Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prostovoljstvo ni v krizi

Primorske novice, Rekreacija: Na občnem zboru PD Tolmin so temeljito pregledali delo v minulem obdobju.

PLANINSTVO – Na mnoge pomembne dogodke v letu 2009 je v uvodnem poročilu opozorila predsednica društva Milena Brešan, ki je kot največjo pridobitev društva v preteklem letu omenila nov zbiralnik za vodo pri koči na planini Razor, zgrajen s finančno pomočjo Fundacije za športne dejavnosti občine Tolmin, ki bo zagotavljal nemoteno obratovanje koče tudi v sušnih obdobjih.

Mentorice so lani na 45 izletov popeljale 554 otrok iz vrtcev in osnovnih šol iz Tolmina in Mosta na Soči s podružnicami. Na planinske ture in pohode se je odpravilo več kot 1600 odraslih planincev, ki so lahko izbirali med enodnevnimi, pa tudi večdnevnimi pohodi in turami, osrednja pa je bila prav gotovo tedenska tura v Visoke Tatre na Slovaškem. Da bi zagotovili varnost na planinskih poteh, ki jih upravlja planinsko društvo, so poskrbeli markacisti, ki so morali kar krepko pljuniti v roke, da so odpravili posledice lanske s snegom zelo bogate zime. Skupaj s prostovoljci iz gospodarskega odseka, ki upravljajo in vzdržujejo kočo, dokazujejo, da prostovoljstvo res ni preživelo.

Najbolj uspešen športni plezalec je bil spet Peter Mrak, ki je za svoje dosežke prejel tudi bronasti kipec tolminske občinske športne zveze.

Število intervencij, v kateri posreduje tolminska postaja Gorske reševalne službe, se na žalost še kar povečuje. Lani so tako morali reševati v kar 69 akcijah, v katerih je sodelovalo 57 članov v 1800 urah reševalnega dela.

Po nekajletnih prizadevanjih pa je društvu končno uspelo pridobiti tudi dva varuha narave. Skupaj z mladinskim odsekom društva, gozdarji Zavoda za gozdove in Soškega gozdnega gospodarstva Tolmin ter nadzornika iz Triglavskega narodnega parka sta pripravila prvo akcijo, sajenje mladih bukovih dreves za kočo na planini Razor, v sodelovanju z občino Tolmin in TNP pa pripravljata tudi tablo na planini Razor o zaščitenih gorskih rastlinah.

Društvo se je na občnem zboru spomnilo svojih članov, ki se že dalj časa razdajajo in vsak po svojih močeh skrbijo, da v društvu tečejo stvari po zastavljenem programu. Med nekaj manj kot 700 člani je namreč kar pestra druščina ljudi, ki so vsak po svojih močeh pripravljeni pomagati. Med drugimi je sedem planincev prejelo srebrni častni znak PZS, Majdi Pagon in Žarku Trušnovcu pa je predstavnik PZS izročil zlati častni znak PZS.

Da je delo društva in njenih članov prepleteno z delovanjem drugih sorodnih organizacij v občini, je dokaz tudi plaketa Občinske športne zveze Tolmin, ki jo je za dolgoletno delo v planinstvu in organih Občinske športne zveze prejela Milena Brešan.

Posebno pa je odmeval izbor Rudija Raucha za naziv Dobri človek 2009 v akciji Naše žene v preteklem letu. Rudijevo priznanje pomeni hkrati tudi veliko priznanje za planinsko dejavnost. S svojimi izleti in pohodi je aktiviral številne upokojence in mnogim še dodatno osmislil življenje.

 

CJ

05.05.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti