Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 09.05.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Obvestila PD: Planinski izlet na Olševo, Planinski izlet PD Maribor matica; Inko Bajde: Razpis, Vesti o vzponih iz Paklenice

Planinski izlet na Olševo
V soboto, 11., in nedeljo, 12. maja 1974, priredi planinsko društvo „Železničar" Maribor izlet na Olševo (1929 m).
Odhod iz Maribora ob 7. uri z avtobusom do Celja, kjer prestopimo na avtobus za Logarsko dolino ter se peljemo do Solčave. Med potjo do Duha, kjer bomo prenočili, si bomo ogledali 3000 let staro tiso. V nedeljo, 12. maja, si bomo spotoma na Olševi ogledali Potočko zijalko, v kateri je imel človek v kameni dobi svojo višinsko postojanko. Sestopili bomo preko sv. Jakoba v Koprivno in naprej do Črne, od koder se bomo odpeljali z avtobusom v Maribor. Povratek v Maribor je predviden okoli 18. ure.
Za vse udeležence izleta je potrebna dobra kondicija v hoji, saj bo pešačenja okoli 10 ur. Potrebna je planinska oprema, predvsem dobri čevlji. Izlet bo Vodil Anton Simrajh. V primeru slabega vremena se izlet preloži. 

ODBOR

Planinski izlet PD Maribor matica
V nedeljo, dne 12. maja bo priredilo PD Maribor matica izlet k sv. Ani na Krembergu v Slov. goricah. Odhod z avtobusom ob 7.30 do Lenarta (Helbl). Izletniki se zberejo na glavni železniški postaji. Dveurna zložna pot bo vodila po lepi pomladni pokrajini do Kremberga. Tu dveurni odmor. Pot nazaj do Beneditka in ogled, na novo odkritih fresk pri Treh kraljih. Nato s prvim avtobusom povratek v Maribor. Vsakdo je vabljen na ta izlet. Hrana iz nahrbtnika. Izlet bo vodil tov. Šumljak. Ob slabem vremenu bo izlet odpadel.

Razpis
Českoslovansky horolezecky svaz je planinski zvezi Jugoslavije poslal vabilo na proslavo ob 50 - letnici alpinizma na Češkem in Moravskem za dva naša zastopnika. Program bivanja v ČSSR je takle:
21. maja prihod v Prago; 22. maja zjutraj odhod v Češki raj, ki je področje peščenih stolpov, kjer se šolajo najboljši češkoslovaški alpinisti, in je med drugim zaradi tega izredno zanimivo. 23. do 25. maja bivanje v Češkem raju; 26. maja zvečer povratek v Prago, 27. ogled mesta in 28. maja zjutraj povratek v domovino. Organizatorji bodo poskrbeli za vso oskrbo, vključno z žepnino, le stroške do Prage in nazaj v domovino mora kriti udeleženec sam oz. organizacija, ki ga predlaga.
Prijave sprejema PZJ, koordinacijska komisija, in sicer do 10. maja. Potrjene morajo biti od republiške zveze. Plezanje v Peščenjaku zahteva specialno tehnično pripravljenost, zato PZJ priporoča kandidiranje za udeležbo močnejšim AO s kvalitetnim alpinističnim kadrom.

Vesti o vzponih iz Paklenice
Tisti, ki so se odločili za ture v Kamniških in Savinjskih Alpah, so za praznične dni lahko le počivali. Na Okrešlju nad Logarsko dolino, kjer je postojanka že nekaj časa odprta, seje zbralo 25 alpinistov, ki so zaman čakali na izboljšanje vremena.
Obiskovalci Paklenice pa so imeli več sreče. Mnogi so tja odpotovali že v petek, 26. aprila, in na ta način pridobili veliko časa za nameravane vzpone. Ob vznožju stene Aniča Kuka in Čuka so se zbrali predstavniki skoraj vseh močnejših slovenskih AO - iz  Celja, Maribora, Tržičani, Mojstrančani, Jeseničani, Kranjčani, Ljubljančani, člani Šaleškega AO - zato ni čudno, da je bilanca vzponov izredno pestra, številna in prav tako kvalitetna. Čeprav vreme ni bilo ravno idealno, smo bili priča številnim ponovitvam, od najlažjih pa do najtežjih smeri. Splezana je bila tudi nova prvenstvena smer, ki nosi oceno VI in sicer v Anič Kuku, vendar podrobnosti še niso znane.
Tamovi alpinisti iz Maribora - v Paklenici jih je bilo 11 - so nabrali nekaj čez dvajset vzponov, med katerimi velja nedvomno omeniti KLIN, smer, kije veljala doslej za eno izmed najtežjih pri nas. Preplezala jo je naveza Marjan Prelog in Branko Kavnik, ki sta plezala še v smeri Karabore (ocena V). Sledile so ponovitve Velebitaške, Centralnih kaminov itd. Marjan Prelog, AO TAM, in Jošt Silvo, AO Celje, pa sta ponovila tudi Brid Klina, smer, ki je bila po številnih poizkusih prvič preplezana šele lansko leto. Ta vzpon je opravilo še več navez, med njimi slovenjegraška - Koroški AO.
V tem času je bilo nekaj Tamovih alpinistov tudi na Grohatu pod malo Raduho, kjer so se povzpeli čez Vetrne police. Če napravimo povzetek tur, ki so bile opravljene v tem obdobju, lahko rečemo, da so se naši alpinisti kljub objektivnim težavam z vremenom odrezali in dostojno proslavili praznik.

I.Bajde
 

09.05.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti