Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.03.10

Zaključek zime v Chamonixu.

Ob prehodu zime v pomlad stene vedno nekoliko samevajo. V letošnji res bogati zimi se je večina že naveličala prezebanja na stojiščih in že komaj čaka toplih plezalnih dni. Manjše motnje v vremenski sliki pa še dodatno odvračajo alpiniste od pohodov v visokogorje. Moteče je le, da bilanca zime ne bo povsem popolna, saj nekaj vzponov na željo alpinistov ni bilo objavljenih, čeprav se zanje ve. Še bolj zanimivo je, da so te iste osebe sicer, kar navdušene nad novicami. Pa dovolj nerganja.

Zadnjič sem v poplavi novic enostavno izpustil naše vzpone v gorah nad Chamonixom, saj je bilo ostalih vzponov res veliko. Pa še nekaj ocen in vtisov sem sestavil v sicer kar napornem tednu. Zelo mrzla zima je pustila posledice tudi v stenah nad Chamonixom. A do konca tabora so se vsaj temperature unesle.

Zimski tabor perspektivnih alpinistov v Chamonixu

Resno plezanje se je začelo že kar prvi dan tabora, v soboto, 13.03., ko sta David Debeljak (AO Rašica) in Matic Obid (AO Nova Gorica) v Mt. Blanc du Taculu preplezala, sedaj že dobro znano smer, Vol de Nuit (IV, M8-, 450 m). Smer so že večkrat preplezale slovenske naveze, saj predstavlja dober ogrevalni vzpon za največje podvige, pa tudi aktualnosti izziva se večina ne more upreti.

Vol de Nuit

V ponedeljek, 15.03., so se stvari začele odvijati nekoliko bolj zares, čeprav so bile temperature še vedno nizke. Matic Kozina (Akademski AO) in Rožle Repanšek (AO Kamnik) sta preplezala eno največjih zimskih klasik v Aig. Carreeju - Frendo-Ravanel (II, 5, 500 m). V torek, 16.03., so skupaj začeli plezanje po Couturierjevem ozebniku Anže Jerše (PK Škofja Loka), Igor Kremser (Akademski AO), David Debeljak in Matic Obid. Prva dva sta se kasneje usmerila v Smer Bourges-Mizrahi (IV, 4+, 1000 m) in po nekaj urah plezanja dosegla greben pod vrhom Aig. Verta oz. Gr.Rocheuse. David in Matic pa sta, kot se za dva bolj perspektivna alpinista spodobi, vstopila v smer Late to Say I'm Sorry (V, 5+, M7, 1000 m). Smer sta preplezala prosto, kar, zanimivo, ne velja za ostale ponovitve smeri saj ob, za današnji čas ne previsokih ocenah, večina še vedno rada poseže po tehničnih pripomočkih. In tisti, ki jim spomin seže malo nazaj, se bodo spomnili, da sta prvo prosto ponovitev smeri opravila sourednik Tomaž Jakofčič in njega družica Tina Di Batista. Podobno sta tudi onadva povedala, da je najtežji del smeri tanek ledni trak nad manjšo streho. Vzpon sta zaključila po smeri Bourges-Mizrahi na vršnem grebenu Aig. Verta. Smer je bila sicer fantastična, fanta pa močno navdušena.

Naslednji dan sva Smer Bourges-Mizrahi ponovila še Karel Završnik (Akademski AO) in Peter Mežnar (AO Kamnik). In kot predhodni navezi sestopila in se spustila nazaj preko stene. A to ni bil edini vzpon, ki se je dogajal ta dan. V sredo, 17.03., sta v Les Droites plezala tudi Nejc Lužnik (AO Idrija) in Luka Stražar (AAO). V kar rekordnem času sta preplezala smer The Ginat (IV, 5, 1000 m) in že ob 13. uri zrla proti ledeniku Leschaux. Enega od ne prav pogosto plezanih vzponov sta opravila Matjaž Dušič (AAO Kozjak) in Felix A. Berg. V Mt. Blanc du Taculu sta sestavila kombinacijo treh smeri Coco Fese, D day in Supercouloir (IV, 5, M6, 5b, 800 m). Podobno kot v marsikateri smeri sta imela največje težave na začetku, kjer je v boljših razmerah lahko tudi led. Vsekakor pa je zaključek po Supercouloirju in sestop preko vrha in nazaj do smuči redko dejanje.

Podobno sta v sredo, 17.03., plezala tudi Boris Lorenčič in Nejc Marčič (AO Radovljica), le da se je njima plezanje razvleklo še na naslednji dan – četrtek, 18.03. A ne brez razloga, saj sta plezala eno najdaljših tur v alpah: Tournierjev raz v Les Droites (V, 4+, 5c, 1000 m). Smer ima še uverturo, saj sta že v nedeljo v smer vstopila Nejc in Tadej Krišelj (AO Kamnik), a je slednjemu na nogo padla zajetna skala in mu preprečila nadaljevanje. Tako je imel vzpon Borisa in Nejca še nekaj reševalnega pridiha, saj sta iz stene pobrala še najdragocenejše kose opreme in tako precej otežena drugi dan priplezala na vrh.

Tournierjev raz

V petek, 19.03., so udeleženci tabora preplezali še nekaj smeri v popularnem Aig. Careeju, zaradi sobotnega poslabšanja pa smo se brez kančka slabe vesti odpeljali domov. Podrobnosti o ostalih vzponih in poročilo pa na straneh KA v kratkem.

V tem času se je v Chamonixu zvrstilo še nekaj slovenskih navez. Če se ne motim, sta v sredo, 17.03., Matej Smrkolj in Martin Belhar (oba AO Tržič) preplezala The Ginat, Nina Bernard (AO Rašica) pa v navezi z Vedrano Simičevič (AK Rijeka) Švicarsko v Les Courtes. Vsekakor soliden vzpon ženske naveze.

Pa več plezanja do prihodnjič,

Peter Mežnar

 

Rebuffat-Terray

Pinochio

Modica-Noury

Tournierjev raz

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti