Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 14.03.1973

Večer, Šport - Inko Bajde: 15 Let AO Kozjak

15 let AO Kozjak
Alpinistični odsek PD Kozjak Maribor praznuje letos 15-letnico svojega obstoja. V ta namen nameravajo pripraviti 24. marca majhno slavje na Tojzlovein vrhu, na katerega bodo povabili vse tiste člane in alpiniste, ki imajo zasluge za delo odseka že od njegovega rojstva do danes. Če napravimo kratek oris dejavnosti, zlahka ugotovimo, da je bilo delo v tem času dokaj plodno in da se je zvrstilo nekaj takih akcij, ki so članom lahko upravičeno v ponos. Preko dva tisoč plezalnih vzponov v tujih in naših stenah, med njimi tudi taki, da se z njimi lahko pohvalijo le redki odseki in številne prvenstvene smeri, so plod nesebičnega in požrtvovalnega dela.
Nekaj časa je bil odsek v krizi, ki pa jo je uspešno prebrodil, ko je znova dobil prostore, za katere so se člani borili skoraj tri leta. Trenutni problem, s katerim se ubadajo, je premajhno število predvsem novih, mladih članov, ki bi bili z leti sposobni prevzeti vodstvo odseka v svoje roke. Zato letos posvečajo še posebno pozornost vzgoji mladega kadra v alpinistični šoli in upajo, da jo bodo tudi dobro izpeljali. Splošna ugotovitev, s katero se srečujejo tudi ostali odseki, je, da je iz leta v leto manj zanimanja za to zvrst planinske dejavnosti. Vprašanje je, kdo je za to kriv. Morda zveni malo zaskrbljujoče, vendar resnično, da je treba vzrok iskati prav v današnji družbeni ureditvi in tehnizaciji, ki sta ljudi že močno skomercializirali in odtujili naravi.
Naj bo kakor hoče, k jubileju lahko AO Kozjak iskreno čestitamo z željo, da v prizadevanjih ne omahnejo in da uspešno nadaljujejo začrtano pot.

I. Bajde

 

14.03.1973

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti