Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Objestnež se je lotil planinske poti na Planino

Občina Vrhnika: Gorski kolesar je na lastno pest odstranjeval bruna, ki so bila namenjena odvodnjavanju meteornih voda. PD Vrhnika: Moja zgodba s Planine 

Pri početju sta ga zalotili planinki, katerima je zabrusil, da bruna odstranjuje ker naj bi bila nevarna za kolesarje.

V Planinskem društvu Vrhnika, ki skrbi za omenjene poti, so nad dejanjem ogorčeni. »Imamo opravka z mladim objestnežem, na katerega smo na poti na Planino naleteli že večkrat. To ni bil njegov prvi izpad, se je pa prvič lotil brun oziroma vodenic. Tako se njegovo početje, če že ne neumnosti, kar ponavljajo,« je pojasnil Milan Jerman iz planinskega društva. Na mesto dogodka so sicer prihiteli policisti, ki pa so mladega fanta zaradi področne zakonodaje lahko oglobili le za 40 evrov. Tudi zaradi tako mile kazni je mladi kolesar zabrusil, da bo bruna odstranjeval tudi v bodoče.(gt)


Moja zgodba s Planine

Dobre volje sva se s prijateljico prvi dan po praznikih vzpenjali na našo, v pomlad prebujajočo se Planino. Čudovita narava, vzorno urejene planinske poti, užitek po vzponu na vrhu. Kaj si lahko zaželiš še lepšega!

Vendar, saj nisva mogli verjeti svojim očem. Nad Špico sva zagledali mladeniča, gorskega kolesarja, ki je sistematično odstranjeval debla, ki služijo za oporo jarkom za odvodnjavanje.

Seveda sva ga opozorili na zaprosilo kolesarjem na vrhu, da gorska kolesa ne sodijo na planinske poti, mu povedali, da se je zgodilo že nekaj nesreč ob srečanju planincev in kolesarjev. Skušali sva mu razložiti, da vodenice služijo zaščiti poti pred erozijo.

Opozorili sva ga na Zakon o prometu v naravnem okolju, mu povedali, da je v urejanje planinskih poti vloženo na desetine, tudi stotine prostovoljnih ur.

Vse je bilo bob ob steno, njegovo obnašanje pa zelo nesramno in arogantno.

Tudi on nama je razložil, da odstranjuje debla za sebe in vse ostale kolesarje, ker so nevarna. Planinci naj kar popravljamo pot, vendar on jo bo, po njegovih besedah, vedno znova poškodoval.

S svojim početjem je nadaljeval. Nekaj debel nama je uspelo položiti nazaj, nekaj je bilo pretežkih, nekaj pa jih je ponovno zmetal navzdol po pobočju.

Poklicali sva policijo, ki je bila uspešna. Možje postave so ga oglobili, ob neplačilu globe pa sledi prijava pri sodniku za prekrške.

Seveda čaka planince spet nekaj ur trdega dela zaradi mladega objestneža, pot pa je zaradi koles še malo bolj razrita.

Zakaj sem napisala to popraznično zgodbo?
Mogoče jo bo prebral kateri od mladih objestnežev, ki se ne držijo nikakršnih pravil in ne cenijo tujega dela. Morda jo bo prebral kateri od staršev in opozoril svoj podmladek.

Mlade vabim, naj se priključijo Mladinskemu odseku, ki zelo uspešno deluje pri Planinskem društvu Vrhnika. Po tej poti bodo pričeli spoznavati in ceniti naravo, jo varovati in ugotovili bodo, da je v varne in urejene planinske poti vloženo veliko časa in truda.
Morda bodo sodelovali pri kakšni delovno akciji.
Prva priložnost je vseslovenska čistilna akcija, kateri se pridružuje tudi Planinsko društvo Vrhnika.

Na Vrhniki, 6. mali traven 2010

 

Občina Vrhnika, 07.04.10 
Objestnež se je lotil planinske poti ...

 

 

 

 

 


PD Vrhnika, 06.04.: Moja zgodba s Planine

 


PZS, 09.04.: Odgovor na dogodek na Planini
oz.
PZS/G-L, 09.04.: Odgovor na dogodek

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

2 komentarjev na članku " Objestnež se je lotil planinske poti na Planino"

Jože Rovan,

Na domači strani PZS najdete odziv Komisije za planinske poti, Komisije za varstvo narave in Komisije za turnokolesarstvo na ta neljubi dogodek

http://www.pzs.si/index.php?stran=Novice&novica_id=4907


Filip Vidmar,

So pa včasih na Vrhniki pisali bolj po slovensko kot dandanes, tudi po klancih in pod njimi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti