Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 09.01.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Milan Cilenšek: Datumi za pohod; Inko Bajde: Nova članarina, Novo leto pričakali v gorah, Opravičilo, Odprava v Ande

NAČRTI DTV PARTIZAN ŽELEZNIČAR, MARIBOR


Datumi za pohod


LETOS; KAMNIŠKE, JULIJCI, BOHINJSKE GORE, ČRNA GORA IN PREKMURJE


  Na včerajšnji seji odbora planinske sekcije DTV Partizan Železničar so sprejeli dokončen program dela za letošnje leto. Tako bodo priredili dva izleta v izvedbi matičnega planinskega društva Železničar - in sicer bo 13. aprila tradicionalno srečanje planincev železničarjev Ljubljane, Zagreba in Maribora na Pohorju, od 4. do 6. julija pa bo zvezni zlet planincev železničarjev na Fruški gori. Sekcija bo letos nadaljevala pohod po slovenski planinski transverzali, in sicer od 27. do 29. julija v Kamniške Alpe (Kamniško sedlo, Skuta, Cojzova koča, Grintovec, Kočna, Jezersko), od 10. do 13. avgusta v Julijce (Razor, Prisank, Jalovec) ter 6. in 7. septembra v Bohinjske gore (planina Razor, Vogel, Črna prst). S tem bo sekcija tudi končala pohod po slovenski planinski transverzali, in prvih 20 članov društva bo prejelo častni znak PZS. Poleg tega bo sekcija priredila tudi dva rekreativna izleta, namenjena predvsem neplanincem. Tradicionalni izlet za prvomajske praznike bo letos sedemdnevno, krožno potovanje v Črno goro, 4. oktobra pa bodo planinci Partizana Železničar obiskali Prekmurje.

M. CILENŠEK

IZREDNA SKUPŠČINA PZS


Nova članarina


ZLATI ZNAKI ZA ČLANE JUGOSLOVANSKIH ALPINISTIČNIH HIMALAJSKIH ODPRAV


Izredna skupščina Planinske zveze Slovenije je sklepala o odtujitvi dveh planinskih postojank - doma na Krvavcu in doma na Šmarjetni gori. Z občino Kranj so se sporazumeli, da bo prevzela oba domova in skrbela za njuno nadaljnjo usodo. V zameno pa bo PZS dobila novo postojanko, in sicer pod severno steno Skute. Graditi bi jo naj pričeli že letos. Sprejeli so tudi sklep o zvišani članarini in prispevku planinskih društev Planinski zvezi Slovenije, ki naj bi odslej znašal 10 dinarjev od članske znamkice, 2 dinarja od mladinske in 1 dinar od pionirske znamkice. Tako bi znašal skupni prispevek PD v 1975. 487.217 dinarjev. Govorili so tudi o Planinskem vestniku; urednik Tine Orel je opozoril na finančne težave, ki se porajajo ob izdajanju tega glasila, ter prosil delegate in prav tako tudi druge, da z razumevanjem sprejmejo višjo naročnino v letu 1975. ki bo 100 dinarjev. V imenu predsednika PZJ je Miha Potočnik podelil članom IV. in V. jugoslovanske alpinistične himalajske odprave zlate znake za njihove dosežke v himalajskih gorah. Delegati so sprejeli tudi sklep, da odprava v letu 1975 znova odide na pot, tokrat že šestič in njen cilj bo ponovno Makalu: kljub številnim poskusom tujih navez namreč še vedno ni dokončana jugoslovanska smer. PD Kranj praznuje letos 75 let svojega obstoja, zato so njihovi najmlajši člani pripravili krajši kulturni spored, ki so si ga ogledali tudi delegati skupščine. Skupščina PZS je bila v Kranju.

• Novo leto pričakali v gorah

Tudi čas, ko se poslavljamo od starega in nazdravljamo novemu letu, je svojevrstno doživetje, ki ga mnogi planinci in alpinisti radi povezujemo z gorami. Tamovci so tako silvestrovali na Klemenči jami pod Ojstrico, od koder so izvedli dva zimska pristopa na Krofičko in Ojstrico. Kozjačani so si v nadi, da bo zapadlo kaj snega, izbrali Gojško planino, pa s smuko - razen na manjših zaplatah starega snega ni bilo nič. Živahno je bilo tudi na Okrešlju nad Logarsko dolino, kjer so se v prazničnih dneh menjavali člani celjskega AO in v tem času preplezali celo steber Štajerske Rinke. Če pa se povrnemo teden ali dva nazaj, naj omenimo še en uspeh celjskih alpinistov: Franček Knez in Rafko Vodišek sta preplezala novo smer v južni steni Mrzle gore in jo imenovala „direktna". Ocena smeri - preplezala sta jo v 10 urah  se giblje v zgornjih mejah pete težavnostne stopnje, razen izstopa, ki je nekoliko lažji.

• Opravičilo

Ob prebiranju zadnje številke (40.) angleške alpinistične revije Mountain je moč zaslediti krajšo notico, ki ima naslov "opravičilo za Makalu". V njej avtor oziroma urednik opravičuje neljuba natolcevanja avstrijske ekipe (objavljena v isti reviji, št. 37), ki je osvajala Makalu po nedokončani jugoslovanski smeri v Makaluju, češ da višina, ki smo jo dosegli, ni točna. Sedaj trdi ravno nasprotno s pripombo, da Avstrijci v naš uspeh niso nikoli dvomili, čeprav vemo, da so to sedaj le pomirjajoča opravičila ob našem upravičenem protestu. Naj bo kakorkoli že, naši upi so v VI. JAHO, katere cilj bo znova Makalu, in to še letos v pomonsunskem ali najkasneje naslednje leto v predmonsunskem obdobju, odvisno pač od tega, kdaj bomo dobili dovoljenje. Upajmo, da bodo za, vselej zavezani zlobni jeziki.

• Odprava v Ande

V torek, 7. januarja, so ob 10.50 z zagrebškega letališča odleteli člani II. hrvaške alpinistične odprave v Južno Ameriko, kjer naj bi ostali okoli 60 dni. Odpravo vodi Jerko Kirigin (32), šteje pa osem članov. Plezali bodo v skupini Aconcague (najvišjega vrha obeh Amerik) ter Tupungata. Žal jim je le, da se zaradi službenih obveznosti ne bosta mogla priključiti naša rojaka Boris Kambič in Peter Škvarca, pač pa jih bo verjetno spremljal naš vicekonzul v Buenos Airesu Mitja Štrukelj.

I. Bajde
 

09.01.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti