Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 20.03.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Alpinistični tabor v Pamiru in na Kavkazu; Izleti: Podlipje in Jernej, Izleti koroških planincev; Himalajec v Celju; Milan Cilenšek: Zares pestro, delo in načrti planinske založbe; Inko Bajde: Kramarjev smuk, Sporočilo KA.

Alpinistični tabor v Pamiru in na Kavkazu

Koordinacijska komisija za alpinizem pri BZS je glede na dopis federacije alpinizma ZSSR razpisala udeležbo na dveh mednarodnih alpinističnih taborih PAMIR 75 in BEZENGI 75. Na teh dveh odpravah pa ne pride v poštev brezvalutna izmenjava, kot velja za našo odpravo Kavkaz 75, pač pa plačilo v devizah. Odprava Pamir 75 bo od 10. julija do 15. avgusta - skupno torej 35 dni. Tako bodo udeleženci tri dni preživeli v Moskvi, 27 v taboru pod Leninovim vrhom (Pik Lenina), pet dni pa je namenjenih za izlet v Taškent, Buharo in Samarkand. Cena bivanja v Sovjetski zvezi je 1000 ameriških dolarjev. Odprava Bezengi 75 pa bo imela dve izmeni, in sicer od 25. junija do 24. julija ter od 27. julija do 25. avgusta - vsakič po 30 dni; od tega so trije dnevi namenjeni za ogled Moskve. Cena bivanja, je 600 ameriških dolarjev.

V tabor PAMIR vabijo alpiniste, ki so vajeni vzponov v velikih višinah, v tabor BEZENGI, pa predvsem one, ki imajo plezalne izkušnje v težjih kombiniranih stenah. Udeleženci obeh taborov morajo prinesti s seboj vso potrebno tehnično opremo. Organizatorji pripominjajo, da ne prevzemajo nikakršne odgovornosti za nesreče in morebitne zaplete, ki bi jih povzročili udeleženci taborov. Tisti, ki se žele zavarovati za čas bivanja v Sovjetski zvezi, morajo to storiti na svoje stroške pri zavarovalnicah v svoji deželi. Vse, ki se zanimajo za udeležbo na enem ali drugem taboru in imajo ustrezna devizna sredstva, poziva koordinacijska komisija za alpinizem, da se prijavijo komisiji do 15. aprila. Interesenti naj natančno upoštevajo navedeni rok, saj bo KKA le na ta način lahko opravila potrebno rezervacijo pri organizatorju.

INKO BAJDE


Podlipje in Jernej

Planinsko društvo Maribor matica bo priredilo v nedeljo, 23. marca 1975 izlet na PODLIPJE in JERNEJ nad Muto (1040 m). Odhod z avtobusom ob 7.30. Hrana iz nahrbtnika. Ob slabem vremenu izleta ne bo. Izlet bo vodil Matej Svetel.

Izleti koroških planincev

Planinski društvi Prevalje in Ravne na Koroškem načrtujeta skupne izlete:- za 25. maj so predvideli izlet na Obir. Med potjo bodo obiskali Pliberk, Železno kaplo ter druge planinske postojanke, -  22. julija bo izlet na Veliko planino. 26. in 27. julija bo obisk Storžiča. Prek Tržiča bo peljala pot do Slaparske vasi, prenočili bodo v domu pod Stioržičem. Drugi dan bodo obiskali vrh Storžiča skozi Žrelo ali Škarjeve peči. - 23. in 24. avgusta bo izlet na Sonnblick (3106 m). - 7. septembra se bodo povzpeli na Mangart. Na tej poti bodo obiskali še Celovec, Korenski prelaz, Vršič, dolino Soče. V spomin na 30. obletnico osvoboditve nameravajo koroški planinci obiskati za več dni Kozaro.

F. S.


Himalajec v Celju

V petek 21. marca ob 19. uri bo v Celju v narodnem domu zanimivo predavanje o lanski himalajski odpravi na Kangbačen (7.902 m). O tem velikem planinskem doživetju bo pripovedoval Peter Ščetinin, dipl. inž. iz Ljubljane, ki se je udeležil vzpona. Predavanje bo popestril z diapozitivi. Ščetinina sta povabila olepševalno - turistično in planinsko društvo.

jv

Zares pestro


TRETJA ŠTEVILKA PLANINSKEGA VESTNIKA

Redke so revije, ki se lahko pohvalijo z izjemno točnostjo izhajanja. Mednje vsekakor sodi Planinski vestnik, ki ga prejmemo planinci vselej takoj v prvih dneh vsakega meseca. Marčna številka se nam ponuja v vsej svoji pestrosti: na 56 straneh in štirih straneh priloge z umetniškimi planinskimi fotografijami bo prav vsak  „planinski in alpinistični sladokusec" našel nekaj tudi zase. Uvodnik je tokrat Vogelnikov; ta znani mariborski planinski strokovnjak je tokrat pisal o pomenu javne planinske šole. Rafko Terpin je prispeval sestavek Kojca, medtem ko se Miha Marenče z vsem zanosom spominja trentarskega planinskega tabora. Tokrat je našel na straneh PV mesto tudi daljši zapis o Pomurju, njegovih gričih in drugih znamenitostih - vse iz zornega kota Idrijčana Lada Božiča; pisec bo sestavek nadaljeval tudi v prihodnji številki. Kot osebnostna izpoved se bere črtica Mete Rotovnik Zapuščena gora; in prav tako je precej izpovednosti v mislih iste avtorice - dala jim je naslov Iskanja v planinskem branju za bralno značko. Precej zagrenjenosti je v Treh pismih: Erna Meškova iz Lahoncev je napisala pismo z naslovom Planinskemu vestniku — za osemdesetletnico, Miran Mihelič iz Bovca pa dvoje pisem: Podoknica Francetu Avčinu, ljubitelju Trente, in pa Komu bo zadnjikrat zazvonil zvon iz trentarskega železa. Mnogim slovenskim planincem je bil vzornik vodnik, fotoamater in jamar Bogomil Brinšek; njemu v spomin je zapisal Pavel Kunaver nekaj fragmentov s srečanj z njim. Alpinisti bodo uživali ob branju sestavkov Noč spominov (pisec Dušan Lasič), Sfinga (Vanja Matijevec) (na zadnji strani revije sta dodana slika z vrisano smerjo in opisom tega vzpona), Kavkaz 1974 (Ivo Kotnik) ter Prvič v steno - pa še ženska povrhu (Sonja Hutter). Poleg dveh kratkih verzov, dodanih, kot moto oziroma sklep k sestavkoma, je v PV tudi sonet Rinalda Steinerja Goram. Posebno mikavni so trije odlomki iz govora predsednice slovenskega planinskega društva Trst Sonje Mašere na občnem zboru januarja letos; z odlomki je urednik zelo domiselno „zaprl" strani revije. Sicer pa poživlja številko tudi deset grbov mest in držav; to postaja ustaljena oblika rabe inicialk v reviji.

Biltenski del revije vsebuje devet alpinističnih in deset društvenih novic, tri novice iz varstva narave, šest novic o planinski literaturi ter sedem zapisov v rubriki Razgled po svetu. Morda bi med njimi kazalo omeniti naslednje: Tine Orel, Ekstremno smučanje nova oblika alpinizma; Ivan Kurinčič, Po novi poti na Krn; Rajko Pavlovec, Nekaj zanimivih izletov v letu 1975 (kijih bosta priredila društvo Ex libris Slovenae in knjižni klub Svet knjige); Tine Orel, Alpinist 70 (to je naziv „super nahrbtnika v nadstropja"); Tine Orel, Gorska bolezen; Ciril  Jeglič, Šmarna gora (kratka recenzija o novem vodniku) in pa zapis o zborniku slovenskega planinskega društva Triglav v Švici. Morda barvni panoramski posnetek Kranjske gore (na ovitku revije), kjer se na dnu smučišč Vitranca gnete „na dilcah" staro in mlado, le ne bo v posmeh letošnji muhastih zimi; ta nam je vsaj v zadnjih dneh, ko se pomlad po koledaiju že zelo hitro bliža, nasula nekaj bele opojnosti - vsaj v višjih predelih.

M. CILENŠEK
 

JUTRI NA RADIU:


Delo in načrti planinske založbe

Planinska založba, ki deluje pri planinski zvezi Slovenije, se ukvarja z izdajanjem in zalaganjem planinskih publikacij. Doslej je založba izdala že blizu 50 edicij -priročnikov, vodnikov, zemljevidov in druge strokovne planinske literature.O delu, načrtih in težavah (med slednjimi bodo zelo verjetno) na prvem mestu denarne) bo govoril urednik uredništva II. programa radia Ljubljana Marijan Krišelj v redni tedenski oddaji ODMEVI Z GORA, ki bo na sporedu jutri, v petek, ob 17.40 na II. programu radia Ljubljana.

M. C.

Kramarjev smuk

Alpinistični odsek Tržič vabi na Kramarjev smuk na strožiškem plazu, ki bo v nedeljo, 30. marca 1975. Tekmovanja se lahko udeležijo člani in pripravniki alpinističnih odsekov ter člani planinskih društev. Ekipo sestavljajo trije najboljši člani odseka ali planinskega društva. Tekmujejo lahko alpinisti in alpinistke, ki so za tekoče leto registrirani pri komisiji za alpinizem PZS, nadalje planinci in planinke, ki imajo plačano članarino za letošnje leto, enako pa tudi pionirji in pionirke.

Tekmovanje se šteje skupaj s Štuparjevim in VTK memorialom za slovensko alpinistično prvenstvo. Za nagrade bodo prejeli zmagovalci praktična darila tržiščih delovnih kolektivov, tisti, ki se bodo uvrstili do tretjega mesta, pa bodo prejeli spominske diplome. Najboljša ekipa alpinistov bo prejela prehodni pokal.

Pričetek tekmovanja bo ob 10. uri, razglasitev rezultatov pa ob 15. uri v domu pod Storžičem. Prijave sprejema Janez Lončar, Bračičeva ulica 7, 64290 Tržič, in sicer do 25. marca. Zadnje prijave bodo sprejemali v soboto, 29. marca, do 19. ure v domu pod Storžičem, kjer bo ob 20. uri žrebanje startnih številk. Vsaka morebitna sprememba terena tekmovanja glede na snežne razmere bo objavljena v Delu 27. maca, in sicer v rubriki Alpinistične novice.

I.B.


Sporočilo KA

Komisija za alpinizem pri PZS prosi, naj načelniki alpinističnih odsekov pripravijo do zbora načelnikov, ki bo 15. aprila v Ljubljani, pismene sestavke o večjih akcijah in odpravah, ki jih nameravajo njihovi odseki izvesti v letošnjem in naslednjih dveh letih. Do 22. marca naj pošljejo KA predloge za nove člane, in sicer za obdobje dveh let. Vsak odsek lahko predlaga tri svoje člane, seveda z ustrezno utemeljitvijo. Kandidacijsko listo bo po ožjem izboru komisije za alpinizem potrdil zbor načelnikov. Omenimo naj še, da je KA sklenila, da bodo izpiti za gorske vodnike od 28. do 30. marca na Zelenici. Vsi kandidati bodo o podrobnostih obveščeni posebej.

I.B.






 

20.03.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti