Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brevet 200 Koper 2010

OPD Koper - Valter Valenčič: Začela se je sezona brevetov.

V soboto, 3. aprila, je v koprski Taverni, ki jo je v ta namen velikodušno odstopila MO Koper, 112 vzdržljivostnih kolesarjev iz vseh koncev Slovenije  ter nekaj navdušencev iz Italije in Hrvaške startalo na prvem letošnjem dvestokilometrskemu brevetu, ki ga že tretje leto zapored organizira Kolesarski odsek OPD Koper in Randonneurs Slovenija.

Udeleženci brevetov spadajo v kategorijo vzdržljivostnih kolesarjev in kar nekaj med njimi je menilo, da je treba dan polno izkoristiti, zato so se v Koper pripeljali s kolesi naravnost z Gorenjske, Dolenjske, iz Vipavske doline in iz Ljubljane… V lepem, čeprav nekoliko hladnem vremenu, so po letos rahlo spremenjeni trasi prevozili domala ves severni dela istrskega polotoka. Pot jih je vodila mimo treh kontrolnih postojank, postavljenih na skrajnih točkah trase. Prva kontrola jih je pričakala tik pred prehodom meje, v Podgorju. Po precej »zašodrani« cesti skozi Čičarijo so v Gračišću v Istri dosegli jugovzhodno kontrolno točko, po manj prometnih, a zato precej razbitih cestah prečili polotok do zahodne obale v Novigradu in nato mimo zadnje kontrole v Umagu po obali do Kopra. Skupaj so na 200km poti nabrali preko 2600 višinskih metrov.

Najhitrejši skupini, v kateri so bili tudi ultramaratonci svetovnega formata kot sta Marko Baloh in Jure Robič, je pot vzela le nekaj več kot šest ur, potem pa so se tja do večernih ur v Taverni zvrstili še vsi drugi, v skupinah ali posamezno, vsak po svojih močeh. Odstopov je bilo le malo, pa še ti so se zgodili zaradi objektivnih okoliščin.

Šele z vpisom prihoda na cilj poslednjega udeleženca si je organizatorski team lahko oddahnil. Potrebno je vedeti, da je sama organizacija take prireditve, kot je brevet, vse prej kot enostavno opravilo. Veliko število udeležencev in njihova oskrba, pridobitev številnih dovoljenj s strani ustreznih institucij, priprava dokumentov za vsakega kolesarja posebej, dvakratno prečkanje meje, večkraten ogled trase, priprava startnega in ciljnega prostora in konec koncev, varen pričetek breveta za dobro stotnijo kolesarjev, ki je v strnjeni skupini odpeljala, prve kilometre, po najprometnejši koprski vpadnici, je vse prej kot enostaven posel. Od organizacijskega odbora je vse to terjalo nekajmesečno polno angažiranje pri pripravah dogodka. Trideset prostovoljcev, članov OPD Koper, je skrbelo za nemoten potek in zaključek breveta in po odmevih sodeč so svoje delo opravili z odliko.

Še na kratko: kaj brevet je …
  Breveti so kvalifikacijske vožnje na 200, 300, 400 in 600 km, potrebne za udeležbo na na vztrajnostnem, 1250 km dolgem ultramaratonu, na relaciji Pariz-Brest-Pariz, ki ga vsake štiri leta organizira pariški klub AUDAX CLUB PARISIEN, ki tudi potrjuje na brevetih dosežene rezultate. To je najstarejša cestna kolesarska dirka, ki se organizira že od leta 1891 (12 let pred prvo dirko Tour de France), nato s presledki 10 let, po drugi vojni pa vsaka štiri leta. Leta 2007 se je maratona prvič v zgodovini udeležila tudi sedmerica kolesarjev iz Slovenije (štirje člani Kolesarskega odseka OPD Koper). Dosegli so zavidljiv uspeh, saj so vsi prispeli na cilj v predpisanem roku, kar je v primerjavi s splošnim 40% osipom gotovo vsega spoštovanja vreden rezultat. Na pobudo Marka Baloha je bila ustanovljena organizacija Randonneurs Slovenija, ki skupaj z kolesarskimi navdušenci širom Slovenije skrbi za organizacijo brevetov pri nas. Letos je nekakšna generalka, saj je v naslednjem letu 2011 spet na vrsti legendarni ultramaraton Pariz-Brest-Pariz in obeta se kar lepo število udeležencev iz Slovenije v hudi mednarodni konkurenci, slovenski breveti pa so že v koledarju svetovne zveze Randonneurs Mondiaux …

Tekst in fotografije Valter Valenčič
 

 

OPDK/KO: Brevet 200 Koper

BikeMap.net: Brevet Koper 2010

 
 

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti