Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 12. in 28.07.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Ob dnevu borca, Nov alpinistični priročnik

OB DNEVU BORCA
Že nekaj dni pred 4.julijem, dnevom borca, se je veliko alpinistov odpravilo v naše in tuje gore, da pač najbolje izkoristijo razpoložljiv čas in opravijo nekaj vzponov. Vreme pa tudi tokrat ni bilo naklonjeno. To vedo povedati predvsem tisti, ki so se odpravili na Grossglockner v Avstrijo. Nenehno deževje v nižjih in sneženje v višjih predelih ter nenazadnje obilica na novo zapadlega snega in plazovi so prisilili naveze k mirovanju. Štirje alpinisti AO Kozjak, Maribor, so se sicer prebili do bivaka pod Palavicinijem (3200 m), vendar vzpona naslednji dan niso mogli nadaljevati. Na novo zapadli sneg in izredna megla sta jim močno otežkočila sestop, kajti grozila je nevarnost, da padejo v prekrite ledeniške razpoke ali pa postanejo žrtve plazov. Ob prihodu na ledenik Pasterca so srečali nekaj italijanskih navez in številne alpiniste iz Kamnika, vendar so jim vzpone odsvetovali. Tamovi alpinisti, ki so bili sprva tudi namenjeni na Grossglockner, so svoj naklep v zadnjem trenutku spremenili in se raje odpravili na Korošico - pa tudi tam so imeli podobne težave z vremenom.

Nov alpinistični priročnik
Že mnogo let so alpinisti zaman čakali, da se jim izpolni želja in dobijo ustrezno publikacijo, ki bi poleg že običajnih tem obravnavala tematiko alpinistike tudi s tehnične plati. S tem so mislili na ustrezen priročnik, ki bi obravnaval tehniko plezanja (prosto, tehnično) v suhi skali kakor tutdi v ledu in snegu z ustrezno razlago in skicami. Predvsem so tak priročnik pogrešali tisti alpinisti, ki iz leta v leto v okviru odseka organizirajo alpinistične šole in vzgajajo mlade planince. Vrzel je končno izpolnjena: te dni je namreč založba PZS poslala na tržišče novo publikacijo pod nazivom ,,HOJA IN PLEZANJE V GORAH". Avtorja omenjenega dela sta znana alpinista Mihelič in Škarja. Knjižica formata A5 obsega 176 tiskanih strani s številnimi nazornimi skicami in jedrnato razlago. Avtorja označujeta knjižico za abecednik plezalne tehnike. Od tistega, ki se bo abecede učil, pa je odvisno, ali bo sposoben z njo sestavljati ,,romane ali le prazne besede", kajti poznavanje hoje in plezanja v gorah še ni dovolj, da postanemo alpinisti.
Cena edicije "Hoja in plezanje v gorah" je 20 din, za večja naročila pa je do 20 odstotkov popusta, Nekaj jih bo PZS razposlala odsekom v komisijsko prodajo.

I. Bajde
 

12. in 28.07.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti