Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od otroške igre do športnih uspehov

Primorske novice, Rekreacija: V alpinističnem odseku vipavskega planinskega društva imajo tri obetavne športne plezalke, ki si zastavljajo vse višje cilje.

ŠPORTNO PLEZANJE – Tri vipavska dekleta, osemletna Neli Bratož, desetletna Greta in njena dve leti starejša Larisa Fabjan, v zadnjih mesecih kot po tekočem traku nizajo uspešne nastope na tekmovanjih v športnem plezanju. Začelo se je kot otroška igra, zdaj pa so njihovi cilji uspešno preplezane smeri v skalah ter čim boljši rezultati na tekmovanjih v Zahodni ligi in državnem prvenstvu.

Vipavsko planinsko društvo se ponaša že z več kot stoletno tradicijo delovanja, alpinistični odsek pa je zaživel leta 1982. Društvo, ki ga vodi Pavel Makovec, ima svoje prostore v stari vipavski šoli, kjer so si uredili tudi umetno steno za balvansko plezanje. Tam so svoje prve korake v športnem plezanju naredile tudi Neli Bratož ter Greta in Larisa Fabjan. Najmlajša, osemletna Neli, je začela obiskovati alpinistični odsek pred tremi leti. Starši so jo vpisali, ker so videli, kako navdušeno pleza po drevesih in železnih ogrodjih, ki so namenjeni za stepanje preprog pred domačim blokom.

Vsa tri dekleta so se z umetno plezalno steno prvič srečala v prostorih PD Vipava v stari šoli v Vipavi. Za dodatno spodbudo so poskrbeli mentorji, načelnik AO Marko Fabčič, ki je v Vipavi začel s tečaji za otroke, Marko Kodele ter očeta deklet Emil Fabjan in Primož Bratož. »Nikoli me ni bilo strah. Za našo varnost je poskrbljeno, saj so pod steno blazine. Tako smo se navdušile in kar vztrajale,« se spominja Larisa, ki je s prvimi tekmovanji začela v letu 2007, lani pa je na državnem prvenstvu v svoji starostni kategoriji s prvim mestom v težavnostnem plezanju in drugim v balvanskem plezanju osvojila tudi absolutno prvo mesto. Greta je osvojila 11. mesto v težavnostnem in 16. v balvanskem plezanju. Neli pa je bila 18. v težavnostnem in 19. v balvanskem plezanju. Letošnje leto so začele še bolj uspešno, saj so že na prvi mednarodni tekmi za pokal regij osvojile drugo (Larisa), tretje (Neli) in deveto (Greta) mesto, uspešno pa nastopajo tudi v Zahodni ligi.

Vse tri ob ponedeljkih in torkih trenirajo na domači steni, ob sredah in četrtkih imajo dodatne treninge s trenerjem in zunanjim sodelavcem Simonom Margonom v Divači in Prestranku. Ko bo vreme spet lepše, bodo trenirala v stenah plezališča Bela nad Vrhpoljem, v Gradiški Turi, Mišji peči in drugje.

Pred njimi je namreč naporna sezona, v kateri so si vse tri zadale še višje cilje. Neli želi v svoji kategoriji osvojiti naslov prvakinje v Zahodni ligi, Greta in Larisa pa se želita povzpeti čim više na državnem prvenstvu. Larisa si ob tem želi v skalah preplezati prvo sedmico, Greta pa razmišlja o smereh s težavnostnima stopnjama 5 in 6. 

AT

07.04.2010

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti