Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čas za razmislek – kaj nam prinaša prihodnost?

GRS Tržič - Slavko Rožič: Letošnjo zimo si bomo zagotovo zapomnili po plazovih in žal sedmih mrtvih v naših gorah. Veliko smo govorili in opozarjali o uporabi primerne opreme, predvsem smo priporočali (in še vedno!) uporabo lavinskih ...

... žoln, sond, lopat , nahrbtnikov z napihljivimi vrečami in k treznim odločitvam.

Razmišljanje me je napeljalo k raziskovanju o tem, kaj nam prinaša prihodnost. V strokovni javnosti predvsem alpskih dežel še ni popolnoma jasno, kam bo šel razvoj problematike iskanja zasutih v plazu. V uporabi naj bi bilo 100.000 lavinskih žoln (podatek OBRD?). Glede na vse udeležence v gorah širom po svetu zelo malo. Nekoliko boljša je opremljenost z Recco pasivnimi reflektorji. Isti vir navaja, da se uporablja v opremo in oblačila vgrajenih 6 milijonov reflektorjev. Boljše kot pri žolnah. Podatki kažejo, da je vsaj v bližini urejenih smučišč zelo malo smučarjev (v uporabi je izraz variantni smučarji) opremljenih s katero od specifičnih naprav, ki omogočajo lociranje v primeru zasutja v plazu. Seveda pa so praktično vsi lastniki mobilnih telefonov. Na podlagi teh izkušenj in dejstev se reševalci širom po svetu srečujejo z enakim problemom: kako najhitreje najti zasutega v primeru nesreče?

Nadljevanje na spletnih starneh GRS Tržič >> Čas za razmislek – kaj nam prinaša prihodnost?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku " Čas za razmislek – kaj nam prinaša prihodnost?"

Ivan Pepelnjak,

Miha, še zavedate se ne, kakšnega "hudiča" ste spustili na dan.

Večina drugim (in sebi) nevarnih udeležencev na cestah mora plačati vsaj obvezno zavarovanje, ki krije vsaj del škode in stroškov, ki jih ti udeleženci povzročijo s svojo gladiatorsko/adrenalinsko vožnjo ... in tudi premije so sorazmerne s potencialno nevarnostjo tega početja (= moč motorja) in gladiatorsko usmerjenostjo tistega za volanom (bonus/malus).

Ko se bo začela naslednja debata o zavarovanju poškodb ob prostočasnih aktivnostih, bodo seveda spet vsi skakali do stropa in razglabljali o koristih hoje v gore (in smučanja po celcu?). Tako ne gre, odločiti se bo treba za eno ali drugo stran.

Poleg tega je varnost v cestnem prometu precej regulirana (od omejitev hitrosti do varnostnih pasov) in tu in tam stopi "na sceno" celo kakšen kontrolni mehanizem, ki vsaj malce poskuša omejiti največje neumnosti. Ko bo nekdo predlagal obvezno uporabo žolne (ali druge podobne naprave), kazni za njeno ne-uporabo in zaračunavanje celotnih stroškov reševanja tistim brez žoln (na primer zaradi povzročanja nevarnosti iz malomarnosti), bodo te strani že spet polne besnečih modrecev.

Ne nazadnje reševalci na cestah ne tvegajo svojega življenja (vsaj ne v takšni meri kot tisti, ki iščejo zasute pod plazom), pa še profesionalci so, ki so plačani za svoje delo. Bi radi imeli to tudi v gorah? Ni problema ... dokler ne bo GRS prišla z naslednjim predlogom profesionalizacije, ko bodo forumi spet zasijali v blišču "svetlih tradicij" in "tekovin revolucije", da o pričakovanem odmevu gromoglasnikov PZS sploh ne govorimo.


Klemen Kočevar,

Jaz se strinjam z obema. Vedno več nas je pozimi v gorah in tega ne bodo zaustavile nobene prepovedi. Morda se sliši na tej strani bogokletno: a jasna zavarovanja za dejavnosti v hribih ne bi bila tako strašna stvar, po eni strani bi nas prisilila malo bolj pomisliti kaj počnemo v hribih in če bi zavarovalnica v drobni tisk napisala: Zavarovanje ne krije reševalne akcije v primeru neustrezne opreme, neustrezne priprave na turo,... Morda bi bilo nesreč potem manj. Naše početje v hribih mora postati bolj odgovorno. Že zaradi tega kar postajamo v očeh slovenske javnosti. In če se na to ne bomo ozirali, bomo potem ko bo do zavarovanj prislo (in enkrat bo če bo nesreč vedno več) potegnili kratko! Ker bomo tako vandalizirani da se nas ne bo upala pod okrilje resno vzeti nobena zavarovalnica, javno mnenje bo pa itak na strani reka, da gora ni nora. Na užitke "offpiste"- variantnega smučanja pa lahko že sedaj skoraj pozabimo, saj ni nobenega dela oz. dogovora, ki bi zadevo opredelila s pravnega/varnostnega/organizacijskega nivoja in potem lahko očitno vsak upravljalec smučišča tako smučanje prepove/sankcionira. Kar se mi zdi katastrofalno.

Torej: Moramo se malo naučiti kako izračunati riziko določenega početja, GRS mora postati verjetno bolj striktna in manj "človekoljubna" ko bo šlo za reševanje pijanih in popolnoma nepripravljenih planincev. PZS mora ljudem še bolj jasno povedati, da je neodgovorno iti poleti v gore v opankah in brez vetrovke, pozimi pa iskati najgloblji pršič brez žolne za 300 EUR, brez vsakega znanja, zato pa z opremo za 1000 in več EUR. Tega bi se moral zavedati vsak ki stopi z javne ceste na markirano pot, kaj šele na brezpotje!

Pa še na nekaj bi opozoril po tej tragični zimi... Sedaj se ogromno govori o žolnah, ker je zadaj tudi nekaj denarja... Vendar žolna je v celi zgodbi samo zadnja rešilna bilka. Kaj pa znanje o plazovih, poznavanje zakonitosti nastanka plazov, ki je lahko edina prava preventiva? Žolna ni preventiva pač pa kurativa. Še nekaj bo/bi bilo potrebno narediti po letošnji zimi:

Narediti analizo nesreč. To delajo v švici, avstriji, italiji, franciji, kanadi, ameriki vsako leto. In iz tega se da ogromno naučiti. Zakaj se je določen plaz na določenem mestu v tistem času sprožil in zakaj je prišlo do nesreče? Ne vem katera služba bi to naredila? GRS, ARSO? Pravzaprav bi bilo najbolje če bi stopili skupaj.

Pa morda bi bilo dobro da se čez poletje organizira kakšno resno lavinsko izobraževanje. V ZDA imajo "lavinske kampe", kjer se izobražujejo instruktorji v detajle in lahko potem podajajo znanje kompetentno naprej. Ne vem če je kaj takega na evropskem nivoju, a splačalo bi se delovati v tej smeri. Kot pravi Miha, smučarjev na nesteptanem snegu bo nesrečam navkljub vedno več.


Miha Jemec,

Morda pa se bo treba na takšno število letnih nesreč preprosto... navaditi. Na prometne smo se, pa se zaradi tega noben preveč ne sekira in mislim da ga ni, ki bi zaradi možne nevarnosti na cesti ostal raje doma. Dejstvo je, da se vsako leto proda več širokih smučk, ki kar vabijo na s celcem zasnežene strmine, da ne govorim o vseh filmih, reklamah in podobnem. Zakaj bi si potemtakem zatiskali oči, smo pač moderni gladiatorji in to sami iščemo. In glede na to, da smo za svoje užitke pripravljeni pozabiti na modrost življenja, dvomim da bo šlo v prihodnjih letih na bolje. Popolna lavinska oprema bo sicer koga na srečo rešila najhujšega, ampak zdi se mi, da smo že prestopili prag...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti