Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.03.10

1. Humarjev memorial!

Nekega lepega zimskega dne se je Tomaž pritoževal, da res težko napiše alpinistične novice, ker je toliko novic. Pravkar ugotavljam, da je vseeno verjetno še težje napisati alpinistične novice, če novic sploh ni. Bomo videli, če boste opazili in če bodo novice berljive. Ker živim še v kameni dobi in vztrajno zavračam "fejsbuk" (verjetno zato ob ponedeljkih zvečer osamljen bulim v ekran prenostnika?) mi verjetno veliko informacij uteče ali pa so le-te namenjene pozabi bitnega sveta in ljudem, ki jih poznamo, pa nimamo več časa jim kaj lepega povedati? Ko sem tako enkrat vprašal kolega, koliko prijateljev ima na F-ju, je odvrnil zelo na hitro: “Nobenega. S prijatelji hodim na pivo!”

1. Humarjev memorial

Pa bi bilo vendar lahko drugače, a ne. Človek, ki ga je najbolj zaznamoval prav zgoraj omenjeni medij, sicer ne toliko veliki F kot veliki I(nternet), že nekaj časa pleza v večnih plezališčih. Tomaž Humar je po zelo samosvoji in do konca neugnani poti hodi preko največjih sten Himalaje do gore Langtang Lirung, kjer je nazadnje sklenih krog - krog obiskov Himalaje in predvsem svojega življenja. 14. novembra lansko leto je postalo dokončno, da se tokrat eden največjih slovenskih alpinistov ne bo vrnil domov. V spomin nanj in na njegove ledene podvige v Himalaji je Športno društvo lednih plezalcev Mlačca Mojstrana na čelu s Pavlom Skumavcem v Mlačci pri Mojstrani, v soboto, 27. februarja, organiziralo tekmovanje v lednem plezanju za slovenski pokal, ki je bilo istočasno tudi 1. Humarjev memorial. Ob zelo skromni udeležbi je v uradni – paralelni hitrostni tekmi, ki je štela za slovenski pokal, zmagal Jernej Vukotič pred bratom Matevžem (AO Radovljica) in Andrejem Pečjakom (AO Domžale). 13 tekmovalcev se je pomerilo v štirih tekih. S tem se je uradno končala letošnja tekmovalna sezona. Poleg omenjene tekme se je razvila še tekma ‘neprofesionalcev’, uradno v ženski in moški konkurenci, a bomo zaradi zelo razredčenih vrst napisali tako: najhitrejši med zmernimi je bil Gregor Berce pred Sašem ter Tjašo Kosič, ki je bila edina ženska in se je zaradi lenobe vrstnic lahko merila le z moškimi ali sama s seboj. Ali kot so lepo pokomentirali organizatorji, ostal je grenak priokus zaradi (pre)majhne udeležbe slovenskih plezalcev ter alpinistov.

Zmagovalci, udeleženci, organizatorji in sodniki 1. Humarjevega memoriala

Paberkovanja

Drugače pa je brskanje po internetu pokazalo, da so ljudje aktivni na različne načine, veliko se smuča: turnih smukov kot listja in trave, ali se mogoče bolje piše: kot ledu in snega. Vzponi v Maltatalu, v sosednji Avstriji, so na sporedu skoraj vsak dan. Kar nekaj vzponov se je zvrstilo v sicer lažjih, a očitno precej popularnih Superfeucht (3-4, 135 m) in Strannerbach (3-4, 400 m) ... in potem se neha.

Kulturni večer

Pa ne čisto, vas bom še malo s (sub)kulturo utrujal. Dajte no posesti svoje plezalske zadnje plati v sredo, 10. marca, v Španske borce (mimogrede to ni v Španiji, sploh pa ne v Siruani, čeprav bo tudi o tem govora), ko nas bo obiskal znameniti Chris Sharma. Predavanja ne smete zamuditi in če vam je slučajno vstopnina predraga – nenazadnje je izgled povprečnega plezalca precej čuden, se oglasite v trgovini Venga in prosite Šelija za karto, on vas bo sigurno zastopil. In če res še niste dobili sporočila v svoj poštni predal, to pomeni, da med plezalci nimate nobenega prijatelja, a si stvar vseeno lahko preberete tukaj.

Zbor načelnikov

Ker sem v svojem prostem času tudi "funkcionar" na PZS, kot me je nedolgo tega zmerjal človek, ki sem ga smatral za prijatelja, vam sporočam, da imate še natanko dobra dva dni časa, da se prijavite in kandidirate za "funkcije". Rok ste sicer zamudil, a z dobrim programom dela, vsemi potrdili, da ste zamudili, ker ste se pravkar vrnili od nevemkje in seveda, če ni drugih interesentov, ki izpolnjujejo omenjene pogoje in so celo uspeli kandidaturo oddati pravočasno, boste gotovo prišli prav. In verjemite, tisto o funkcijah je približno tako enostavno kot na podiplomskem študiju matematike.

Sem kar zadovoljen sam s seboj in če kdo misli drugače, naj mnenje zadrži zase – kaj pa nič ne plezate oz. pošljete na vaš (moj) najljubši naslov. Pa vseeno, lepo se imejte in naj se vam vremena zjasnijo in razmere uredijo,

Peter Mežnar

 

1. Humarjev memorial v Mlačci

Značke:
AN LED novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti