Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za obnovo koč 27 prijav

Delo, Iz naših krajev - Blaž Račič:

Poldrugi milijon evrov za planinske koče – Med prijavami tudi projekt PD Ljubljana Matica za sanacijo greznice pri koči ob Triglavskih jezerih

Jesenice – Na razpis ministrstva za gospodarstvo za obnovo in posodobitev planinskih postojank so planinska društva prijavila 27 projektov. Prijavitelji morajo deset prijav še dopolniti. Za obnovo planinskih postojank je v okviru razpisa zagotovljen poldrugi milijon evrov, približno toliko pa so vredni tudi projekti, ki so jih društva prijavila na razpis. Prijavitelji bodo o izboru obveščeni v 60 dneh. Med prijavljenimi projekti je tudi sanacija greznice pri koči ob Triglavskih jezerih, je povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar.

Razpis (poleg 85 odstotkov evropskih sredstev država zagotavlja 15 odstotkov) je namenjen spodbujanju investicij v obnovo in posodobitev planinskih postojank, ki bodo tako prispevale k kakovosti ponudbe in k razvoju turističnih destinacij. Za posamezni projekt je na voljo najmanj 30.000 in največ 100.000 evrov, znesek sofinanciranja iz virov razpisa pa je lahko največ dve tretjini upravičenih stroškov (davek na dodano vrednost ni upravičen strošek).

Na razpis se je s projektom za sanacijo greznice ob koči ob Triglavskih jezerih, ki je lani zaradi onesnaženja bližnjih jezer v javnosti povzročila veliko zanimanja, prijavilo tudi planinsko društvo Ljubljana Matica, je povedal predsednik Tomaž Willenpart. Celotna sanacija greznice bi stala 150.000 evrov, od tega imajo sami rezerviranih 50.000 evrov. Od zneska sofinanciranja bo odvisen tudi obseg del. Načrtujejo celovito sanacijo greznic s pripadajočo infrastrukturo, po sanaciji pa bodo izpolnjevali vse zakonske zahteve glede iztokov odpadne vode iz koče, je še zagotovil. Greznično goščo bodo s helikopterjem vozili v dolino v predelavo. Dokumentacijo imajo pripravljeno in tudi izvajalec del je že izbran, delati naj bi začeli sredi junija, ko bo predvidoma postopek izbora končan.

Nekatera planinska društva so očitala, da o vsebini razpisa niso bila vnaprej obveščena. Branko Bergant, predsednik planinskega društva Jesenice, je povedal, da so bili obveščeni, da bo objavljen razpis, ne pa, za kakšen namen bo. Če bi bili pravočasno obveščeni, bi lahko do objave razpisa zbrali denar in dokumentacijo, je še dejal Bergant. Franc Ekar je zatrdil, da so bila vsa društva pravočasno obveščena, tudi o predvideni vsebini. Tomaž Willenpart je še dodal, da so bili o objavi razpisa obveščeni dva meseca pred objavo, saj njihova društva projekte z dokumentacijo že prej pripravijo, tako, da se po objavi razpisa nanj lahko takoj prijavijo.

Blaž Račič

www.delo.si  22.04.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti