato nekateri združili še z ogledom okoliških znamenitosti ter s prijetnim klepetom in druženjem na slovesnosti. Za pijačo in jedačo je bilo zopet izvrstno poskrbljeno.

Vsekakor vse pohvale organizatorjem za izlet in lep zgled nam za prihodnost. Zahvala gre tudi GRS Ljubljana, katerega reševalci so spremljali pohodnike in zaradi odlične pripravljenosti udeležencev na srečo niso imeli dela.

Srečno v gorah in nasvidenje v letu 2011

PD Litija

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti KOL POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti