Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Franček Knez: Delujem kot mali odsek

SiOL, Kultura - Manca Čujež: Franček Knez in Jože Zupan, plezalca in alpinista svetovnega kova iz Rimskih Toplic, sta zaznamovala večer svetovnega dneva knjige v Knjižnici Laško.

Direktorici Knjižnice Laško Metki Kovačič je ob svetovnem dnevu knjige uspelo pravzaprav nemogoče: v goste privabiti Frančka Kneza, tiho legendo slovenskega plezanja in alpinizma, ki je literarne besede koval s sokrajanom Jožetom Zupanom in jih delil z množico, ki je do zadnjega kotička napolnila knjižnico, da bi prisluhnila uspešnima alpinistoma.

V središču pozornosti sta bili knjiga Ožarjeni kamen, za številne bralce nova enciklopedija slovenskega alpinizma, ki odstira zaveso s spoštovanja vredne Frančkove alpinistične poti, in napovedana pesniška zbirka Jožeta Zupana, ki obeta še en dušo božajoč pesniški prvenec.

Vrhunska alpinista sta pravzaprav vzklila iz kratkohlačnikov, ki sta čuječe raziskovala grape, soteske, skale in gozdove v okolici rodnih Rimskih Toplic. Otroka narave sta svoje čudenje nad stvarmi, ki se z višine prikažejo v povsem drugačni luči, prelila v plezanje in alpinizem. Svojo skupno prvo prvenstveno smer sta okronala v Turski gori in jo poimenovala Smer Franca Jožefa – pa ne po avstrijskem cesarju, ampak po svojih imenih. Bliskovito se je nadaljeval njun ples po vertikali in kot mladca sta že odkrivala odpravarstvo v Andih in Himalaji, nato pa so se njune plezalne poti razšle.

"Življenje je alpinizem in obratno"

Frančka Kneza Silvo Karo ni zaman poimenoval guru slovenskega modernega alpinizma in Viki Grošelj ga je utemeljeno označil za slovensko narodno bogastvo, saj je eden velikanov slovenskega in tudi svetovnega plezanja in alpinizma nanizal več kot 5000 vzponov, od tega skoraj 800 prvenstvenih smeri. Matematika tu odpove, saj povprečen plezalec zbere okrog 1000 smeri, Knez pa se je le namuznil, da deluje kot mali alpinistični odsek. Skromnemu Frančku ni mar za številke, poudarja, da vedno poišče pot, ki mu je ljuba. Zanj je življenje alpinizem in obratno. Brez nepotrebnega izpostavljanja v medijih, ki se jim vztrajno izogiba: "Mediji imajo silno moč. Dvignejo te in te tudi pokopljejo." Njegovo skopo odmerjene, a tehtno izbrane besede pa kar vabijo med platnice Ožarjenega kamna, kjer Franček odpre vrata svoje globoko osebno doživete alpinistične poti, ki navdihuje s srčnostjo in predanostjo, očaruje s poetično igro besed in sipa življenjske modrosti.

Za razliko od besedno skromnega, a duhovno bogatega Frančka pa se je Jože Zupan izkazal za iskrivega in zgovornega sogovornika, ki prav tako pretanjeno izbira misli in besede. Njihov jagodni izbor je ujel v kopico pesmi, ki bodo v prihodnjih dneh oplemenitile slovensko gorniško poezijo pod naslovom Tukaj, tam, onkraj. "Veseli me, da alpinizem rojeva toliko umetniške ustvarjalnosti," je pesniško zbirko na skorajšnjo pot pospremil tudi Tone Škarja, slovenski alpinist in pisatelj, kot gonilna sila jugoslovanskih in slovenskih alpinističnih odprav pa Frančkov in Jožetov sotrpin. Renesansa slovenske alpinistične literature in zanimanja zanjo je idealna popotnica v leto, ko bo Ljubljana kraljevala na prestolu knjige.

Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

  24.04.10 07:41

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti