Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 09.08.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Obvestila PD: Na Triglav, Zavetišče na plazu pod Prisojnikom, Planinska postojanka v karavli; Inko Bajde: Iz Impola v francoske Alpe, Dan planincev

Na Triglav

Od 16. do 18. avgusta 1974 organizira planinsko društvo Vuzenica-Muta izlet na Triglav. Šestnajstega avgusta bo odhod z osebnimi avtomobili ob 4. uri zjutraj z avtobusne postaje Vuzenica-Muta, preko Jesenic do Aljaževega doma. Po krajšem počitku sledi vzpon preko Praga-Staničeve koče, Kredarice do doma Planike, kjer bo prenočišče. Hoje je 9 ur. Naslednji dan, 17. 8. sledi zgodaj zjutraj vzpon na vrh Triglava (2863 m). Po krajšem razgledu sestop preko postojanke na Doliču-Hribarice-Prehodavci do koče na Triglavskih jezerih. Prenočitev v domu na Komni. Hoje 8 ur. 18.8. odhod s Komne do slapa Savice, kjer bo čakal avtobus. Vrnitev z avtobusom do Vrat. Ob 13. uri odhod proti domu. Za vse izletnike je potrebna obvezna oprema: dobre gojzarice, vetrovka in nahrbtnik. Hrana iz nahrbtnika! Prijave sprejema društvo do 10. 8. 1974. Vodja izleta je Bogo Mrakič.

Iz Impola v francoske Alpe

Sredi leta smo in alpinistična sezona je na višku. Številne naveze, ki so se vso zimo in pomlad pripravljale, so si za ta čas izbrale različne zanimive cilje, tudi v tujini. Tako so člani alpinističnega odseka Impol Slov. Bistrica, skupaj s člani AO Kranj odločili, da del letošnjega poletja posvetijo francoskim Alpam, ali bolje rečeno ledeniški dolini Argentiere, kamor so odpotovali te dni. Argentierske stene, kot so Les Courtes, Les Droites, Aig. du Jardin in Aig. Verte, so znane po ledeniških turah, oz. smereh, ki so dokaj zahtevne, predvsem pa izredno dolge. Upamo, da bo vreme našim fantom naklonjeno in da se bodo vrnili z lepo bero vzponov. Več o tem po njihovi vrnitvi.

Dan planincev

Vsako leto planinci praznujejo svoj praznik in to predvsem s turami in vzponi na naše vrhove. Osrednja prireditev ob letošnjem dnevu planincev bo v nedeljo, 8. septembra ob 11. uri v Mežici. Proslava bo posvečena borbi koroškega ljudstva za svobodo. Slavje se bo pričelo pravzaprav že v soboto, 7. septembra z vzponi na obmejno Peco. Organizatorji iz PD Mežica bodo tega dne vodili na vrh kar tri skupine; ob 8. uri, 11. in 15. uri. V domu na Peci in okrog njega v šotorih nameravajo pripraviti prenočišča za okoli 300 udeležencev in topel obrok hrane. Večerji bosta sledila krajši kulturni program in kresovanje.

I. Bajde

Zavetišče na plazu pod Prisojnikom

Člani smučarskega društva v Suhi Pišenci so v okviru prireditev ob občinskem prazniku Jesenic odprli ob smučišču na plazu pod Prisojnikom novo smučarsko zavetišče. Uredili so ga s prostovoljnim delom in ob podpori nekaterih podjetij. V koči, ki so jo gradili poldrugo leto, so dnevna soba s štedilnikom, prostori za prenočevanje in shramba za smuči.

Planinska postojanka v karavli

Ker je sedanja postojanka pod Mangartom še vedno zaprta, seje PD Bovec dogovorilo za začasno uporabo nekdanje karavle, ki jo bodo do nadaljnjega oskrbovali vsakokrat od petka popoldne pa do -nedelje popoldne. Pešpot, dolga pet minut od koče na Mangartu je na novo markirana, do karavle pa je mogoče priti tudi po cesti, po odcepu nekoliko pred kočo. V njej je deset ležišč.

 

09.08.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti