Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.04.10

Čas nagrajevanja

Nagrade tu in tam
Kljub temu, da alpinizem ni (povsem) merljiv šport, javnost in sami alpinisti potrebujejo medsebojno primerjanje in priznanja za njihove dosežke. Nagrada Zlati cepin je sigurno najbolj znana alpinistična nagrada, po edini podelitvi Zlate olimpijske medalje bratoma Schmid za vzpon v severni steni Matterhorna leta 1931. Zlati cepin doživlja od leta 1991 ko je nagrada prvič zagledala odrske luči, vzpone in padce, odločitve, ki so upravičeno povzdignile akterje v orbito alpinističnega skoraj strahospoštovanja pa do brc v temo, ki so pustile sence dvoma na verodostojnosti mednarodne žirije.

Kar trikrat dosedaj je nagrada pristala v slovenskih rokah.. Prav prvo je dobila naveza Štremfelj – Prezelj za vzpon v razu Južnega Kanča, drugo Humar in Furlan leta 1995 za vzpon v Ama Dablamu in tretjega Lorenčič in Prezelj leta 2007 za Čomolari. Mark je takrat, kot ponavadi, odkrito povedal kaj si misli o tej nagradi in vsul se je plaz mnenj z različnih koncev, ki so povzročili sesutje nagrade. Praznina ob ukinitvi tako uveljavljene nagrade in prireditve je bila očitna in zato so jo po letu premora obudili v malo drugačni obliki, z več kategorijami. Zdi se, da se Zlati cepin ponovno hitro postavlja pokonci.

Kot vsako leto so jo letos spet podelili v prestolnici evropskega alpinizma, francoskem Chamonixu. Predsednik tokratne žirije sestavljene iz sami priznanin alpinistov, ki se je kazal na panojih trga v centru Chamonixa že dolgo pred samo prireditvijo, je bil Andrej Štremfelj. Res velika čast eminentnemu alpinistu. Za hip se mi zazdi, da je bolj prepoznaven in cenjen v Franciji kot v rodni domovini. Za slovensko javnost verjetno ni dovolj glasen.

Da ne pozabim ob vsem napletanju na nagrajence. Zlati cepin sta dobila vzpona v južni steni Čo Oja z akterjema Denis Urubko in Boris Dedeshko ter vzpon na Xuelian West (6422 m) v neraziskanem delu Kitajske, ki so ga opravili Škot Bruce Normand in Američana Jed Brown in Kyle Dempster. Obširnejše poročilo bo v prihodnjih dneh objavljeno med novostmi iz prve roke, izpod peresa Andreja Štremflja.

Druga nagrada, ki si pot navzgor šele utira je nagrada Eiger oz kot so jo poimenovali organizatorji, gorniški Oskar. Prvič so jo podelili leta 2008, ko jo je prejel Ueli Steck, leta 2009 pa sta jo prejela Simone Moro in Denis Urubko. Tokrat so na paleti trije nominiranci: Catherine Destivelle, Jeff Lowe in Marko Prezelj. Vsi trije veliki alpinisti s neskončnimi serijami vzponov, prva dva s pomembnimi vzponi v severni steni istoimenske gore in Mark z dejstvom, da je verjetno edini super alpinist na svetu, ki se ni pustil zvabiti mitu velike in slavne stene. O zmagovalcu bo tokrat odločal glas ljudstva. Za svojega favorite namreč lahko glasujemo preko svetovnega spleta. Na strani Eiger live lahko preberete vse o nagradi in tudi oddate svoj glas, za Marka seveda.

Bodoči alpinisti
Tomo Česen, vodja usposabljanja pri Komisiji za alpinizem je sporočil, da bo informativni sestanek v zvezi z letošnjimi izpiti za naziv alpinist v sredo 5. maja ob 19. Uri v veliki predavalnici (št. 289) Tehniškega šolskega centra, Kidričeva 55, Kranj. Sestanek je neobvezen, je pa namenjen vsem kandidatom, ki se nameravajo udeležiti letošnjih izpitov za naziv alpinist. Na sestanku bodo vsi podrobno seznanjeni s potekom in kriteriji izpitov ter dobili pojasnila na svoja vprašanja.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 20.04.10"

Greta Kastelic,

Uau, tule http://www.eigerlive.ch/nominationen/kandidaten/ so celo napisali, kako se izgovori (ne čisto pravilno) priimek slovenskega nominiranca;-)

Olimpijske igre in leto 1931? To drži?

Lep predprvomajski hribovski pozdrav,

Greta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti