Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iz alpinističnega sveta - 13.11.1973

13.11.1973

torek, 13. november 1973, ob 14:00, Inko Bajde, ogledov: 975

Večer, Šport - Inko Bajde: Čez praznike v Paklenico, na Klek, Škrjanček

ČEZ PRAZNIKE V PAKLENICO, NA KLEK
Ker je letna sezona v glavnem že mimo, k čemer je svoj delež prispevalo tudi vreme, saj je v višjih legah zapadel celo sneg, alpinisti že temeljito razmišljajo o pripravah na morebitne zimske vzpone. Obdobje do koledarske zime je navadno čas, ki ga uporabijo za treninge oz. vzpone, pri katerih zaradi vremena niso ovirani. Tako imajo odseki za 29. november pripravljene najrazličnejše akcije. Praksa je pokazala, da je ta čas najbolj priljubljena Paklenica, in po vsej verjetnosti bo v stenah Aniča Kuka in Čuka zelo živahno. Od slovenjebistriških alpinistov smo izvedeli, da nameravajo v Dolomite, če pa bo nagajalo vreme, se bodo odpravili v Paklenico.
Mariborski alpinisti so navadno zahajali pod Raduho ali pa na Klek pri Ogulinu. Nova koča pod Raduho bo letos zaprta, prav tako tudi dosedanje zavetišče, zato so člani AO Kozjak sklenili, da letos obiščejo Klek. Predlog se zdi zanimiv tudi alpinistom TAM, tako nameravata odseka združiti akciji. Celjski alpinisti bodo ostali verjetno kar doma, saj imajo lepe možnosti: na Korošici v prenovljeni koči, na bivaku pod Ojstrico, ki so ga ves čas pridno urejali ali pa v zimski sobi na Okrešlju. Kakšne namene pa imajo koroški alpinisti, še ni znano.

,,ŠKRJANČEK"
Nedavno je zastopstvo Sud Aviation iz Francije na letališču Brnik pripravilo demonstracijo najnovejše izvedbe znanega helikopterja Alonette III, katerega nosilnost je okoli 2200 kg. Nosi lahko sedem ljudi. Za našo GRS bi bil kot nalašč, saj mu višine evropskih gora ne delajo preglavic. Brščas si ga naši še ne bodo mogli privoščiti, saj stane okoli 165.000 ameriških dolarjev. Maneverske sposobnosti helikopterja je pilot prikazal s poletom na Triglav in pristankom na Kredarici ter pristankom na Krvavcu. Znano je, da so s takimi helikopterji izvedli že tudi nekaj zahtevnih reševanj v najboj strmih stenah Centralnih Alp.

I. Bajde
 

eXTReMe Tracker