Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 23.05.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Izlet na Menino; Izlet po Savinjski dolini; Iz šentjurja na Golico; Tekmovanje "Pokal Šmohorja"; E.Dobnik: Reorganizirano planinsko društvo; Inko Bajde: Alpinisti čez soboto in nedeljo; Odprava na Norveško

MARIBOR - MATICA

Izlet na Menino

Planinsko društvo Maribor-matica priredi v nedeljo, dne 26. 5. 1974 enodnevni izlet na Menino planino (1508 m). Odhod iz Maribora ob 5. uri z rednim avtobusom do Vranskega. Od tu vzpon na Menino (pet do šest ur). Sestop v Gornji grad (dve uri), od koder se odpeljemo z avtobusom ob 17.45 do Celja. Povratek v Maribor okoli 22 ure. Priporočamo dobre čevlje in hrano iz nahrbtnika. Izlet bo vodila Iva Lah.

PLANINSKO DRUŠTVO ŽELEZNIČAR
Izlet po Savinjski dolini
Odhod iz Maribora v nedeljo, dne 26. 5. 1974 ob 4.02 uri z vlakom do Laškega. Od tu peš na Tolsti vrh (838 m), Svetina (804 m), Resevna (682 m) ter v Šentjur, od koder se v večernih urah vračamo v Maribor.
Celotne poti je za 7 ur planinske hoje. Prilagodili pa se bomo tistim, ki bodo želeli zmerno hojo. Hrana iz nahrbtnika ali na planinskih postojankah.
Oprema: primerni planinski čevlji in zaščita pred dežjem. Knjižice za žige dobite v tajništvu društva, v izjemnem primeru tudi pri vodniku na dan odhoda.
Dom na Resevni je idealna točka za ljubitelje miru, gobarje in lovce, v bližini je vrh Rifnik (570 m — hoje 1.30 ure), kjer so sledovi prastare človeške naselbine (od mlajšega neolitika dalje) in so danes restavrirani.
Prijave v tajništvu pri dežurnem, ali pri Oto Martinu, Ilichova 17, ki bo vodil izlet. Pridite v čimvečjem številu. Zbirališče bo na glavnem kolodvoru Maribor.


odbor

Iz Šentjurja na Golico
Planinsko društvo Šentjur organizira tudi letos izlet na Golico, znano predvsem zaradi narcis. Izlet bo v soboto 25. maja. Udeležijo se ga lahko tudi ostali ljubitelji planin.


D. M.

Alpinisti čez soboto in nedeljo
Sončna dneva sobote in nedelje, sta v stene zvabili veliko alpinistov. Tako so se mnogi napotili na Korošico, kjer so plezali v Dedcu, na Okrešelj in Raduho. Na Grohatu, pod M. Raduho, so bili tokrat člani in pripravniki mladega alpinističnega odseka, Impol Slov. Bistrica, ki so nabrali kar precej smeri. Plezali so v »Mihovi«, »Originalni« in čez Veterne police. Letos kar pridno trenirajo in nabirajo vzpone, saj jih imajo doslej že 30 in prav toliko pristopov.
V nadaljevanju velja omeniti še akcijo GRS Maribora, na skalcah pod Mariborsko kočo, ki je bila dobro obiskana. Demonstraciji je prisostvovalo 40 planincev in alpinistov iz različnih PD mariborskega okrožja. Po uvodni besedj načelnika postaje Lojzeta Kreigherja so reševalci prikazali nekaj načinov reševanja iz stene, ob izvedbi različnih sidrišč, ki so potrebna za spuščanje ponesrečenca in nazadnje izdelavo in pripravo improviziranih sredstev za transport. Na koncu so pokazali še najosnovnejše vozle, ki so v uporabi pri plezanju in varovanju in ki so se jih slušatelji poskušali ob strokovni pomoči tudi naučiti.
Povedali so tudi, da GRS pripravlja še eno podobno akcijo, in sicer v zimskih mesecih, tematika pa bo iz zimske plezalne tehnike, poudarek na reševanju iz plazov, ki zadnja leta terjajo vse več in več smrtnih žrtev, ne samo pri nas temveč tudi v drugih državah.

I. Bajde

Tekmovanje »Pokal šmohorja«
Mladinski odsek PD Laško prireja v nedeljo 26. t. m. tretje orientacijsko tekmovanje za ,,Pokal Šmohorja". Start bo ob 8 uri pri planinskem domu na Šmohorju. Prijave za tekmovanje sprejema občinska konferenca ZMS Laško, 63270. Tekmovale bodo tričlanske ekipe, v treh kategorijah, pionirji (do 14 let), mladinci (do 18 let) in člani (nad 18 let).

VUZENICA MUTA:
Reorganizirano planinsko društvo
Ustanovni občni zbor planinskega društva Vuzenica Muta pomeni reorganizacijo dosedanjega društva. Upravni odbor je že izdelal letni program, v katerem je zajeto lepo število zahtevnih in manj zahtevnih izletov. Program ponuja planincu izbiro izletov po zmnožnostih in veselju do določene kategorije tur.
Nekaj tega programa so že uresničili, in sicer: zimsko turo na Raduho - smer Durce, 10. aprila letos (sodelovali so štirje planinci), skupinski izlet na Peco 2. maja letos po zavarovani smeri; sodelovalo je 26 planincev. Na izletu na Olševo z ogledom Potočke zijalke - bilje 12. maja - je bilo 9 planincev. Organizirali so tudi večji skupinski izlet na Golico z ogledom narcisnih poljan. Prijavilo se je kar 32 udeležencev, od tega predvsem mladi.
Čeprav je planinska blagajna prazna, je v programu zajetih še nekaj krajših in tudi težjih izletov; med njimi v Kamniške in Julijske Alpe.


E. DOBNIK

Odprava na Norveško
Korošci pripravljajo planinsko - alpinistično odpravo na Norveško, ki bo krenila na 8500 km dolgo pot v začetku junija letos. Cilji odprave, ta bi bila na poti kar 25 dni, so dokaj ambiciozni in med drugim predvidevajo nekaj prvenstvenih smeri, ter pristope na vrhove, ki doslej še niso bili osvojeni V zvezi z odpravo je bil imenovan poseben organizacijski odbor, ki vneto pripravlja vse potrebno. Iz izkušenj vemo, da največji problemi nastajajo ravno okoli denarja, ki ga za take podvige ni nikoli dovolj. Zato denar zbirajo na najrazličnejše možne načine; vključen je tudi samoprispevek udeležencev, ki ni ravno majhen. Ob svojih prizadevanjih upajo tudi na pomoč delovnih organizacij.

I. Bajde

 

23.05.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti