Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Varianta v severozahodni smeri Špika

1941

nedelja, 13. julij 1941, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 974

Planinski vestnik (1941), plezali 13. julija 1936: Vodeb Dušan, Cizelj Miran, Lettner Egon, Dolinšek Maks, člani Alpinističnega odseka SPD v Mariboru.

Z zelene glave po stari smeri do Dibonove police, po njej okoli severnega raza do mesta, kjer se začne polica spuščati proti snegu, vidnemu iz doline. Z najvišjega mesta vstop v strm, plitev žleb. Po njem ca 30 m do ozke police. Nekaj metrov v desno po njej, nato preko praga v naslednji žleb (30 m izpostavljeno). Iz žleba po slabo izraženi poklini, z neznatnimi oprimki (zelo težavno) vkreber. Čez gladko žmulo in po poklini na majhen prag. Skozi kratek kamin in čez navpično stopnjo na poličko. Zopet za ves raztežaj vrvi skozi tretji žleb (značilnost za žlebove je izredna izpostavljenost). Iz žleba prečnica okoli roba do dveh plitvih kaminov v razdalji ca 8 m. Levi kamin se višje zoži ter postane zaradi previsnosti neprehoden. Skozi desni kamin zelo težavno do odprtega previsa. Preko previsa prehod nemogoč, zato tvegana prečnica preko plati nad previsno mesto v levem kaminu. (Skrajno težavno in izpostavljeno mesto! Klini, prečnica v tegu vrvi, skoraj brez stopov.)
Po kaminu nekaj metrov kvišku na stojišče. Dalje po žlebu in v podaljšku po navpični poklini. Pod prevesami težaven prestop v desno na ozko poličko ter preko skoka na rob. Sledi prečni ca v smeri sev.-zap. grebena ter čez kamine in pragove na vrh. - Z Dibonove police do vrha 5 ur. Mestoma izredno težavno.

 

Oznake: PLE, PV
eXTReMe Tracker