Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinske - alpinistične novice - 21.03.1974

Večer, Planinske in alpinistične novice - Inko Bajde: Kramarjev smuk, Manaslu, Planinska šola; PD Matica: Občni zbor PD matica

Občni zbor PD Maribor matica
V torek, 2. aprila, ob 19. uri bo v predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici redni občni zbor planin-skega društva Maribor matica. Na njem bodo pregledali delo v preteklem letu, in ker je odbornikom potekel dveletni mandat, bodo izvolili nov upravni odbor. 6.junija bo preteklo 55 let, kar je bilo ustanovljeno PD Maribor, zato vabimo planince, da se občnega zbora v čim večjem številu udeleže.
V uvodu bo imel prof. Franc Vogelnik kratko planinsko predavanje; prikazal bo 100 izbranih barvnih diapozitivov.

Kramarjev smuk,
ki ga kot vsa leta organizira alpinistični odsek Tržič, bo letos 31. marca na Storžičevern plazu. Tekmovanja, ki bo v ekipni konkurenci (3 člani), se lahko udeležijo alpinisti. in alpinistke, registrirani pri komisiji za alpinizem za tekoče leto, planinci in planinke, ki imajo plačano članarino za letošnje leto, planinke, ter pionirji in pionirke, ki imajo prav tako plačano članarino za letošnje leto. Tekmovanje se šteje skupaj s Štuparjevim VTK memorialom, za slovensko alpinistično prvenstvo.
Zmagovalci do 3. mesta bodo prejeli pokale in spominske diplome. Najboljša ekipa alpinistov bo dobila prehodni pokal. Pričetek tekmovanja bo ob 9. uri dopoldne, razglasitev rezultatov pa ob 15. uri v domu pod Storžicem. Poimenske prijave sprejema Janez Lončar, Bračičeva ul. 7, 64290 Tržič, do 25. marca 1974.

Manaslu
V zadnji številki alpinistične revije Mountain lahko zasledimo zanimivo notico o minuli španski odpravi na Manaslu. To je prva španska odprava, ki se je tod mudila, hkrati pa tudi prva, ki je poskusila osvojiti vrh v postmonsunskem obdobju. Za vzpon so si izbrali originalno (japonsko) smer v severovzhodni steni.
Čeprav so imeli velike težave saj so plazovi in močno sneženje kar dvakrat porušili višinski tabor 2, vendar na srečo brez smrtnih žrtev je ekspedicija navkljub neljubim pripetljajem dosegla svoj namen in se nato srečno vrnila v domovino.

Planinska šola Maribor
Konec januarja se je začela planinska šola, ki so jo priredila mariborska planinska društva; namenjena je pred-vsem mladim planincem. Predavanja so bila ob četrtkih popoldne v predavalnici VEKŠ. Zanimanje je bilo veliko, saj se je prijavilo nad sto mladih planincev in odraslih.
Program je zajemal vse osnovno znanje, ki ga mora imeti planinec za varno hojo v gorskem svetu; predavanja so popestrili s številnimi barvnimi diapozitivi - dandanes nepogrešljivim ponazorilom. Zraven tega so imeli tudi dva izleta na Kozjak: februarja ob skoraj pomladnem vremenu na Žavcarjev vrh, marca pa v snegu na Tojzlov vrh. Preda-vali so znani planinci: Lojze Kraiger, načelnik postaje GRS Maribor (nevarnosti v gorah, oprema, hoja v gorskem svetu, GRS), Franček Mali (osnove orientacije), Dragica Onič (organizacija planinstva v Sloveniji in Jugoslaviji), prof. Marinka Senekovič (prehrana v gorah) in prof. Franc Vogelnik (planinski svet Slovenije, zgodovina planinstva v svetu in pri nas, vremenoslovje, organizacija izleta in varstvo narave).
Ob koncu planinske šole je bil pismeni preizkus znanja. Udeležilo se ga je 63 mladih planincev, ki bodo v kratkem prejeli znak in potrdilo. S tem imajo obiskovalci šole možnost za nadaljnje izobraževanje na tečajih, ki jih poleti in pozimi prireja planinska zveza Slovenije.

I. Bajde
 

 

21.03.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti