Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN- 06.04.10

Po postu paše počitek, po prazničnem ponedeljku pa posebej?

Moje zadnje tarnanje je naletelo na precej ugoden izid. Lahko bi rekel tudi, žal samo en. Pa vendar. Ko tako včasih potožim, je vse skupaj zapisano bolj v razmislek, ali si res želimo, da barka plove v to smer ali pa mogoče potrebuje malo korekcije? Zima se počasi poslavlja, čeprav v gorah še precej sneži in zna biti ob takem sneženju še vedno tudi zelo nevarno za plazove. Temperature pa tudi ne popuščajo, tako da v kratki majčki ne boste ravno uživali. Temu primerno se zaenkrat še vsi držijo plezališč in nabirajo skalne kilometre v varnem zavetju doline.

Jalovec in Blaža

Pa se vrnimo na začetek. Že dolgo je tega, kar sta Blaža, Grapar in Stres (oba tudi AO Rašica) plezala v od Boga pozabljenem kotu Koritnice. Log pod Mangartom je sicer precej uveljavljen cilj zimskega plezanja željnih alpinistov, a večina ostane v dolini pri slapovih, spet drugi plezajo precej znane zimske smeri v stenah Mangarta, Bavha, Votlega vrha, Briceljka in še naprej po dolini navzdol. Zelo redko pa se zgodi vzpon v SZ steni Jalovca. Dolg dostop in sestop odvrneta marsikoga, cilji pa nikoli niso bili trendovski. Blaža pa sta v steni opazila res atraktivno belo linijo in ji sledila vse do roba stene nad Kotovim sedlom. V tej steni je sicer kar nekaj nejasnosti o točnem poteku starih smeri, a zelo verjetno se smer v zgornjem delu pridruži Bovški iz leta 1981. Vsekakor pa sta bila deležna svojevrstne prvinske avanture v samotnem okolju. Smer z imenom Luna (IV, 4, 650 m) sta preplezala 23.01. v osmih urah. Ob tem sva s prvoomenjenim Blažem izmenjala nekaj stavkov.

Verjetno je že res, da čeprav s Tomažem redno godrnjava nad preveč serijskim ponavljanjem zlasti zimskih smeri, da z aktualnim poročanjem pomagava ustvarjati te t.i. plezalne hite. V najin plus šteje, da v dobi globalnih telekomunikacij informacije tako ali tako težko ostanejo skrite. Zato gre pri vsej stvari zgolj zato, ali imamo v sebi še nekaj tiste prvinske želje biti nekje, kjer, pa čeprav samo to sezono, ni bil še nihče? In omenjena Blaža nista edina, ki sta nekaj te žilice izkazala to zimo – na srečo.

Prireditev

Zaradi praznikov sem tudi sam malo izpregel in nisem ravno na tekočem z vsemi dogodki, a naj vas opozorim, vsaj na tradicionalni 50. spust izpod Raduhe. Tradicija je res dolga in podobnih dogodkov s takim stažem res ne poznam prav veliko, če sploh katerega! Prireditev zadnjih nekaj let organizirata skupaj GRS Koroške in AK Črna na Koroškem. In vedno je organizacija na nivoju, dogajanje pa prav zabavno.

Sedaj pa že res upam, da se bodo počasi začele pojavljati novice o dobrih vzponih v Paklenici in ostalih običajno bolj zgodnjepomladanskih lokacijah.

Srečno do prihodnjič,

Peter Mežnar

SZ stena Jalovca: Luna

Spomin na zimo

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN- 06.04.10"

Franci Savenc,

Luna je že nekaj časa predstavljena tudi v zbirki Petra Podgornika Primorske stene

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti