Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko-alpinistične novice - 21.02.1974

Večer - Uroš Zupančič: Zimski vzpon na Stol (Stol - 74. Uvodna množična prireditev v počastitev 100-letnice planinstva); Inko Bajde: Izlet v Nepal / 10 let AO TAM

Zimski vzpon na Stol
STOL - 74. UVODNA MNOŽIČNA PRIREDITEV V POČASTITEV 100-LETNICE PLANINSTVA
Priprave za letošnji že deveti zimski spominski pohod na Stol, najvišji vrh zasneženih in razglednih Karavank, v počastitev stoletnice jugoslovanskega planinstva in 32-letnice velike, najvišje bitke 40 partizanov, prvoborcev jeseniške, Cankarjeve čete, 20. februarja 1942. leta z 2000 Nemci in domačimi izdajalci, so v glavnem uspešno končane in so zajele najširši krog članov borčevskih, taborniških, lovskih in planinskih ter drugih telesnovzgojnih in športnih organizacij ne samo iz jeseniške, temveč iz vseh ostalih gorenjskih občin in Slovenije sploh.
Vprašanja in prijave prihajajo iz Celja, Maribora, Velenja, Novega mesta, Postojne, Ljubljane, Gorice in drugih planinskih turističnih in delavskih središč Slovenije in tudi iz Beograda in Zagreba.
Vseh dosedanjih osmih zimskih spominskih množičnih pohodov na Stol v lepem, sončnem vremenu in tudi v ledenih snežnih metežih se je udeležilo že prek 2500 zadovoljnih in navdušenih ljubiteljev in obiskovalcev zasneženega in v led vkovanega Stola. Organizatorjem tega pohoda na Stol je v letošnjem jubilejnem letu jugoslovanskega planinstva uspelo mobilizirati najširsi krog najboljših poznavalcev nevarnosti Stola, planincev, plezalcev, alpinistov in gorskih reševalcev z izurjenimi lavinskimi psi, da bodo zgazili, utrli in z zastavicami označili najvarnejšo pot vzpona in sestopa. Organizatorji priporočajo vsem udeležencem primerno, toplo in odgovarjajočo zimsko planinsko alpinistično opremo (gorske, ne smučarske čevlje, popotno ali smučarsko palico, cepin, dvojne volnene nogavice in rokavice, volneno kapo, rezervno perilo in obleko, snežna očala in drugo). Vsako kakršnokoli neprevidno oddaljevanje od utirjene smučine ali steptane gazi je nedopustno in nevarno! Lastna previdnost je največja varnost! Ponoči, sami in celo vinjeni nikar ne hodite na Stol! Ne precenjujte lastne opreme znanja in sposobnosti, ne podcenjujte velikih nevarnosti zasneženega in poledenelega Stola, še prav posebno ponoči. V gorah bodite vedno plemenit in dober tovariš in požrtvovalen, nesebičen reševalec.
V soboto, 23. in nedeljo, 24. februarja, na svidenje v lepem ali viharnem, ledeno mrzlem vremenu pod Stolom ali na vrhu. Organizatorji bodo ob slovesnosti v nedeljo, 24. februarja, pri spominskem obeležju padlega prvoborca Jožeta Kodra ob 10. uri toplo in navdušeno pozdravili vedno redkejše prvoborce, udeležence bitke pred 32 leti, zastopnike koroških partizanov, predstavnike zveze slepih Slovenije, zastopnike planinarskega saveza Jugoslavije in Hrvatske ter planinske zveze Slovenije, vse druge in tudi vas, ki boste pripeljali na Stol svoje dobre in najboljše prijatelje in znance, ki jih želite navdušiti za rekreativno, množično planinstvo. Na svidenje v soboto, 23., in nedeljo, 24. februarja na IX. zimskem spominskem pohodu na Stol.


UROŠ ZUPANČIČ

Izlet v Nepal
Ob pretekli jugoslovanski alpinistični odpravi v Himalajo, je PZS organizirala dva zanimiva turistična izleta v Nepal, saj se na ta način stroški letalskega prevoza odprave močno znižajo. Ker so danes možnosti za realizacijo V JAHO v letošnji jeseni že povsem realne, so se pričele tudi že priprave na oba turistična izleta v Nepal. Organizirana bi bila ob odhodu odprave (avgusta) in ob njenem povratku (novembra), podobno kot predlansko leto. Natančnejši podatki bodo še sledili.

10 let AOTAM
Alpinistični odsek PD TAM Maribor, je praznoval deseto leto obstoja brez večjega ,,pompa", vendar zato dovolj dostojno in aktivno. Razen vzponov in tur v domačih gorah, ki jih ni bilo malo niti v zimskem času, so obiskali še Chamonix in montblanške vršace, preplezali Contaminovo smer v Aig. du Midi, ki je ocenjena s (VI), ledeno smer v Tour Ronde in se povzpeli na Grand Charmoz, od koder so prešli Grepon. Kot pravijo so v lanski sezoni, plezali še v Jalovcu in steni Travnika (Aschenbrener) ter tako ob koncu leta našteli kar 271 vzponov, vseh težavnostnih stopenj.

I. Bajde

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti