Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 20.09.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - PD-matica: Izlet na Strojno, Izlet v Neznano; Inko Bajde: Zavarovanje v tujini, Oprema, Nepremočljive tkanine

• Izlet na Strojno

V nedeljo, 22. septembra bo priredilo Planinsko društvo Maribor matica planinski izlet na Strojno, to pot na zapadni del. Odhod z vlakom ob 5.29 do žel. postaje Holmec. Od tu bo vzpon do naselja Štanjel (Jamnica), dobro uro hoda. Po kratkem počitku nadaljevanje poti do znamenja, kjer bo daljši počitek (gobe!). Povratek na Prevalje (2-3 ure hoda). Vsa pot je lagodna in lepa, vodi po večini skozi gozd. Povratek iz Prevalj bo poljuben, ali z avtobusom ali z vlakom. Udeleženci naj ne pozabijo na osebno izkaznico. Izlet bo vodil tov. Šumljak. Ob slabem vremenu bo izlet preložen.

• Izlet v neznano

Mladinski odsek Planinskega društva Maribor matica vabi v soboto, 21. septembra 1974 na izlet V NEZNANO, ki ga bo vodil Franc Vogelnik. Zbor udeležencev bo v soboto ob 7.15 uri pri spomeniku Borisa Kidriča na gl. kolodvoru v Mariboru. Hoje bo približno štiri ure. Vsak udeleženec naj ima poleg ostale opreme še pelerino proti dežju. Hrana iz nahrbtnika. Cena vožnje 15,00 din. Povratek v Maribor bo istega dne okoli 19. ure. Če bo deževalo, izlet odpade.

Zavarovanje v tujini

S seje komisije za alpinizem pri PZS smo dobili obvestilo, da imamo z Italijani in Avstrijci že neuraden dogovor o reševanju, tako da za te dežele ni treba več prijave na zvezi. Sicer pa še vedno velja staro pravilo, da se mora alpinist, ki gre v tujino, zavarovati na PZS, v višini 100,00 din, ne glede na to, kako dolgo se bo tam mudil Planinska zveza Slovenije namerava omogočiti le enkratni polog - tako da bodo alpinisti plačali spomladi, kar bi nato veljalo za vse izlete v tujino. Vedno več je naših planincev, ki jih vodijo vodniki v tuje gore. Nekatere teh skupin niti ne vedo, da je zavarovanje na PZS obvezno, zato je komisija za alpinizem mnenja, da kolektivnega zavarovanja pri PZS za 80.000 planincev ne bi bilo težavno izvesti.

Oprema

Našim alpinistom se obetajo nekoliko boljši časi za nakup nove opreme. Doslej so bili primorani le to kupovati v tujini - ali priložnostno, ko so odhajali na poletna plezalna potepanja v tuje gore (Italijo, Švico, Francijo, Avstrijo), ali namensko, ko so morali po nakup v nam najbližji sosedi, ki imata tovrstno opremo - Avstrijo in Italijo. Zadnje čase pa so nekatere naše športne trgovine s to opremo dokaj dobro založene. Pri ljubljanskem Športu so odprli celo poseben oddelek z veliko izbiro raznolikega alpinističnega materiala, ki pa je za spoznanje dražji, kot enak, ki ga dobimo zunaj. Zgodi se tudi, da mnogokrat zaloge poidejo in da potem določene stvari dalj časa ni več dobiti, vendar upamo, da so to le začetniški spodrsljaji. Tudi v mariborskj trgovini s športnim blagom smo povprašali, kako je s to rečjo. Odgovorili so, da je želeno mogoče dobiti tudi pri njih, toda le s poprejšnjim naročilom. Tako torej, marsikdo si bo odslej premislil, voziti se v oddaljeni Gradec ali Trst po opremo, če jo lahko dobi doma, še posebno, če odšteje prevozne stroške ali morebitne carinske zaplete.

NEPREMOČLJIVE TKANINE

V planinsko opremo sodi tudi vrsta rekvizitov in materiala, ki jim pralni praški oz. mila lahko močno škodujejo. Kako jih torej očistiti? Tovarna Edelrid - pod njenim imenom se skrivajo tudi dobre plezalne vrvi, je izdelala milo, z imenom ,,soppy". 1. kos takega mila zadostuje za 50 l vode. Postopek pranja je sledeč: Umazani rekvizit namočimo v milnato vodo, pri temperaturi 50 stopinj Celzija in ga pustimo, da se 12 ur namaka - med tem vodo nekajkrat menjamo, na koncu pa 4 - do 5-krat splahnemo v čisti vodi in posušimo. Cena je 6 DM.

I. Bajde

 

20.09.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti