Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko-alpinistične novice - 28.02.1974

Večer - Uroš Župančič: Globoke gazi; Inko Bajde: Planinski ples; F.S.: Občni zbor

Globoke gazi
Plezalci in alpinisti (600) iz 25 alpinističnih odsekov in alpinističnih sekcij so v jubilejnem letu slovenskega planinstva (1893-1973) s plezalnimi šolami, plezalnoalpinističnimi tečaji, tabori in predavanji izredno povečali in popestrili svojo aktivnost v domačih kopnih, zasneženih in v led vkovanih stenah. Aktivni pa so bili tudi v tujih, zahtevnejših gorah (Dolomitih, Centralnih Alpah, Pirenejih in celo v svetovno znanih in zahtevnih stenah El Capitana v Kaliforniji).
Starejši v bojih prekaljeni plezalnoalpinistični asi in gadi so kazali strmo, težko in nevarno smer mlajšim, ki iz sezone v sezono vztrajno silijo v ospredje tudi v najostrejši konkurenci. Mladi iz Rateč, Mojstrane, Kranja, Tržiča, Ljubljane, Kamnika in drugih AO si hočejo prislužiti potni list in kupiti vozno karto za Himalajo, kamor bo jeseni odšla naša V. JHAO.
Kandidati za našo V. JHAO (20) morajo v tej zimi opozoriti na sebe stroge in zahtevne selektorje iz komisije za odprave in komisije za alpinizem pri PZS, ki morajo iz 20 kandidatov izbrati 10 najboljših. Ti bodo odšli sredi poletja proti visoko postavljenemu in težko dosegljivemu vrhu Kangbachenu (7.902 m).
Najboljši iz koroških alpinističnih odsekov, iz Celja, Kamnika, Ljubljane, Kranja, Tržiča, Radovljice, Jesenic in Mojstrane morajo letošnjo zimo koristno izkoristiti za odločen in težak boj s plazovi, ledenimi meteži, potuhnjenimi meglami, ledom in snegom, s katerimi se bodo srečali v višinah in strminah Kangbachena v pomonsumskem času, oktobra meseca 1974.
Posamezne naveze so že pred nastopom letošnje koledarske zime zaključile načrtne priprave za naskok na ozebnike, žlebove, grape, stene, raze in grebene, ki pozimi še niso imele obiskovalcev. Na plezalce in alpiniste čakajo devišsko zasnežene in v led vkovane stene Dolgega hrbta, Stenarja Rjavine, Škrlatice, Frdamanih polic, Zadnjega Prisojnika in številne druge, ki so se vse do sedaj otepale drznih in najdrznejših obiskovalcev in osvajalcev.

UROŠ ZUPANČIČ

Planinski ples
Planinsko društvo Kozjak Maribor, ki letos slavi 20-let nico svojega obstoja, pripravlja že 19 tradicionalni planinski ples, ki bo 2. marca v hotelu Slavija. Poleg zabavne ga programa bosta pripravljena še žrebanje vstopnic in srečolov. Vstopnice so v pro daji pri Tapetništvu na Gl. trgu in v hotelu Slavija. Vsi, ki se radi zabavajo, vljudno vabljeni.

I. Bajde

Občni zbor
Planinsko društvo ptt Maribor bo imelo 9. marca občni zbor. Društvo združuje vse ljubitelje planin na območju ptt Maribor. Upravlja tudi poštarsko kočo pod Plešivcem. Letos bo organiziralo dva izleta; prvega v juliju na Vršič, drugega pa v avgustu v Cerkno, kjer si bodo ogledali bolnišnico Franjo.

F. S.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti