Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Severovzhodni raz Kalške gore

1937

sreda, 31. maj 2006, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1584

Miro Pleterski: Bilo je meglenega dopoldne ob 10. uri, ko sva s tovarišem vstopila na mestu, ki je popisan v »Našem alpinizmu«.

Do gredine sva plezala po Modec - Režkovi smeri. Ker sva si pa hotela ogledati možnost vzpona preko izrazitih gladkih plati, ki so dobro vidne s poti na Kokrsko sedlo, sva krenila v levo po gredini, ki se oži v dokaj udobno polico, nad katero se strešijo že omenjene kompaktne gladke plati. Polica se konča v osrednjem prevesastem delu raza, ki se grbanči navzgor ob gladkih plateh; z njimi tvori poč, ki sva jo premagala z gvozdenjem polovice telesa. Toda poči zmanjka in ven moraš na levo v prevesasto steno. Da ti je to mogoče, vtakni v razpoko, ki jo najdeš nekje ob levici, klin; dasi samo zataknjen, bo prenesel težo tvojega telesa, kar je potrebno, da se obesiš vanj iz poči in da odtod premagaš jedrnato, ne posebno izrazito preveso, nad katero skoraj najdeš krasno varovališče.
Edino na tem res zelo težavnem mestu sva s tovarišem rabila kline. (Važnost treninga! Turnc!) Tovariš me je namreč varoval na enem klinu, jaz pa sem zataknil drugega v že opisani razpoki. - Nadalje vodi najina smer naravnost navzgor do poševne pokline, ki mejniči gladke plati in te pripelje na položnejši del raza; tu sva se s tovarišem razvezala. Ko sva dospela do prvih večjih škrbin, ki tvorijo greben vzhodnega vrha Kalške gore, je bila ura ena popoldne. Od tod sva prečila proti žlebu, ki je dobro viden iz koče na sedlu; po njem sva sestopila.
Plezala sva v dokaj gosti megli, tako da često nisva ločila drug drugega. V drugi polovici višine je jelo deževati.
Plezala dne 31. maja 1936 - Bojan Lovša, Miro Pleterski.
 

Oznake: PLE, PV
eXTReMe Tracker