Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 06.02.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Š.D: Kangbačen in naši fantje; Emil Dobnik: O Kangbačnu tudi na Muti; Milan Cilenšek: 22. februarja občni zbor PD Železničar; I.S: Čimveč mladih v vrste planincev; E.D. Veliko o bodočem delu; Inko Bajde: Povabilo

Kangbačen in naši fantje

Planinsko društvo Maribor Matica prireja v zimskih mesecih zanimiva predavanja, na katerih sodelujeo znani planinci veterani in alpinisti iz Maribora in drugih mest Slovenije. Predavanje spremljajo številni barvni diapozitivi, ki prikazujejo premnoge lepote naših in tujih gora in pokrajin.
Dne 27. januarja 1975 je bilo nadvse zanimivo predavanje naše odprave na vrh Kangbačena — 7900 m, enega od himalajskih vrhov.
Tokrat je bil predavatelj gost iz Ljubljane, Stane Belak, ki je bil član te odprave ter dosegel vrh Kangbačena.
S svojim bogatim pripovedovanjem je prikazal vso dolgo in naporno pot, skromnost, vztrajnost in tovarištvo, kakršno pač vedno poznajo planinci. 180 barvnih diapozitivov je popestrilo in nazorno prikazalo vse lepote pokrajin in napore že vse do vznožja ter vzpone od prve do pete baze pod vrhom Kangbačena. Neskončne daljave, visok sneg, ledene stene, ki jih je kdaj pa kdaj posrebrilo sonce, kar je dajalo upanje na ugodno vreme. Slednjič se je na posnetkih prikazal še mogočni vrh Kangbačena, ki so ga osvojili s toliko vztrajnosti in poguma vsi udeleženci odprave. Tovariš Stane Belak je svoj samotni vzpon (brez naveze) čutil in nam ga opisal takole: „Ob vzponu sem doživljal najlepše trenutke svojega življenja ter skozi solze v očeh občudoval mogočni vrh ... Vrnil sem se v bazoj kjer je vladalo nepopisno veselje nas vseh."

Tišini, ki je ves čas predavanja bila v predavalnici, je sledil dolg spontan aplavz v zahvalo in priznanje za užitka polno predavanje z dolge poti in srečne vrnitve ...
Našim fantom pa želimo še naprej mnogo sreče in uspeha pri naslednji dprav.

Š. D.
 

O  Kangbačnu tudi na Muti

Planinsko društvo Vuzenica - Muta bo v okviru svojega letnega programa organizirala dne 12. 2. 1975 predavanje o vzponu naše himalajske odprave na 7902 m visoki Kangbačan. Predavanje bo ob 16. uri v kinodvorani Vuzenica in ob 18. uri v kinodvorani Muta. Predaval bo Peter Ščetinin, udeleženec odprave. Predavanje bo spremljano z 200 barvnimi diapozitivi.
Vse ljubitelje planin vljudno vabimo, da se udeležijo tega zanimivega predavanja.

Emil DOBNIK

MARIBOR


22. februarja občni zbor PD Železničar

Upravni odbor planinskega društva Železničar Maribor je na redni februarski seji, ki je bila v ponedeljek, sklenil, da bo redni občni zbor društva v soboto, 22. januaija 1975, ob 19. uri v restavraciji Center.
Potem ko bodo na zboru pregledali delo, uspehe in težave društva v minulih dveh letih, bodo izvolili novi upravni in nadzorni odbor. Na zboru pa bodo podelili najzaslužnejšim planincem priznanja - plakete planinace zveze Slovenije In kot je že običajno, se bodo številni planinci in gostje - PD Železničar šteje 390 članov - po občnem zboru tudi primerno poveselili. V ta namen pripravlja upravni odbor nekaj pristnih planinskih presenečenj.

M. CILENŠEK

RADLJE:


Čimveč mladih v vrste planincev

V Radljah uresničujejo to geslo tako, da so v okviru planinskega društva ustanovili poseben mladinski odsek in izvolili samostojen upravni odbor. Predsednik je Janez Vrhnjak. Mladina je bila v planinskem društvu Radlje vedno zelo aktivna, za letošnje leto pa so si postavili zelo zanimive cilje. Tako bodo izšolali mladinske vodnike in organizirali več zanimivih izletov. Z izletom po slovenski transverzali bodo začeli že v januarju v Mariboru in jo bodo nadaljevali tekom leta tako, da bodo vjuliju na trasi Skuta - Kočna - Grintavec. V planu imajo več obiskov bližnjih hribov in gora, največji pa bo pohod na Triglav v avgustu. Priredili bodo več zanimivih predavanj, tudi o zadnji himalajski odpravi. Sklenili so formirati posebno pionirsko sekcijo in zanjo so pripravili pester program.

I. S.

VUZ ENI CA - MUTA


Veliko o bodočem delu

Planinsko društvo Vuzenica - Muta je imelo 25. januarja svoj letni občni zbor. Veliko so govorili o bodočem delu društva, predvsem o končnih opravilih društvene koče Planine nad Vuzenico. Na občnem zboru je sodelovalo nad sto članov, med njimi tudi nekaj novih. Sodelovali so tudi predstavniki drugih društev. Predstavnik planinske' zveze Slovenije se je pohvalno izrazil o delu društva. Za zaključek so prikazali nekaj kratkih filmov in fotografij o akcijah in izletih v preteklem letu.

E.D.

Povabilo

Alpinistični odsek Sarajevo nam je poslal dopis, v katerem nas vabijo na memorialni pohod na vrh Lupoglav v Prenju. 14. februarja 1970 so prvič pozimi osvojili ta vrh Ilija Dilber, Zijo Jajatovič in Milorad Stepanovič ter se pri sestopu smrtno ponesrečili. Zato letos na dan tragedije organizira AO Sarajevo množični pohod na Lupoglav, in sicer iz štirih smeri: Jablanice, Konjiča, Drežnice in Čelebičev.
Interesenti lahko dobijo potrebne inf ormacije pri Miodragu Rakiču, 71000 Sarajevo, Zagrebačka 25 /II, telefon 22-863, vsak dan od 15.30 do 16.30 ure, razen, petka, sobote in nedelje.

I. Bajde


 

06.02.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti