Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tudi to smo dočakali!

03.03.2010
 


petek, 5. marec 2010, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1873

Klemen Volontar: Trening Heli - RECCO

Nedavno smo naročili še drugi pomemben pripomoček, ki omogoča locirati zasutega v snežnem plazu, če ima le na sebi poseben odbojnik, ki je že tovarniško všit v obleko ali obutev. Pa lepo po vrsti!

Sistem RECCO za iskanje zasutih v snežnem plazu, lahko tudi drugače pogrešane, obstaja že skoraj dve desetletji. Desetletje je mimo, kar imamo dva taka aparata v Sloveniji. Starejša modela, ki sta sicer nerodna za upravljanje in težka, nismo pa čisti začetniki pri delu s temi napravami.

Naprava je zasnovana tako, da oddaja valovanje, ki se zaleti in odbije od odbojnika, odbito valovanje pa ta ista naprava spet zazna in z zvočnim indikatorjem na to opozori. Izredno koristna naprava, saj se njen signal odbije od polprevodnega elementa, ki ne potrebuje lastnega napajanja, kar pomeni, da je njegova življenska doba dokler ni uničena oprema v katero je vgrajen. Avtonomija naprave je cca štiri ure, namenjena pa je predvsem visokogorskim smučiščem, kjer je dovoljeno smučanje izven urejenih prog. Seveda ob jasnem zavedanju smučarjev, da morajo biti "označeni" z odbojnikom in zaradi lastne varnosti in morebitne pomoči tovarišem še z lavinsko žolno, sondo in lopato! Vsako smučišče, ki razpolaga s takšno napravo za iskanje zasutih v plazu, mora to imeti jasno označeno na vidnem mestu, po navadi ob okencu, kjer kupimo vozovnice ali dobimo druge informacije. Nam najbljižje smučišče s takšno oznako je Sela Nevea v sosednji Italiji.

eXTReMe Tracker