Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN – 04.05.10

Plezali predvsem v Paklenici ...

Paklenica
V kanjonu Paklenice je bilo tako kot vsak prvi maj zadnjih 40 let, z izjemo nekaj vojnih let, bolj ali manj prijetna gužva. Večina slovenskih odsekov se takrat odloči za skupno turo. Tudi AO Nova Gorica ni bil izjema. V Novi Gorici v zadnjih letih prihajajo na površje odlični mladi alpinisti, ki jih lahko mirno uvrstimo med najperspektivnejše v Sloveniji. Prav zanimivo je, kako se viri odličnih mladih alpinistov selijo po Sloveniji. Tudi tokratni vzponi v Paklenici dokazujejo, da je Nova Gorica eno od trenutnih brstišč dobrih alpinistov. Matic Obid in Jernej Arčon sta v nedeljo, 25. aprila, preplezala Rumeni strah (7c) v Anića kuku, Matic ga je zmogel prosto. V ponedeljek, 26. aprila, sta Jernej Arčon in Mitja Gleščič opravila pravi plezalni maraton in v Anića kuku preplezala pet smeri. Začelo se je z Mosoraško, nadaljevalo pa z Albatrosom, Nostalgijo in Klinom, s temo pa sta zaključila na vrhu Brahmove. V sredo, 28. aprila, sta se ponovno navezala Jernej in Matic in preplezala Vražjo (6c). Nato je Matic zamenjal soplezalca in v soboto za praznik dela, kot se za študenta spodobi, skupaj z Rokom Stubljem preplezal Brid klina (7c). Matic obe prosto.

Tudi članov AO Domžale je bilo v Pakli veliko, 22 plezajočih in skoraj še toliko spremljevalcev. Omenim zgolj najboljše vzpone katerih težave se gibljejo med 5c in 6b; Cirkus (Andrej Pečjak in Rok Kališnik), Mosaraška in Brahmova (Rok in Meta Kališnik), Nostalgija (Janez Cerar in Aleš Janžekovič), Armadilon (Aleš Janžekovič in Jure Pezdirc), Kača (Janez Cerar in Tin Pelc), Nidia (Janez Cerar in Tin Pelc), Leva Tržiška (Primož Bečan in Tin Pelc) in še mnogo lažjih. Člani AO so najbolj ponosni na mladega Tina Pelca, ki se je suvereno sprehajal po omenjenih smereh ob tem, da pleza le dobro leto.

V nedeljo, 2. maja, so imeli še skupno turo s tečajniki letne AŠ. Udeležilo se jo je vseh sedem tečajnikov in osem članov odseka. Plezali so v Beli Peči in skupaj opravili 30 vzponov. Plezali so v lažjih smereh: Bumerang, Katastrofula, JZ raz, Šleparska in Pripravniška varjanta.
So pa dejali, da problemov s cesto in njenim lastnikom sedaj ni več. Postavljena je bila plačljiva rampa v katero vtakneš kovanec za en evro in zapornica se dvigne. Seveda je treba na povratku postopek ponoviti. Omenili so tudi, da je treba biti pri speljevanju kar uren, da se rampa ne zapre.

Golarjeva peč
Luka Lindič je rekel, da bo letos plezal in gradil formo bolj doma oz. da se na plezanje ne bo vozil z avionom. Ne vem ali ti plani še držijo a vsaj zadnji vzpon dokazuje, da mu je svet pred domačim pragom res ljub. Z Arnetom Jegličem je plezal v strmi Golarjevi peči nad logarsko dolino in tam preplezal smer Mali princ (IX-/VIII, 240 m). Smer, katere ponovitve bi lahko prešteli z eno roko, je preplezal na pogled.

Ženskih 14 x 8000
Ker slovenski alpinisti ne uspemo vsak teden sproducirati dovolj vzponov za tole našo ljubo rubriko oz. se vam jih ne da poslati na naš naslov, bova tudi midva s Petrom kdaj malo poštukala s tujimi vestmi. Tokrat se lahko spotaknemo ob pomemben, zgodovinski dosežek. Venček vseh štitrinajstih zemeljskih osemtisočakov v ženski konkurenci je bil zadnjih nekaj let (in desetletij) res vroča zadeva in vzrok za skorajda pravo tekmo. Španka Edurne Pasaban, Avstrijka Gerlinde Kaltenbrunner ter Italijanka Nives Meroi so se dokaj enakomerno pomikale proti končnemu cilju. Tik pred zdajci pa je kot strela iz jasnega udarila korejska alpinistka za katere težko ime morate počakati nekaj sekund, da jo poguglam … Aha, ime ji je Oh Eun-sun. Začela je leta 1997 z Gašerbrumom 2, nekaj let pavze nato pa pospešeno do konca. V letih 2008 in 2009 je opravila kar z osmimi. So se pa sedaj pojavili dvomi glede vzpona na Kančendzengo. Slika, ki je bila objavljena na njenem blogu namreč ni bila posneta na vrhu gore temveč nekoliko pod njim. Oh se zagovarja, da je bilo vreme na vrhu gore preslabo za fotografiranje in so se poslikali na poti navzdol. Alpinisti iz konkurenčne, španske ekipe so dejali, da je slika posneta okoli 200 metrov pod vrhom, norveški alpinisti, ki so bili na vrhu dan za Oh pa so dejali, da so našli Korejsko zastavo 60 metrov pod vrhom. Kakorkoli dokler se Oh ne dokaže nasprotno, je prva ženska, ki ji je uspelo priplezati na vseh 14 osemtisočakov.
Škoda, da etični standardi niso bili trdneje zakoličeni. Vsaka od deklet se je zbiranja lotevala drugače. Španka osvaja vrhove z močno spremljevalno ekipo, šerpami in kisikom na najvišjih. Na drugi strani je Nives Meroi na vse njene osemtisočake priplezala z možem Romanom Benetom, zamejskim Slovencem. Vse, tudi Everest sta zmogla brez dodatnega kisika in brez velike spremljevalne ekipe. Tudi Oh je na najvišjih posegla po jeklenki s kisikom in večino opravila z močnimi spremljevalnimi ekipa, helikopterskimi prevozi med gorami ipd. Vse za slavo!

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN – 04.05.10"

Gregor Šetina,

Kaj pa BWSC paklenica?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti