Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lunarni les

Matk: V četrtek, 28.1.2010 je bil po luni pravi dan za sekanje lesa za gradbene konstrukcije. Lesu, ki je posekan v skladu s starodavnimi navodili, ki upoštevali tudi lunine mene, mi rečemo kar lunarni les.

Postopke pri pripravi lesa so včasih upoštevali vsi v verigi, ki so pripravljali les. Olcarji so les posekali. Na žagah so ga žagmeštri skrbno zrezali in zravnali, tako, da se je les kvalitetno sušil. Tesarji in mizarji pa so ga z veliko mero znanja in občutka za lepoto vgradili v stavbe, pohištvo, glasbila.
Vedno pogosteje se dogaja, da ljudje pri gradnji svoje hiše, poiščejo les, ki je pripravljen po starodavnih navodilih.

Kako les pripravimo na Solčavskem?

Na Solčavskem kmetje za gradnjo in popravilo svojih objektov še vedno pripravljamo lunarni les po izročilu prednikov. Zadnje čase poskušamo ustreči zahtevnejšim kupcem in les pripravimo po teh starih postopkih tudi zanje.
Drevesa izberemo glede na potrebo gradbenih konstrukcij. Drevesa posekamo in jih vsaj kakšen mesec pustimo v vejah. Po odstranitvi vej, debla razmerimo glede na debelino in dolžino, tako da dobimo optimalni izkoristek. Tako pripravljen les že v gozdu izgubi nekaj napetosti, ki v lesu nastanejo z rastjo. Paziti moramo, da podrto drvje ni podrto kot kakšna brv. V takem lesu se ustvari napetost, tudi če je v času rasti ni bilo. Že v gozdu se vsak hlod označi, tako, da žagarji vedo kakšne dimenzije iz hloda pričakujemo. Po končanem razrezu, je ostanke lubja potrebno odstraniti in les skrbno zložiti na zračen kraj. Pozimi se les na zraku lepše suši, kot v ostalih letnih časih.

Celoten zapis preberete na Matkovem blogu >> Lunarni les


Vse ob pravem času

Že nekaj let so me prosili, da posredujem spoznanja, ki sem jih pridobila že od svojega zgodnjega otroštva: spoznanja o ritmih Lune in o njihovih različnih vplivih, ki jih določata položaj in oblika Lune, na vse živo na Zemlji. Hvaležna sem svojemu staremu očetu, ker mi je povedal, da so občutek, opazovanje in izkušnja ključ za številne stvari v naravi, ki jih tudi znanost doslej še ni razjasnila.

Johanna Paungger

V starih časih so vsi, ki so kaj vedeli, z vso odgovornostjo predali svoja spoznanja (ne mnenja, domneve, mišljenje ali prepričanje) naslednikom. Vseeno ali so bili filozofi ali rokodelci.

Thomas Poppe

Matk, 26. februar 2010
Lunarni les

 

Gore in les

Foto: Boris Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti