Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 15.02.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Zimski tabor, Alpinizmus o III. JAHO, Aig.Verte (Francija)

ZIMSKI TABOR
Komisija za alpinizem PZS je, sklenila, da bo letošnji zimski tabor v Kamniški Bistrici. Od 18. do 27. februarja, kjer bodo na razpolago ležišča, vodja tabora Danilo Cedilnik pa bo uredil vse potrebne formalnosti, dajal napotke in podatke ter skrbel za povezavo z navezami.
Za nadomestilo stroškov bodo udeleženci prejeli po 25 din na dan. Na tabor lahko pridejo alpinisti in pripravniki, toda vsi morajo imeti popolno zimsko opremo. Še posebej opozarjajo, da bosta koči na Kokrškem in Kamniškem sedlu še naprej zaprti, tako da bo višje mogoče prenočevati le v zimskih sobah ali bivakirati na prostem. Omembe vredno je, da se morajo udeleženci tabora pravočasno dogovoriti o medsebojnem sodelovanju navez, ker jih vodja tabora ne bo razporejal. Vsi naj se pravočasno pozanimajo, katere smeri so bile pozimi že preplezane in katere še ne, ter še posebej, kod vodijo zimski dostopi, sestopi in podobno.

ALPINIZMUS O III. JAHO
Tretja jugoslovanska alpinistična odprava v Hindukuš, ki se je lansko leto pod vodstvom dr. Iva Valiča povzpela na Istor-o-Nal, je našla sedaj prostor tudi v Alpinizmusu. Članek - mimogrede povedano, doslej največji, kar jih je bilo v tej reviji posvečenih našim ekspedicijam - je napisal prof. Oskar Dyhrenfurth, priobčena pa je tudi majhna fotografija vrha z včrtano smerjo vzpona.

AIG VERTE (FRANCIJA)
Uspešen vzpon Johna Brazintona in Malcolma Cunliffa prek Cordierjevega kuloarja v Aig-Verte v Franciji (okolica Mont Blanca) se je končal zelo tragično. Cunfliffe in Brazinton sta bila za to turo odlično pripravljena. Da bi hitreje napredovala, sta nekoliko nad vstopom pustila nahrbtnike. Medtem ko sta sestopala, ju je dohitela noč. Cunliffe, ki je nahrbtnik pustil nekoliko višje, je na tem mestu tudi bivakiral, njegov tovariš pa je nadaljeval sestop. Naslednje jutro je tudi Conliffe začel sestopati. Nekoliko nižje je na pobočju nekoliko nad razpoko našel truplo prijatelja, ki ga je zasul plaz kamenja.

I. Bajde
 

15.02.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti