Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva osvojila vse osemtisočake

Žurnal 24: Južnokorejska alpinistka je prva ženska na svetu, ki ji je uspelo preplezati vseh 14 osemtisočakov v Himalaji. S prvega mesta je tako izrinila Španko.
Dnevnik: Južnokorejska alpinistka Oh Eun-Sun prva ženska na 14 najvišjih vrhovih sveta


44-letna Oh Eun-Sun si je za zadnjo goro izbrala Annapurno. Da bi se lahko z njo veselili tudi drugi Južnokorejci, so omogočili neposreden televizijski prenos z ene izmed najvišjih gor sveta.
Na vrhu gore je odvila južnokorejsko zastavo, z njo pomagala gledalcem in zakričala: "Zmaga!".

Z osvojitvijo 8.091 metrov nadmorske višine visoke Annapurne je Eun-Sunova premagala Španko Edurne Pasaban, ki je preplezala le 13 osemtisočakov.

Zanjo je neosvojen ostal le še vrh gore Shisha Pangma (8.027 metrov nadmorske višine).

Južnokorejka bi zgodovinski dosežek opravila že lansko leto, a se je morala zaradi slabega vremena le nekaj metrov pred vrhom gore obrniti v dolino.


Dnevnik, 28.4.2010: Južnokorejska alpinistka Oh Eun-Sun je postala prva ženska, ki je splezala na 14 najvišjih vrhov sveta, potem ko je dosegla še vrh Anapurne. Štiriinštiridesetletnico, ki je dosežek praznovala na 8091 metrov visokem vrhu v Himalaji, so spremljali še snemalec in tri šerpe.

Italijan Reinhold Messner je leta 1986 postal prvi moški, ki je splezal na vseh 14 vrhov prek 8000 metrov nad morjem. Zvezdnik iz južne Tirolske Messner je bil prvi človek, ki je osvojil vse osemtisočake, in obenem prvi, ki je samostojno priplezal na goro Everest brez dodatnega kisika.

27. 4. 2010

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti