Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopterska vaja gorskih reševalcev

Kamniški občan (1994) - Cene Griljc: V soboto, 23. aprila 1994, je bila v Kamniški Bistrici in na Planjavi republiška vaja gorskih reševalcev-letalcev iz vse Slovenije.

Zbrali so se helikopterski gorski reševalci-letalci iz 13. GRS postaj in sicer: iz Bovca, Celja, Jesenic, Ljubljane, Kranjske Gore, Mojstrane, Bohinja, Jezerskega, Kranja, Radovljice, Tržiča, Rateč, Tolmina in Kamnika.
GRS Kamnik ima trenutno pet registriranih letalskih reševalcev, med njimi sta dva zdravnika. Ekipo sestavljajo: dr. France Malešič, dr. Matjaž Veselko, Matjaž Ravnikar, Marjan Kregar in Tone Trobevšek. Na vaji je sodelovala tudi naša članica, dr. Mira Ažman, ki bo kmalu vključena v ekipo. Zdravniki-gorski reševalci so namreč pri letalskem reševanju nujno potrebni.

V Kamniški Bistrici se je zbralo 48 letalskih reševalcev, med njimi 8 zdravnikov. GRS Kamnik se lahko pohvali, da je edina, ki ima tri zdravnike v ekipi letalskih reševalcev. Pri letalskem reševanju je v vsakem pogledu pomembno, da se ekipa zbere v najkrajšem času in vsak letalski reševalec mora absolutno obvladati tehniko letalskega reševanja in biti sposoben delati samostojno.
GRS Slovenije v sodelovanju z letalsko enoto policije pri MNZ vsako let organizira usposabljanje letalskih reševalcev. Letos je bila to prva vaja in dogovorili smo se, da bo v Kamniških Alpah oziroma na terenu GRS Kamnik. To zaupanje smo z veseljem in odgovornostjo sprejeli. Vsa vaja je bila opravljena po programu in sicer reševanje ponesrečencev iz zahodne stene Planjave s pomočjo vitla. Vreme je bilo lepo, zato smo bili ob koncu vaje, ki je trajala od 8. Do 13. ure, vsi zadovoljni.
Naši gostje so bili s kosilom pri »Orlu« v Stahovici zelo zadovoljni in ko smo se reševalci in piloti poslavljali, smo si zaželeli, da bi bilo naše delo v prihodnje čimbolj srečno in uspešno.

Cene Griljc, GRS Kamnik
Kamniški občan, 12. maj 1994
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti