Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 16.05.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - PD: Izleti; Inko Bajde: Prikaz reševanja, Izid orientacijskega tekmovanja na Tojzlu, Namesto Kleka Kuželjska stena

Izlet v Slov. gorice in Prekmurje
V nedeljo, dne 18. maja 1974, priredi PD „Železničar" Maribor izlet z osebnimi vozili po razširjeni planinski poti Slov. Goric in prekmurja. Ogledali si bomo prelepi del severovzhodne Slovenije. Zaželjeno je, da se prijavijo člani z osebnimi vozili.
Vse prijavljence prosimo, da se zglasijo v četrtek, dne 15. maja 1974, v društveni pisarni med 17. in 19. uro zaradi dogovora in zasedbe prostih mest v avtomobilih.
Oprema je lahko planinska, hrana po možnosti s seboj. Izlet vodi tov. Marzidovšek st. Vabljeni v čimvečjem številu!


ODBOR

Izlet v Prlekijo
Planinsko društvo Maribor matica vabi na izlet v nedeljo dne 19. maja 1974; odhod iz Maribora z avtobusom ob 6.30 do Ptuja in nato dalje do Gomile, od koder je kratek vzpon na vrh. Gomila je obvezna točka razširjene slovenske poti. Zložna pot nas bo vodila preko Stare gore in skozi Videim ob Ščavnicina Kapelo - biser Prlekije. Povratek bo iz Radenc z avtobusom v popoldanskih urah. Pot bo lahka, približno 5 ur hoje in več prijetnih postankov. Izlet bo vodil Tone Korošec.

PD Matica

PRIKAZ REŠEVANJA
Še v mrtvi alpinistični sezoni je bilo dogovorjeno, da bodo letos alpinistični odseki v Mariboru tesno sodelovali s postajo gorske reševalne službe. V zvezi z alpinističnimi šolami, ki so se takrat začele, pa je bil prejet predlog, da delež izobraževalnega programa prispevajo tudi člani GRS. Tako smo se takrat zedinili, da bo mariborska postaja pripravila demonstracijo stenskega in samoreševanja na skalcah pod Mariborsko kočo na Pohorju.
Alpinistični odsek Kozjak je uspešno zaključil spomladanski del plezalne šole, prav tako pa so z izobraževanjem svojih začetnikov in pripravnikov končali tudi tamovci, zato bodo praktične vaje in prikaz reševanja pod strokovnim vodstvom slušateljem šole še kako koristni. Demonstracije GRS bodo v soboto 18. 5. 1974. Zbor.udeležencev je 10. uri na Mariborski koči na Pohorju, od koder se bodo skupno napotili do „skalc".  Naslednji dan, 19. 5. pa bo plezalni trening za vse člane in pripravnike AO Kozjak in za vse tiste, ki so obiskovali spomladanski del AŠ, prav tako na skalcah pod MB kočo.

Izid orientacijskega tekmovanja na Tojzlu
V nedeljo 12. maja je bil na Tojzlovem vrhu sedemnajsti mladinski planinski tabor, z orientacijskim tekmovanjem. Srečanja se je udeležilo 50 planincev in tabornikov. Tekmovalo je 37 ekip. Med pionirji je zmagala ekipa iz Loč pri Poljčanah, v mladinski Lonkurenci so zasedli prvo mesto planinci iz Poljčan, pri članih pa planinci planinskega društva PTT Maribor.
Zmagovalci so prejeli prehodne pokale planinskega društva Kozjak, ostali pa diplome in priznanja. V tekmovanju za slovensko orientacijsko ligo so zasedli prvo mesto člani planinskega društva „Delo" iz Ljubljane.

Namesto Kleka Kuželjska stena
Delati račune brez krčmarja je enako brezuspešno kot preskakovati vrvico, ki je napeta ob zidu. In tako se je tudi zgodilo. Alpinistični tabor za začetnike na Kleku, ki ga je planiral AO Kozjak, Maribor, smo morali v zadnjem trenutku odpovedati in izbrati nov cilj. Ob 100-letnici PZH je bila namreč na Kleku osrednja proslava, ki bi motila normalen potek programa plezalnega tabora, zato smo odločitev kar se da hitro spremenili. Predložena je bila Kuželjska stena, ki je po plezalnih vzponih sicer manj znana (leta 1962 je bila v njej preplezana le ena smer, pozneje pa nič več), vendar ni visoka, zato nismo izključevali možnosti, da bi se dalo še kaj napraviti.
Kuželj je simpatična vasica, razprostirajoča se ob obeh bregovih reke Kolpe, ki je hkrati mejnica med Slovenijo in Hrvaško. Ljudje, pretežno kmetovalci, so prijazni in gostoljubni, za nas še posebej slovenska družina, Mavrovičeva Anton in Marija, ki sta rade volje sprejela v zavetje svoje hiše kar 16 alpinistov AO Kozjak, Maribor, odstopila sobico, kjer smo se sušili in kuhali, ter senik, kjer smo spali. Zaradi neprestanega deževja in razmočenih tal tabora namreč nismo postavili. Vso pot iz Maribora do cilja je krepko deževalo, toda v naslednjih dveh 3 dneh nam je dež prizanesel, tako da smo opravili kar 13 vzponov. Že ob prvem pogledu na masiv Kuželjske stene je močno pritegnila našo pozornost navpična zajeda, ki para steno od vznožja pa.vse do vrha. Tako smo v petek ob eni uri popoldne stali pod steno z namenom da od besed preidemo k dejanjem. Zaradi stiske s časom sta v smer vstopila le Marjan Curk in Marko Šubic, da v nadaljevanju proučita možnosti za vzpon. Oba sta v navezi dokaj dobro napredovala, zato sva se z Borom kot vodja tabora odločila, naj nadaljujeta vzpon.
Vreme se je toliko izboljšalo, da je sijalo celo sonce, in ker so dnevi v tem času že toliko daljši, sva računala, da bosta do mraka zunaj stene. In res, po sedmih urah intenzivnega plezanja v čisti petici sta uspešno končala smer in ob osmih zvečer dosegla rob stene; Čeprav smo planirali povratek iz Kuželja šele za nedeljo, pa je močno deževje porušilo tudi vse sobotne načrte, zato smo še isti dan odpotovali zadovoljni z uspešno končanim taborom. Iz pogovorov z domačini smo ugotovili, da smo bili pravzaprav šele tretji obiskovalci Kuželjske stene. Prvi so bili Zagrebčani, ki so leta 1962 preplezali »raz« (II — III), sledili so celo Avstrijci, ki so se pod steno obrnili, čes, ,,ne dajo se zabijati klini", in odšli. Zato ni čudno, da so z izrednim zanimanjem ves čas spremljali naše vzpone in se ozirali v steno, ter privlekli na dan vse daljnoglede, kar so jih premogli. Ob slovesu pa so nam zaželeli srečno pot in predvsem skorajšnjo vrnitev.

I. Bajde

 


 

16.05.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti