Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 20.02.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Milan Cilenšek: Za 10 dni na Korziko; Inko Bajde: Turni smuk, Odmevi z gora, Planinski ples; A.L.: PD Fram se pripravlja na občni zbor

Za 10 dni na Korziko


PZS: OSEM IZLETOV V TUJA GORSTVA


Komisija za stike s tujino in inozemski planinski turizem pri planinski zvezi Slovenije je za leto 1975 pripravila pester spored izletov, v tuja gorstva. Tako bodo v mesecu marcu trije smučarski izleti, in sicer 1. marca na Peco (2111 m) z avstrijske strani, 15. marca prav tako na Koroško - na Goldeck (2139 m), 23. marca pa bo turno smučarski izlet na progi Nevejsko sedlo - Prevala - Krnica - Bovec. V prvi polovici junija bo osemdnevni izlet na Olimp (2918,m). Od 19, do 22. julija bo planinski izlet v Dolomite - na Adamello (3554 m - Madoruia di Campiglia, rifugio Bedole, rifugio Madonne). Najprivlačnejši izlet leta bo prav gotovo desetdnevni planinsko turistični izlet na Korziko, ki bo izveden v prvi polovici septembra. Ob tej priložnosti bodo planinci obpluli vso Korziko in se po slovenski markirani poti povzpeli na najvišji vrh Korzike Monte Cinto (2707 m). Poleg tega bodo opravili še turi Calvi - Ajaccio in Bonifacio - Porto Vecchio - Corte - Asco - Plateau de Stagno - Ponto Leccio-Bastio. Zadnja dva izleta v letu bosta pohoda po poti prijateljstva treh dežel - Koroške, Furlanije-Julijske krajine in Slovenije. Tako bo 13. in 14. septembra izlet na Hochstadl (2680 m), 20. in 21. septembra pa na Monte Cavallo di Pontebba (2231 m) in na Creta Grauzaria (2066 m). S tema izletoma bo komisija za stike s tujino in za inozemski planinski turizem sklenila letošnjo izletno sezono. Posamezna planinska društva pa bodo priredila še svoje individualne izlete v tuja gorstva.

M. CILENŠEK

Turni smuk

CAI iz Gorice je povabil 6 naših planincev na turni smuk z Monte Lastrona (2449 m). Komisija za alpinizem je sklenila, da bodo prijave za udeležbo sprejemali do 21. t. m. Zbor vseh udeležencev pa bo v soboto 8. marca ob 17. uri v Forni Avolri

I. B.

PD Fram se pripravlja na občni zbor

V petek 28. februarja zvečer bo imelo 1972 leta ustanovljeno planinsko društvo Fram svoj 3. redni občni zbor. V kraju so spočetka bili presenečeni, da je bilo nad 100 ustanovitvenih članov, sedaj pa ima društvo že preko 270 članov, od pionirjev dalje. Upati je, da se bodo predvsem pionirske vrste izdatneje okrepile, saj je od jeseni 1974 prevzela mentorstvo na osnovni šoli učiteljica Eva Plečko.

A. L.

Odmevi z gora

Za ljubitelje radijskega programa, še posebej pa za poslušalce planinske oddaje „ODMEVI Z GORA" še tale zanimivost. „Odmevi" namreč letos praznujejo desetletnico in v tem času se je zvrstilo že preko 500 oddaj. Ureja jo prof. Marijan Krišelj, s prispevki iz triindvajset tematskih področij pa je sodelovalo čez 100 piscev. Mirno lahko zaključimo, da je oddaja sodobna, da ima posluh za vse, kar je povezano z naravo in življenjem v njej, ter da s pestro izbiro tematike, streže izredno širokemu krogu poslušalcev. V opozorilo in pregled kaj prinaša, naj navedemo nekaj prihodnjih oddaj: 21. februarja Maska v Alpah (folklorna oddaja), 28. feb. Pohod na Stol (reportaža z jubilejnega zimskega pohoda), 7. marca - Marko Kmecl, Drevo in človek (naravovarstvena tema), 17. marca - Jože Melanšek, vzgoja mladine v PZS (povzetek gradiva za simpozij), 21. marca Marijan Krišelj - planinska založba (njeno delo in načrti)

I.B.

Planinski ples

Dvajset let je minilo, odkar je bilo ustanovljeno planinsko društvo Kozjak Maribor (sprva pod imenom PD Obrtnik, kasneje se je preimenovalo) in tako bo letos že dvajseti planinski ples, ki ga organizira to društvo. Program plesa, ki bo v soboto 1. marca v hotelu Slavija je naslednji: Planinski menu, otvoritev plesa (s planinskimi pari), nagradno žrebanje s srečolovom in zabavnim programom. Vstopnice je mogoče dobiti v trgovini ,,Tapetništvo" Glavni trg 4 Maribor, ali v recepciji hotela Slavija. Vabljeni!

I. B.

20.02.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti