Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 17.03.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Dva turna smuka, Alpinistična šola; PD Matica: Planinsko predavanje, Prvi izlet PD Matica

Dva turna smuka
Zdaj ko smo bili že skoraj prepričani, da se zima poslavlja in da se bomo morali za  snegom obrisati pod nosom pa ga je znova nametalo. Čeprav v dolini sproti kopni, ga je v višjih legah dovolj, tako da skoraj ni kraja z zimskošportnimi objekti, kjer smuka ne bi bila mogoča. Smučke, ki so že skoraj romale na podstrešje, so postale znova aktualne. Tako se od 15. do 17. t. m. lahko udeležimo enega od dveh turnih smukov. Prvega, ki ga priredi AO TAM, po že običajni trasi: Maribor, Ruška koča, Ribniška koča, in čez Kremžarjev vrh v Slovenj Gradec. Zbor udeležencev je zvečer na Ruški koči, kjer bodo prvič tudi prespali. In drugega, ki ga vodijo mladinci PD Kozjak Maribor ti so se odločili za turo od Mozirja čez Smrekovec v Črno. Tisti, ki se bodo odločili za ta izlet, lahko odrinejo iz Maribora s prvo skupino v petek ob 14. uri z avtobusne postaje ali z drugo v soboto ob 6. uri zjutraj. Tura ni zahtevna in se je lahko udeležijo tudi manj vešči smučarji. Cena izleta s prenočiščem in enolončnico je okrog 100 din. Ostala prehrana iz nahrbtnika.

Alpinistična šola
Minuli teden se je končala centralna planinska šola. Kot nadaljevanje planinskega izobraževanja pa AO Kozjak, Maribor organizira 19. t. m. spomladanski del plezalno alpinistične šole, v kateri naj bi si začetniki pridobili dovolj znanja tudi za vzpone zunaj markiranih poti. Šola, ki se deli v spomladanski in jesenski del, obsega 12 zanirnivih predavanj z diapozitivi domačih in tujih gora. Prikazan pa bo tudi kratki barvni film, ki ga ima odsek kot zapis z zadnje durmitorske odprave.
Poleg akcij in plezalnih vzponov vse leto bodo morali začetniki opraviti še jesenski del šole, nato pa bodo izpiti iz predvidene snovi. Z njimi si bodo pridobili naziv pripravnika, s tem pa možnost za nadaljnje planinsko alpinistično izobraževanje v okviru PZJ. Predavanja so v mladinskem klubu, Orožnova 2 (prvo nadstropje ali kletni prostori), vsak torek od pol šeste ure popoldne. Z ogledom diapozitivov trajajo približno uro in pol.
Vsi, ki se zanimajo za tovrstno planinsko dejavnost - vljudno vabljeni!

I. Bajde

Planinsko predavanje
V torek, 19. marca, ob .19.30 bo v predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici zadnje izmed predavanj, ki jih je v zimski sezoni priredilo PD Maribor matica. Predavatelj dr. inž. Rudi Rajer se je januarja letos udeležil odprave akademskega PD v slabo raziskani gorati Hoggar. Pod naslovom ,,V saharskih Dolomitih" bo ob 230 barvnih diapozitivih govoril o zanimivi 5000 km dolgi poti in alpinističnih uspehih naše prve letošnje odprave.

Prvi izlet PD Maribor matica
Sredi marca smo že in v kratkem se bo začela pomlad, ki nas bo vabila v naravo. Vendar je tudi poslavljajoča se zima polna lepot in prijetna za izlete. Ker je Pohorje te dni pod debelo snežno odejo in bo tako ostalo nekaj dni, se bomo v nedeljo, 17. marca, odpravili na Kozjak, ki je mnogo lažje prehoden. Ob 8.30 se bomo z avtobusom št. 15 odpeljali do Bresternice ter se po zložni poti čez Jelovec povzpeli do priljubljene planinske koče na Žavcarjevem vrhu, ki so jo pred 20 leti postavili mariborski planinci. Izlet bo vodil F. Vogelnik. Vrnitev okrog 17. ure.

PD Matica
 

17.03.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti