Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 30.01.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Alpinistični tečaj in tabor, Kandidati za Makalu

ALPINISTIČNI TEČAJ IN TABOR

Kot vsako leto organizira komisija za alpinizem zimski začetniški tečaj, ki bo v Krnici od 3. do 9. marca 1975. Zaradi lažje organizacije naj odseki čimprej pošljejo kolektivne prijave, najkas¬neje pa do 10. februarja. Prijavi mora biti priloženo zdravniško spričevalo in 300 din kot akontacija in pogoj za udeležbo. Tečajniki morajo imeti popolno zimsico'.alpinistično opremo. Vod¬ja bo Tone Sazonov, podrobnejša navodila bo KA razposlala na odseke v zapisniku ene prihodnjih sej.
In še zimski alpinistični tabor, pod vodstvom Uroša Zupančiča, ki bo prav tako v Krnici, vendar od 23. 2. do 2. 3. 1975. Prijave sprejema vodja na naslov: Titova 2 Jesenice, in sicer do 15. februarja. Priložena mora biti kavcija 50 din na udeleženca, ki zapade, če se prijavljeni tabora ne udeleži. Tabor je namenjen samostojnim alpinistom, ki morajo imeti popolno zimsko alpinistično opre¬mo, vodja pa opozarja, naj se poprej seznanijo s cilji, ki jih imajo v načrtu. Udeleženci bodo dobivali 60 din dotacije za vsak efektivni dan.

Kandidati za Makalu


KDO BO V ŠESTI ODPRAVI JAHO


Omenili smo že, da bo letos v jeseni ali najkasneje spomladi prihodnje leto krenila na pot, tokrat že VI. JAHO, katere cilj bo znova južna stena Makaluja. Komisija za alpinizem, ki je izbirala kandidate izmed 36 prijavljenih, ni imela lahkega dela. Izbrati le najboljše, ki bodo s svojim znanjem odpravi kar največ koristili, da se bodo brez težav vključili v ekipo, da bodo sodelovali najmanj štirje člani IV JAHO iz leta 1972, kot zahteva delovni načrt skupine na gori in spet, izbrati čim več mladih perspektivnih članov, vse to so mimo drugega zahteve, od katerih je odvisen uspeh odprave.
Vodja naj bi bil Aleš Kunaver, alpinist in organizator z doslej najbogatejšimi izkušnjami v Himalaji. Od članov IV JAHO naj bi se za udeležbo enakovredno potegovali: Stane Belak, Danilo Cedilnik, Marjan Manfreda in Matija Maležič, kot potrebno dopolnilo pa še Janko Ažman. Sledijo še člani IV JAHO Janez Dolžan, Bojan Pollak, Roman Robas, od mlajše generacije pa Zoran Bešlin, Viki Grošelj, Stane Klemenc, Boris Rjavec in Jože Rožič. Na predlog vodje je KA vključila še Janeza Lončarja in Ivča Kotnika.
Načelno so sprejeli tudi predlog, da se v jesenski odpravi zmanjša število šerp na račun večjega števila naših fantov in da se formira posebna skupina za transport na gori. Tako so bili dodatno vključeni še Tomaž Jamnik, Boris Rebula, Dušan Srečnik in Nejc Zaplotnik.
Seznam kandidatov s tem še ni dokončen, saj ga bo moral potrditi še zbor kandidatov, vsi pa bodo morali skozi številne preglede, teste s treningi. Še vedno je odprto vprašanje zdravnikov, prijavljeni so kar trije (Meško, Pirc in Vavken).

I. Bajde
 

30.01.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti