Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 12.09.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - PD: matica: Izlet k Antonu nad Vuzenico; PD Vuzenica-Muta: Izlet v Logarsko dolino; Smolnik pri Mariboru: Orientacijsko tekmovanje; Inko Bajde: Registracija prvenstvenih vzponov, Znova na Nanga Parbat, Wilder Keiser

MARIBOR MATICA

Izlet k Antonu nad Vuzenico

Planinsko društvo Maribor - matica priredi v nedeljo, 15. 9. 1974 izlet k Antonu nad Vuzenico. Odhod z vlakom ob 5.29 do Vuhreda. Povratek iz Vuzenice ob 15.08 s prihodom v Maribor ob 16.25. Hoje bo približno štiri ure. Hrana iz nahrbtnika. Če bo slabo vreme, izlet odpade. Izlet bo vodil Anton Vuk.

VUZENICA - MUTA
Izlet v Logarsko dolino!

Planinsko društvo Vuzenica - Muta organizira enodnevni izlet v Logarsko dolino 15. 9. 1974. Odhod z avtobusom ob 6 uri z avbusne postaje Vuzenica - Muta. Cena prevoza 50 din po osebi. Za hrano poskrbijo udeleženci sami.

Pot bo potekala preko Šoštanja, Mozirja, Solčave v Logarsko dolino in naprej vse do izvira oz. slapa Rinke. Po malem počitku krenemo naprej na Okrešelj, Brano in Skuto. Kdor pa ne bo želel naprej, bo lahko počakal na Okrešlju ali pa si podrobneje ogledal Logarsko dolino in njen okoliš. Vsi, ki imajo knjižico transverzale, naj jo ponesejo s seboj. Društvo sporoča, da morajo imeti tisti, ki nameravajo na Brano in Skuto, dobre gojzerice, vetrovko in nahrbtnik. Izlet je primeren za vsakogar -za starejše in za šolsko mladino. Prijave sprejema društvo do 13. 9. 1974 oziroma do zasedbe avtobusa.

E. D.

SMOLNIK PRI MARIBORU

Orientacijsko tekmovanje

Za 14. in 15. september je napovedano „Slovensko orientacijsko tekmovanje" na Smolniku pri Mariboru. Člani bodo startali že v soboto ob 13 uri izpred mladinskega doma na Smolniku, ostali pa v nedeljo ob 7.30 uri. Prijave sprejema Milan Šantl ul. F. Kovačiča - 7 Maribor.

IZ DRUGIH REPUBLIK PROSIJO ZA PODATKE

Registracija prvenstvenih vzponov

O zbiranju in registriranju prvenstvenih smeri je bilo že veliko govorjenega in napisanega, prav tako pa so bili sprejeti tudi določeni sklepi, žal so le redke uresničili. Zdi se, da je lažje preplezati novo smer, kot pa posredovati podatke na pravo mesto. Velike težave nastajajo pri zbiranju ustreznega gradiva, še posebno takrat, ko pripravljajo novo izdajo plezalnega vodnika za določeno območje. S podobnimi težavami se srečujejo tudi komisije oz. odseki sosednjih republik, kot npr. sedaj tovariši v Sarajevu, ki prosijo pomoči. Zato koordinacijska komisija za alpinizem naproša vse odseke, da pregledajo svoje arhive in sporočijo podatke o prvenstvenih vzponih, ki so jih njihovi člani opravili v drugih republikah. Podatki, ki bodo prihajali na KKA, bodo ne samo olajšali delo, temveč tudi pripomogli k hitrejši pripravi in izdaji plezalnih vodnikov, ki jih pri nas še vedno ni dovolj.

Posebna mednarodna komisija UIAA je že pred časom sprejela obliko in zasnovo opisov, ter dopolnila mednarodno težavnostno lestvico, ocenjevanja vzponov. Oba predpisa bo KKA skušala v čim krajšem času posredovati vsem našim alpinističnim odsekom, saj sta za vse članice UIAA obvezna, pri nas pa žal še vse premalo uveljavljena.

Znova na Nanga Parbat

Znani realizator mnogih, tudi neuspešnih himalajskih odprav, dr. Karl Maria Kerrligkoffer, ki je bil deležen številnih ostrih kritik, namerava znova organizirati odpravo na Nanga Parbat. Posvetili naj bi jo Felixu Kuenu, ki je leta 1970 prišel na vrh prek stene Rupal, letos pa je storil samomor. Odprava bo štela 20 članov iz Nemčije, Švice in Avstrije, na pot pa bo odšla spomladi 1975. V načrtu imajo vzpon po JV stebru ob istočasnem prečenju grebena Mazeno. Doslej naj bi bila to najtežja smer. Vrh je bil osvojen čez Rakihot leta 1953, čez Diamir leta 1962 in čez Rupal 1970 leta, Čehoslovaki pa so pred dvema letoma ponovili klasično smer.

ALPINISTI V AVSTRIJO

Wilder Kaiser

Komisija za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije bo od 4. do 6. oktobra organizirala alpinistični in planinski izlet v Wilder Kaiser - Avstrija, ki ga vodi Rado Kočevar. Prijave alpinistov sprejema pisarna PZS (cena 250 din), planincev pa pisarna PD Ljubljana Matica (500 din - zaradi spremstva vodnikov). Prenočišča so že rezervirana. Organizatorji predvidevajo do bo udeležencev za dva avtobusa.

I. Bajde

12.09.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti