Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 13.01.1973

Večer, Šport - Inko Bajde: 1973. leto, Tradicionalni planinski ples, Povabilo na mednarodni zimski alpinistični tabor, Tomos in alpinisti

1973. LETO
so kljub neugodnim vremenskim razmeram nekateri alpinisti dočakali v hribih. Tamovi alpinisti, prav tako nekateri Celjani in Korošci, so se zbrali na Okrešlju v zimski sobi. Z vzponi zaradi slabih razmer v stenah ni bilo računati, zato pa so napravili nekaj kondicijskih tur in pristopov na okoliške vrhove. Trije alpinisti, dva iz PD Slov. Bistrica, sicer člani AO Kozjak Maribor, pa so se odločili za vzpon na Triglav. Izbrali so pot skozi dolino Krme in se na dan novega leta uspešno povzpeli na naš najvišji vrh. Snega, kot pravijo, ni bilo veliko, tako da z gazenjem niso imeli težav. Nekoliko bolj nerodno je bilo vzpenjanje po skalnem delu malega Triglava in po grebenu na glavni vrh, ker je v steni precej ledu, tako da so stopi in prijemi dokaj gladki. Razgleda na vrhu ni bilo, temveč za ta čas ustrezno vreme, megla, mraz in veter.

TRADICIONALNI PLANINSKI PLES
že 18. po vrsti, bo tudi letos, kot že vsa leta, organiziralo planinsko društvo Kozjak, Maribor. Tokrat bo ples v restavraciji hotela SLAVIJA v soboto, 27. januarja, s pričetkom ob 20. uri. Cena vstopnic je 100 dinarjev; vanjo sta všteta planinski menu in glasba do zgodnjih jutranjih ur. Pripravljena pa sta tudi zabavni program in nagradno žrebanje. Interesenti lahko dvignejo vstopnice v obrtnem tapetništvu, Glavni trg, Maribor, kjer dobijo tudi vse ostale informacije v zvezi s plesom.

Povabilo na mednarodni zimski alpinistični tabor
Koordinacijska komisija planinske zveze Jugoslavije je te dni dobila od kluba Wysokogorski iz Varšave dopis, s katerim le ta vabi dva naša plezalca, da se udeležita sedmega mednarodnega zimskega alpinističnega tabora, ki bo od 4. do 18. marca v Tatrah (ob jezeru Morskie oko nad Zakopani).
KKA obvešča vse alpinistične odseke v Jugoslaviji, da lahko do 31. januarja prijavijo vse svoje kandidate, upoštevati pa morajo, da naj alpinista sestavljata homogeno navezo, ki bi bila zmožna tudi najtežjih zimskih plezalnih vzponov, saj bi na ta način dostojno zastopala našo organizacijo. Navezo bo izbral predsednik KKA ob pomoči KA PZS, po potrebi pa bo pismeno konzultiral tudi načelnike ostalih PZ. O podrobnostih bodo AO obveščeni s posebnimi dopisi, prav tako pa o izidu žrebanja v začetku februarja.

Tomos in alpinisti
Med zelo aktivne sekcije v PD Tomos spada tudi alpinistična. Plezalno torišče ima za zdaj v Črnem kalu, ki ga drugače imenujejo ,,Turški turnic" . Skala je visoka okoli 20 m in so jo za trening uporabljali že pred vojno. Je izredno primerna, saj ponuja vsakovrstno plezarijo, tudi do šeste težavnostne stopnje. Upajo, da bodo spomladi pripravili plezalno šolo, seveda le, če bodo deležni pomoči komisije za alpinizem PZS.

I. Bajde
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti