Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 13.02.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Uroš Župančič: Pohod na Stol; Bajde Inko: Občni zbor PD Ruše, Turni smuki, Registracija; Milan Cilenšek: Druga številka Planinskega vestnika

Pohod na Stol


22. IN 23. FERRUARJA JUBILEJNI SPOMINSKI POHOD, PRIPOROČILO UDELEŽECEM


Letošnji 10. jubilejni zimski spominski pohod na Stol bo 22. in 23. februarja in bo prva množična planinsko -  alpinistična prireditev v letošnjem letu. Stol je lep cvetoč in razgleden najvišji vrh Karavank, je pa tudi lahko zelo nevarna gora, ko je zavit v potuhnjeno meglo ali vkovan v sneg in led. Zato prireditelji prosijo udeležence pohoda, naj se strogo ravnajo po dobronamernih opozorilih in na potilih. Pri Valvazorjevem domu pod Stolom bo dobil vsak udeleženec zeleni blok. V soboto in nedeljo bo prvi skupinski odhod od Valvazorjevega doma proti Prešernovi koči in naprej na vrh Stola ob 5.30, poznejši skupinski odhodi bodo sledili v enournih presledkih. V soboto bo odšel proti vrhu Stola Gorenjski odred s svojimi četami, v nedeljo pa Kokrški ored. V Prešernovi koči bodo dobili udeleženci rdeči blok in z njim ob vrnitvi spominsko značko in potrdilo o opravljenem vzponu in sestopu. Za vzpon in sestop sta potrebna stroga gorniška disciplina in red. Ponoči sami, slabo opremljeni in morda celo vinjeni nikar ne hodite na Stol. Nihče naj se ne oddaljuje od utirjene, zgažene in z zastavicami označene trase poti. Nujna in obvezna je primerna psihična in fizična kondicija in gorniška, ne smučarska oprema. Na zasneženi, zaledeneli in viharni, megleni Stol se najbolje gre z dvema smučarskima palicama, po potrebi tudi z derezo ali cepinom, nujno je potrebnih dvoje, troje toplih volnenih kap čez ušesa, dvoje ali troje volnenih rokavic in prav toliko volnenih nogavic, pravi gorski (ne smučarski) čevlji z globoko profilirano gumo, toplo spodnje in rezervno perilo in smučarska snežna očala. Prav gotovo pa je nujno osnovno znanje hoje po globokem snegu in ledu.

U. Župančič

Občni zbor PD Ruše

Upravni odbor PD Ruše obvešča, da bo redni letni občni zbor društva 21. februarja 1975 ob 18.30 uri v klubu delavcev pri tovarni dušika Ruše. Pred uradnim delom zbora bodo predvajali kratke barvne filme in diapozitive iz uspešnih planinsko - alpinističnih tur ter z izleta na 3675 m visok Grosswenediger (Avstrija). Ostali del občnega zbora je namenjen ustaljenemu dnevnemu redu - poročilom in izvolitvi novega upravnega odbora. Najzaslužnejši člani društva bodo prejeli zlata, srebrna in bronasta odličja Planinske zveze Slovenije. Za konec pa je predviden še družabni večer.

Turni smuki

Podkomisija za turno smučanje pri komisiji za alpinizem PZS je že izdala ciklostiran program letošnjih (13) turnih smukov. Prvi bo že 15. 2. 1975, in sicer na relaciji Viševnik - Srenjski preval - Veliki Draški vrh, zadnji, ki bo predvidoma 17. in 18. maja pa Vrata - Staničev dom za Cmirom -Vrata. Okvirna cena enodnevnih izletov je 80 din, dvodnevnih pa 120 din. Izletov, ki bi odpadli iz kakršnihkoli vzrokov, ne bodo prestavljali. Kot vedno bodo tudi tokrat vodili izkušeni gorski vodniki - dobri poznavalci terena, ob pomoči gorske reševalne službe. Vse informacije, prav tako tudi prijave, sprejema pisarna Planinske zveze Slovenije, Dvorža kova 9, Ljubljana, telefon 312-553.

I.B.

Druga številka Planinskega vestnika

V februarski številki Planinskega vestnika, glasila planinske zveze Slovenije, prevladujejo zapisi s plezalnih tur, kar je za ta letni čas bolj ali manj normalno. Vodilni zapis, ki je hkrati najbolj, ilustriran, je zapis Miroslava Črnivca z naslovom Po poti prijateljstva na manj znane koroške vrhove. Druge sestavke s področja alpinizma so prispevali Ivan Herzog (Slovenska v Marmo ladi), Borut Bergant (Pekel v Grandes Jorasses), Matevž Suhač (Spomin na severno steno Aiguille de Triolet in pa Samotni vzpon), Viki Grošelj (Direktna v Argentiere), Bojan Zupet (Direktna v Breithornu) ter Marjan Debevec (Severna stena Macesnovca -centralni steber). Poleg navedenih daljših sestavkov iz alpinizma so še tri alpinistične novice, ne smemo pa pozabiti še osem opisov raznih plezalnih smeri iz kartoteke prvenstvenih vzponov. Lahkotno se berejo zapisi Dušana Krapša Davča, Janeza Dolenca gorska balada v prozi Tutova voda, Urše Kolenc Detektivi v dolomitskem Šmartnem in pa Minke Mali Moj trideseti Triglav.  Tudi jamarji so v PV prispevali svoje: Andrej Kranjc piše o štiritisoči registrirani jami v Sloveniji, Darko Naraglav pa o jamarskem klubu Črni galeb iz Prebolda, katerega člani so se spustili v Klemenškov pekel. Ivo Kotnik se spominja tovarišev, ki jih je lani na Kavkazu ubil vihar, medtem ko sta dva nekrologa napisana v spomin umrlima prizadevnima planincema Antonu Arzenšku iz Šoštanja in Matku Ulčarju z Bleda. V številki so tudi tri pesmi, in sicer dve Rudija Zamana (Brez poti in Jaz za vedno) ter ena Rinalda Steinerja (Čas in starost). Glavni urednik revije Tine Orel je prispeval sestavka o padcu v vrv in o varovalnem sedežu, medtem ko je o času, kako dolgo plezalna vrv zdrži, napisal sestavek tudi naš znani planinski strokovnjak France Avčin. Komisija za stike s tujino in inozemski planinski turizem je v 2. številki PV razpisala izlete v tujino v letošnjem letu (o njih bomo pisali prihodnjič), uredništvo PV pa je razpisalo nagradni literarni natečaj za najboljše sestavke s področja alpinizma in planinstva nasploh. Če sklenemo, da je v letošnji drugi številki še 20 društvenih novic, poročilo o generalni skupščini mednarodne zveze planinskih organizacij (UIAA), ki je bila 5. julija lani v Delnicah in katere članica je tudi planinska zveza Jugoslavije, dve vesti iz varstva narave in tri poročila o planinski literaturi ter da je številka bogata izvirnih posnetkov, risb in skic - seveda tudi s tradicionalno štiristransko slikovno prilogo na umetniškem papirju, tedaj lahko zapišemo, da je pred nami za nekaj ur 56 strani zelo zanimivega in pestrega planinskega branja.
 

M. CILENŠEK

Registracija

Zopet bo treba registrirati alpiniste za tekoče leto, zato je komisija za alpinizem že razposlala zapisnike zadnje seje, v katerih navaja, da bo opravljala registracijo le do 1. marca. Alpinistični odseki morajo poslati do tega roka v potrditev izkaznice aktivnih članov skupaj s seznamom opravljenih vzponov za vsakega posameznika in zavarovalno polo (namreč alpinisti morajo urediti tudi zavarovanje, in to pri zavarovalnici Sava). Za točnost podatkov jamči načelnik odseka s svojim podpisom in žigom.

I.B.

 




 

 

13.02.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti