Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iztok Tomazin: Prelesti - 30 let odkrivanja

nedelja, 21. marec 2004, ob 19:35, Franci Savenc, ogledov: 2745

Razstava fotografij in literarnih del Iztoka Tomazina ob 30 letnici njegovega gorniškega delovanja - Otvoritev v petek, 26. marca v galeriji Rika Debenjaka

Prelesti - 30 let odkrivanja


Razstava fotografij in literarnih del Iztoka Tomazina ob 30 letnici njegovega gorniškega delovanja - Kanal ob Soči, Galerija Rika Debenjaka


Razstava fotografij in literarnih del Iztoka Tomazina, »Prelesti – 30 let odkrivanja«, nas popelje skozi utrinke bogatih doživetij, težko dostopnih človeku vsakdanjika. Ob 30 letnici gorniškega delovanja nam avtor predstavi svoja odkrivanja Lepote skozi raznovrstne bolj ali manj ekstremne aktivnosti.

Otvoritev razstave bo v petek, 26. marca, ob 18.30 odprta pa bo odprta do vključno 15. aprila 2004

Moto razstave je tako »Lepota in aktivnost«. Tomazinu – zdravniku, alpinistu in alpinističnemu smučarju, himalajcu, gorskemu reševalcu in vodniku, letalcu, pesniku, pisatelju in fotografu – lepota ni le estetska, pač pa predvsem duhovna razsežnost, vseprisotna in neskončna, ki kliče po raziskovanju brez konca…
Na razstavi bodo na ogled tudi dokumentarni posnetki s Tomazinovih alpinističnih vzponov, smučarskih spustov, poletov z zmajem in padalom ter gorsko reševalnih akcij.
Na otvoritvi razstave nas bo avtor z diaprojekcijo popeljal skozi nekatera svoja najzahtevnejša in najlepša gorska dejanja in doživetja.
Razstavljena knjižna in druga publicistična dela bodo tudi naprodaj.

Iztok TomazinIztok Tomazin
je bil rojen 30. januarja 1960 v Kranju, živi in dela pa v Tržiču.
Magister Iztok Tomazin, dr. medicine, je posebej za današnji čas izjemna osebnost, tisto, čemur so v renesansi rekli uomo universale, vsestranski človek: je zdravnik, gorski reševalec-letalec, gorski vodnik, vrhunski alpinist, ekstremni smučar, zmajar, jadralni padalec, fotograf, pesnik in pisatelj, zelo dejaven pa je tudi na področju humanitarnih dejavnosti.

Najbolj presenetljivo pri tolikšnem številu dejavnosti je to, da skuša doktor Tomazin na vseh teh področjih delovati čim intenzivneje in da tudi res povsod dosega vrhunske rezultate. Je specialist splošne medicine, priljubljen in cenjen zdravnik družinske medicine in nujne medicinske pomoči ter hkrati direktor Zdravstvenega doma Tržič, poleg tega vodi ambulanto za pregled letalskega osebja, je asistent na Katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani; do nedavnega je bil član vodstva Gorske reševalne službe Slovenije (načelnik Zdravniške podkomisije), je član mnogih domačih in tujih komisij na tem področju ter eden najaktivnejših in najbolj izkušenih ter vsestransko usposobljenih slovenskih gorskih reševalcev letalcev in zdravnikov helikopterske nujne medicinske pomoči…; kot ekstremni alpinistični smučar je smučal po mnogih stenah z vrhov domačih, pa tudi najvišjih svetovnih gora, med drugim tudi z vrha osemtisočaka Gašerbrum I v Karakorumu, kar je bil najtežji tovrstni podvig na svetu; osvojil je štiri osemtisočake: na enem od njih je opravil prvi in še vedno edini slovenski zimski vzpon na osemtisočak sploh (Daulagiri 1987), na drugem solo prvenstveni vzpon v severni steni in prvo prečenje gore (Čo Oju 1988); velja za pionirja prostega plezanja na Slovenskem in avtorja mnogih izjemno zahtevnih smeri doma in po svetu, doslej je opravil preko 3000 alpinističnih vzponov…; bil je državni prvak in rekorder v zmajarstvu in državni prvak v jadralnem padalstvu; med prvimi je začel s poleti z zmajem in padalom z visokih gora in tudi tu dosegal vrhunske uspehe; kot fotograf že desetletje izdaja koledar Prelesti; je avtor štirih odličnih alpinističnih knjig: Korak do sanj, 1988, Čo Oju – Turkizna boginja, 1993, Nebo nad Afriko, 1993, Pustolovščina v Tibetu, 1994, ki so jih kritiki pospremili z najbolj laskavimi ocenami, in pesniške zbirke Iskanje Šambale, 1998, ki ji je predgovor napisal Nobelov nagrajenec za mir, tibetanski Dalaj Lama; je tudi avtor mnogih znanstvenih in strokovnih člankov s področja medicine, končno pa tudi sodelavec večih humanitarnih organizacij. Za vso to svojo res neverjetno dejavnost je prejel mnogo priznanj, med drugim leta 1999 tudi Častni znak svobode, ki ga podeljuje predsednik republike.

Pri Iztoku Tomazinu si te osupljive količine dejavnosti in uspehov ne znam razlagati drugače kot z izjemno voljo po popolnosti. Ta se kaže na več načinov: najočitneje seveda v tem, da skuša na vsakem področju delovati čim bolje; na globlji ravni pa v tem, kar bi lahko imenovali Tomazinova življenjska pot in kar se najizraziteje razkriva v njegovi umetniški dejavnosti: v literaturi in fotografiji. Obe dejavnosti skoraj povsem izhajata iz Tomazinovega alpinizma oziroma iz drugih ekstremnih športov, kjer je dosegal vrhunske rezultate, in obe kažeta jasno »razvojno pot«. Ekstremni športni dosežki na meji možnega so za Tomazina vedno bolj očitno šele izhodišče za še drznejšo, bolj privlačno pot, za avanturo duha, ki zaradi svoje vnaprejšnje svobode omogoča še višje vzpone, kot je to dano našim telesom. Na to pot, ki si edina lahko upravičeno lasti ime »pot popolnosti«, se dr. Iztok Tomazin s svojo neverjetno široko življenjsko izkušnjo podaja pripravljen bolje kot kdor koli med nami.

Prof. dr. Tomo Virk


Iztok Tomazin, po osnovni izobrazbi zdravnik, v javnosti pa enako ali še bolj znan kot vrhunski alpinist, alpinistični smučar, gorski reševalec in literat ter ne nazadnje fotograf, se s pregledno razstavo spominja zadnjih trideset let svojega bogatega in uspešnega, z naravo in predvsem z gorami povezanega življenja.
Tomazin kot fotograf ima zaradi svojih alpinističnih sposobnosti možnost stopiti tja, kamor noga slehernega fotografa ne more: v zaklenjene kamre lepote, ki se odpirajo onkraj drznosti in poguma…Zato njegove fotografije pogosto odkrivajo nove poglede na že znana imena gora. Bivanje v gorah v vsakršnih razmerah in času, prenočevanja pod milim nebom, vrhunski podvigi in samotna raziskovanja ga silijo v zapisovanje nepozabnih trenutkov, ko se, na primer rojeva ali umira dan…Vsebino je vedno črpal iz bogastva usedlin svojih srečanj in spoznanj o življenju tam, kjer se nehajo vsakdanje sivine cest in začenjajo vzponi v sebi, ko se duh spopada s skalovjem v duši…
Tomazinu tudi v fotografiji ni do cenenih in pozunanjenih pokrajin, pač pa, kot se za pesnika spodobi, v njih išče predvsem Svetišče.

France Stele

Sponzorji razstave: SRC.SI, ALP-Vrh, PromMontana, FIDIFARM, Foto Čebron

Oznake: BIB
eXTReMe Tracker