Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 18.05.10

Vlaga v zraku pogosto pomeni sušo novic!

Da me ne bodo spet po zobeh vlačili bom kar na kratko. Ta konec tedna se ni nič plezalo oz. skoraj nič.

Zima, zima bela

Tisti skoraj nič se nanaša na Anžeta Šavsa (AO Kranj), ki je neugodni vremenski napovedi navkljub to nedeljo sam preplezal smer Fritsch-Lindenbach v Dolški škrbini. Kot sam piše ga je v smeri celo malo nohtalo, razmere pa so bile še zelo dobre.

Spomin na prvi maj

Moje zadnje čase zelo zoženo polje zaznave je spregledalo informacijo, da so Matic Košir (AO Jesenice), Matic Kozina (Akademski AO), Nejc Marčič in Jure Mihelčič (oba AO Radovljica) obiskali nekdaj precej obiskovani Val di Mello. Žal jim je vreme skrajšalo načrte, a za okužbo z virusom plezanja v granitnih počeh in ploščah je bilo plezanja dovolj. Preplezali so tri najlepše klasike v stenah nad dolino. V soboto, 24.04., so preplezali l'Alba del nirvana (VII+, 150 m). Naslednji dan so že sestavljali smeri po sektorjih in preplezali smer Kundaluna (VII/VI,V, 740 m), ki je sestavljena iz dveh smeri: začne se s smerjo Kundalini (VII-) in po nekaj minutah hoje do zgornjega sektorja - stene, nadaljuje po smeri Luna nascente (VII). Zanimivo je, da so se v smeri vedno podajali skupaj, kar je v ponedeljek 'drago' stalo Jureta in Nejca, ki sta zaradi dežja obračala v smeri Cochise-Kundalini (VII-/VI+, 350 m), Matica pa sta jo srečno odnesla tik pred dežjem. S posrečenim komentarjem Matica, ta prvi obisk granita zveni nekako takole: 'Plezanje je luštno in fajn. Kar je razčlenjeno (poke, pokline kamini in kamnite žile v skali) je zelo plezljivo in obče povabljivo. Čisto nove dimenzije plezanja pa sem doživel v 60-75° ploščah, ki jih plezaš s pomočjo trenja in zaupanja v plezalke ter sebe, kot plezalca. Slednjega je bilo ob prvem obisku rahlo premalo.'

Novičke in novičice

V AN nikakor ne moremo izpustiti spusta, ki ga je opravil Jaka Ortar z vrha Triglava, saj gre za enega redkih res dobrih spustov pri nas to zimo. Več na objavi in njegovi strani.

Za uka željne alpiniste je prišel čas ko morajo tudi kaj pokazati in tako so se ta konec tedna odvijali izpiti za alpiniste, v soboto na Vršiču v nedeljo pa v Vipavi oz. natančneje v Gradiški turi. Ne bom trdil, da so se od naporov znojili, čeprav je kar močno teklo od njih – zlasti v soboto.

Sicer se je končal, letos zelo obiskani, 4. festival gorniškega filma Domžale, nagrade so podeljene in ni jih malo. Sem pa zaman iskal novico, kdo je bil letos v žiriji, ki vsako leto izbere film za nagrado PZS in zakaj prav ta film?

Ker sem zadnjič vabil naj tokrat opozorim še enkrat na CCCT, ki je bil prestavljen na, 29.05., in ni potekal ta konec tedna.

Peter Podgornik pa vztrajno nadaljuje popisovanje sten in smeri v posočju. Tokrat je obdelal meni zelo ljub kotiček pod Kanjavcem.

To je to za tokratne razmere. Pa srečno!

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Lepote Val di Mella

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti