Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mitja Kosovelj, najboljši slovenski gorski tekač

Dnevnik - London 2012 je velika želja
Eden od vrhuncev tekaško atletske sezone na domačih tleh bo 26. svetovno prvenstvo v gorskih tekih, ki se bo začelo 5. septembra s tekom na Veliko planino.

   
  Mitja Kosovelj (Foto: Metod Močnik)  

Steber reprezentance bo 25-letni Mitja Kosovelj, Primorec, ki se lahko pohvali s šestim mestom na evropskem in 14. mestom na svetovnem prvenstvu ter naslovom mladinskega svetovnega prvaka. S časi 8:35 na 3000 metrov, 31:07 na 10 kilometrov in 2,22:18 v maratonu, je tudi eden najboljših srednje- in dolgoprogašev pri nas.

V soboto ste zmagali na 15. gorskem teku k Sv. Primožu, na katerem je bila zbrana vsa domača konkurenca. To je spodnji del trase svetovnega prvenstva. Ste si celotno traso že ogledalo?
Zgornjega dela ne poznam še povsem. Pet mesecev časa še imam. Pravijo, da je tudi nekaj bolj zahtevne steze, kamenja, kar bi vsaj afriškim tekačem delalo več težav kot meni. Spodnji del je za tekače na stezi. Trda, ravna podlaga. Na lanskem svetovnem prvenstvu (24. mesto, op. p.) je bil teren zelo nezahteven in afriški atleti so izkoristili dolg atletski korak. Če se pošalim, meni bi najbolj ustrezalo, da bi bilo vmes še malo navzdol, morda kar disciplina "gor-dol" kot na Šmarni gori.

Tudi v gorskem teku je osnova hiter tek po ravnini. Kakšno pozornost daje temu vaš trener, oče Edvin?
Hitrost po ravnini je zelo pomembna. Sam velikokrat presenetim rekreativce, ko povem, da na klancih skoraj ne treniram. Gorski tek je specifičen. Pravila, če si hiter po ravnini, boš dober tudi na klancu, ni. Sam potrebujem izredno malo, da ujamem ritem krajšega koraka. Hkrati pa z očetom veva, da se napredek v gorskem teku naredi le z izboljšanjem teka po ravnini. Gorski tek je v bistvu enostaven, obremenitve pa so izredne. Na stezi se lahko s taktiko še malce tihotapiš, na teku v klanec zagotovo ne.

S sestro Matejo, Lucijo Krkoč že imate kolajne z evropskih in svetovnih prvenstev. Ste v svetovnem vrhu, tudi v nizu Grand Prix, nizu svetovnega pokala.
Opažam, da to najbolj cenijo rekreativni tekači, posebno tisti, ki poznajo, kako zahteven je tek v klanec. Vprašanje pa je, koliko to cenijo ali želijo ceniti na Atletski zvezi Slovenije.

Kako je s projektom olimpijski maraton v Londonu 2012?
Delamo na tem. London je velika želja. B-norma je 2,18:00. Če nas bo normo teklo več maratoncev, je naslednja meja A-norma 2,15:00. Devetega maja bom tekel na maratonu v Pragi, ki bo hkrati policijsko evropsko prvenstvo (kot vrhunski športnik je zaposlen na MNZ op. p.). Nekaj se govori o tem, da bi ekipa slovenskih maratoncev nastopila tudi na evropskem prvenstvu v atletiki v Barceloni, maraton je na sporedu 1. avgusta. Izbirna reprezentančna tekma za nastop na svetovnem prvenstvu v gorskih tekih je na sporedu 25. julija. Tu bo nekaj dileme. Vendar zame je svetovno prvenstvo 5. septembra vrhunec sezone, saj je le domača tekma, in vprašanje je, kdaj bo SP spet v Sloveniji, če sploh še bo kdaj.

Kaj za najboljšega gorskega tekača pomeni svetovno prvenstvo?
To bo enkratna priložnost za promocijo, za tek, gorski tek, turizem, za nas športnike, da dobimo kakšnega sponzorja. Pa tudi na AZS bodo poznali, da je disciplina vse bolj primerljiva teku na stezi. Za organizatorje iz Kamnika, zbrane okoli Kluba gorskih tekačev Papež, bo svetovno prvenstvo velik zalogaj. Pod okriljem IAAF bo treba gostiti več kot 40 reprezentanc, kar naj bi po zaslugi nizkih stroškov z začetnega proračuna 180.000 znižali na 100.000 evrov. Tretjino bo prispevala občina Kamnik.

www.dnevnik.si/  02.04.2010

 


Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti