Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 16. in 20.09.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Bili so na Triglavu, Ženska odprava

Bili so na Triglavu
Zadnje čase smo priča številnim množičnim pohodom in izletom na naš najvišji vrh. Že nekaj let je ustaljen tradicionalni pohod sto žensk na Triglav, kateremu so kasneje sledila še različna planinska društva širom po Sloveniji. Ni ga skoraj Slovenca pa tudi ne planinca iz drugih republik, ki bi ne želel stati na najvišjem vrhu svoje domovine. Mnogi izmed njih so planinci, nekaj pa je tudi takih, ki stopajo v kraljestvo Zlatoroga prvič, toda hkrati tudi zadnjič, ker pač niso planinci, in edina želja, ki so jo kdaj gojili do gora, je nekoč stati na vrhu Triglava. Tudi tako je prav, toda narobe je, da oboji pozabljajo, da Triglav ni javno smetišče, kot so ga videli ondan Mariborčani (najbrž tudi drugi pred njimi, da ne omenjamo posebej tujcev, ki jih prav tako veliko zahaja v naše gore), ki so se kakor vsako leto tudi letos udeležili tradicionalnega pohoda PD Kozjak. Društvo ga prireja že nekaj let za povrstjo pod geslom toliko Mariborčanov na Triglav, kolikor je preteklo let od ustanovitve SPD. Mnogo je bilo že napisaho in povedano v prid varstvu narave, toda očitno je, da so vse pridige bob ob steno.
Letošnja triglavska akcija PD Kozjak je sicer potekala v nekoliko zmanjšanem obsegu, saj se je izleta namesto 79 ali več (kakor zahteva naziv pohoda) udelezilo le 50 planincev; to pa je verjetno posledica slabega vremena, ki nam letos na splošno ni kdove kako naklonjeno. V soboto so se udeleženci v dežju napotili iz doline Vrat čez Prag na Kredarico. Ob slabotnih sončnih žarkih, ki so prodirali skozi dež obetajoče oblake, so v nedeljo zjutraj krenili na vrh. Toda že v popoldanskih urah, ko so se spuščali skozi dolino Krme, jih je zajela gosta megla, dež pa jih je temeljito opral.
Kljub vsemu je bilo razpoloženje na višku, in tisti, ki so se izleta udeležili, trdijo, da prav gotovo ne zadnjič.

ŽENSKA ODPRAVA
Naša 1 .samostojna ženska odprava o kateri smo že poročali, da je bila namenjena na Ararat, pa so ji turške oblasti vzpon prepovedale, je 2. septembra odpotovala iz Ljubljane in namerava ostati na poti 22 dni. Pot, ki so si jo začrtale, vodi iz Ljubljane v Beogfad - Sofijo – Carigrad – Ankaro – Samsun – Dogubayasit -Teheran Demavend (5671m) in na povratku znova skozi Dogubayasit – Malatye - Izmir - Sofijo - Beograd v Ljubljano. Edini moški v odpravi je Ludvik Demec iz Kranjske gore, ki je njen voznik.

I. Bajde


 

 

 

 

 

 

 

 

16. in 20.09.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti