Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinstvu nudi Železarna znatno pomoč

  
marec-april 1953 (leto II.)

 

ponedeljek, 4. maj 1953, ob 18:56, Franci Savenc, ogledov: 1663

ŽelezarŽelezar - Franc Klinar: Množičnost planinstva, je pri nas med železarji v zadnjih osmih letih zelo napredovala, saj večina alpinistov in planincev je zaposlena prav v naši železarni.

 

... Alpinisti premagujejo skalnate stene in se vračajo po zavarovanih poteh, pa še to malokdaj. Vsi ostali planinci pa iščejo užitka, zdravja, razvedrila in sprostitve v gorah, na katere so jih pripeljale dobro zavarovana planinska pota in markacije, ki na gosto zaznamujejo te poti.

Veliko je obiskovalcev planin posebno iz naših železarskih Jesenic. Precej jih sprašuje od kod markacisti črpajo kredit za popravila in zavarovanje teh poti. Malo pa jih je, ki vedo, da nam je ravno naša Železarna nudila veliko pomoč v dobavi žične vrvi in klinov. Znižane cene in pa izdelava markacijskega materiala v prostem časa so zelo velika pomoč našemu planinstvu. V preteklem letu je načelnik markacijske komisije pri PZS, ki ki je tudi zaposlen v naša Železarni, izposloval dobavo deset kilometrov odpadne jeklene vrvi. ki popolnoma ustreza za zavarovanje naših planinskih potov in za varno hojo po prepadnih grebenih in strmih pobočjih. Tudi izdelava klinov iz odpadnega materiala v prostem času je prihranila planincem lepe denarje, s katerimi smo lahko gradili nova pota. Lansko loto smo od tega dobavljenega materiala porabili šest km vrvi in 900 kom. klinov.

Vodstvo Železarne pa se zaveda tudi, da ni naš cilj vzgajati samo mladino in dobre planince, ampak da moramo spoznavati tudi tujino. Najprvo se moramo usposobiti doma, da v tujini lahko pokažemo naše uspehe in nas napredek v planinstvu. Smoter in naloga našega planinstva je ta, da spoznamo svojo rodno zemljo, ker le pravo spoznanje vrednosti rodi iskreno ljubezen do domovine in našega naroda. V srcu polni ljubezni do domače zemlje bomo šli tudi v širni svet, da si pridobimo širše obzorje, globje pojmovanje o življenju in se spoznamo s planinci vsega miroljubnega sveta.

Že lansko leto je Železarna nudila svoj avtobus za več voženj v Avstrijo m upamo, da bo tudi letos ugodno rešila prošnje planincev in nudila še v naprej tako pomoč, saj je planinstvo eno najbolj priljubljenih in množičnih športov na železarskih Jesenicah.

Vodstvu Železarne pa v imenu vseh planincev, ki varno hodijo po naših svobodnih gorah, najprisrčnejša zahvala za vso dosedanjo pomoč.

Franc Klinar

eXTReMe Tracker