Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

75 Mariborčanov na Triglavu

Vecer.si xx.09.1968

 

nedelja, 15. september 1968, ob 11:46, Inko Bajde, ogledov: 1170

Večer: Prav te dni namerava iz Maribora odriniti »ekspedicija« 75 Mariboriborčanov na Triglav.

Karikatura: Jasna Princ

Ker je to poseben dogodek, smo se pogovorili z enim njegovih akterjev, s tajnico alpinističnega odseka PD Kozjak Jasno Princ.

Ljubezen do hribov se je v njej rodila že zelo zgodaj, še preden so družino izselili v Srbijo, kjer je Jasna stopila med partizane. Po vojni je šla v sanitarno šolo in še danes opravlja službo zdravstvenega prosvetarja.

"Ljubim gore," nam je zaupala. "Tam so ljudje drugačni, boljši, da, mnogo boljši, kot če jih srečate v dolini." Pred petimi leti je pričela intenzivno delati pri planinskem društvu Kozjak. Že po dveh lerih je postala tajnica alpinističnega odseka in to funkcijo opravlja še sedaj.

Društvo samo šteje okrog 700 članov, zelo močna pa sta še mladinski in alpinistični odsek. O njihovi veliki aktivnosti pričajo številni dokazi: navezali so tesne stike s planinskim društvom NaturFreunde iz Gradca in imajo z njimi akcije. Letos so imeli tudi dva prvenstvena vzpona — prvi na Križevniku za Robanovim kotom (kozjaška smer) — drugi pa v Toscu (maturantska smer 1968). Poseben uspeh letos je bil vzpon v severno steno Triglava. Četrti so preplezali Bohinjsko smer.

Na vprašanje, kako je prišla do zamisli o množičnem vzponu Mariborčanov na Triglav, nam je Jasna Princ odgovorila, da so se spomladi mnogo pogovarjali, kaj naj storijo v počastitev 75-letnice društva, pa so se domenili, da bodo popeljali 75 Mariborčanov na Triglav, ker letos mineva tudi 190 let od prvega vzpona nanj.

Izlet bo docela - varen, na vsakih 10 udeležencev bosta dva vodnika, vodja poti pa bo gorski vodnik inž. Danilo Škerbinek. Zagotovljena je zdravniška pomoč in pomoč medicinskih sester.

»Potrudili se bomo,« je dejala Jasna Princ, »da bodo ljudje zadovoljni. Zato si želimo, da bi akcija uspela in da bi mogli organizirati še več podobnih izletov.«

eXTReMe Tracker