Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opazili smo: Kaznovalna politika na Starem vrhu?

Danes zjutraj, 6. marca 2010, ob 6.30, sem se s turnimi smučmi povzpel na razgled...

Izlet sam posebi nič posebnega, lepa pokrajina in jutranji mir, za to pa ob povratku nekaj več težav, saj me je pri avtu pričakal redar parkirišča in me pospremil na blagajno, kjer sem moral kupiti enosmerno vozovnico za sedežnico (10 €) z razlago, da sem se vzpenjal peš po smučišču ko je bilo le to zaprto.

Povsem prazno zaprto smučišče

Zato vse, ki imate namen sprehoditi se ali kako drugače obiskati razgledno točko na Starem vrhu pozor, da to ne storite po smučišču, ko je le to zaprto.

Turizem smo ljudje -  pa ne povsod!(?)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

6 komentarjev na članku "Opazili smo: Kaznovalna politika na Starem vrhu?"

Andrej Terčelj,

Tudi mene je novica neprijetno presenetila, zato sem šel na splet. Po našem zakonu o varnosti na smučiščih ZVSmuč-UPB1 je "Smučanje drsenje po snegu s pomočjo smuči ". Torej tudi vzpenjanje s kožami. In 24. člen, 3 odstavek pravi, da se smučar ne sme smučati v času, ko je smučišče zaprto. Zaprto je zunaj obratovalnih ur, kar ob 6:30 sigurno je. Predvidena kazen je od 10.000 do 75.000 SIT. Torej 10€ ni bila kazen, saj redar ne izreka kazni, ampak pristojbina, ki ima v tujini že dolgo zgodovino (http://www.gore-ljudje.net/novosti/5233/). Ne poznam še smučišča, ki bi jo pobiral. V Sloveniji je verjetno zabeležen prvi tak pojav, ki se je zgodil prav po "domače".


Domen Zupan,

To me veliko bolj spominja na kako drugorazredno kavbojko, pa še tam bi verjetno našli bolj urejeno kaznovalno politiko! Prav neverjetno, kaj si na nekaterih naših smučiščih uslužbenci drznejo privoščit, kakor je neverjetno tudi to, da naletijo na naivneže, ki jim celo bolj ali manj veselo plačujejo njihove muhe! Da je govora o smučišču, kjer sistematično prihaja do smrtnih nesreč, verjetno ni povsem naključje. Zakon o varnosti na smučiščih je precej kratek in se ga prebere v enem zamahu, priporočam ga v branje vsem tistim, ki kakorkoli že obiskujete naša smučišča, da tamkajšnji uslužbenci ne bodo z vami balinali, kakor se jim bo v tistem trenutku pač zahotelo!


Domen Zupan,

Omenjeni zakon v 4. čl. definira tudi, kaj je to smučišče in sicer "...urejen, označen, zavarovan in nadzorovan smučarski prostor" in iz tega, predvsem pa še iz nekaterih drugih določb se da izluščiti, da se območje smučišča po tem zakonu izven obratovalnih ur ne more šteti kot smučišče. Ker pa ima redar pooblastila samo na smučišču, je za mene kakršnokoli njegovo ukrepanje izven obratovalnih ur močno sporno. Kakorkoli že, pa se lahko menimo kvečjemu o tem, ali te ima pravico kaznovati ali ne, nikakor pa ne o pobiranju nekakšne pristojbine! Globa pa se pobira že v evrih in sicer le ta znaša od 200 do 600€...


Domen Zupan,

Vse lepo in prav, a za kršitev tega člena ni predpisane globe! Globa je, kar se obiskovalcev smučišč tiče, predpisana zgolj za kršitev 24. čl.

Prav tako sta termina "obratovalni čas" oz. "zaprto smučišče" v tem zakonu zelo "šalabajzarsko" opredeljena. Kaj pa je s smučiščem poleti oz. koliko časa po obratovalnem času ni dovoljen dostop na smučišče? Po zakonu sodeč nikoli, kar pa seveda ne more držat vode!


Metod Škarja,

Primer neživljenjskega zakona oz. verjetno niso mislili na take primere. Smučišča so del naravnega prostora in zato vsaj vzpenjanje ob robu v času neobratovanja ne bi smelo biti prepovedano, če je že prepoved smučanja delno mogoče upravičiti, da se ne razrijejo steptane proge, pa še to je smiselno v primeru kake množične uporabe.


Marko Kern,

Morda so pa računali spust po sveže steptanem smučišču. Da ti za 10 eur zratrakirajo smučišče pa tudi ni previsoka cena... ;-)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti