Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.02.10

Izvenserijski vzponi v ledu oz. kombinirani vzponi za (skorajšnji) konec sezone.

Čeprav se je ta konec tedna najverjetneje iztekla ledna sezona vsaj v nižje ležečih slapovih, pa je bila tik pred koncem preplezana kopica zelo zanimivih in težkih slapov. Pojavljajo se znani obrazi, na katere vedno lahko računamo, lepo pa je videti, da podatke o novih vzponih posredujejo tudi manj uveljavljena imena iz našega sveta. To zimo se vsekakor dogaja veliko v stenah in sedaj še v slapovih.

Pod Bavhom

Bom začel na Primorskem, kjer je verjetnost, da se navedenih vzponov ne da več ponoviti, največja. Najprej malo starejša novica, da sta Matic Obid (AO Nova Gorica, Wild Climb) in Dejan Koren (AO Vipava, Dumo), v soboto, 13.02., preplezala zavidljivo serijo slapov. Sprva sta se namenila preplezati vse tri najbolj logične linije v barieri pod Bavhom. Začela sta s Psihoanalizo (WI 6), nadaljevala s Slapom za Slavca (WI 6+), tretja linija (Čljovc) pa je bila v slabem stanju, zato sta se raje odločila za Psihoterapijo (WI 6), le da sta zgoraj zavila proti levi in izplezala po Čljovcu, ki je naraven oz. logičen izstop iz stene. Za vsakega od naštetih slapov sta porabila približno dve uri in si tako vsaj za ta dan potešila vroče ledne želje. Naslednji dan, v nedeljo, 14.02., sta Matic Obid in Jernej Arčon (tudi AO Nova Gorica) v Koritnici preplezala še Tiso direkt (WI 6+), ki je bila odlično narejena. Matic sporoča, da jo je pred njima skoraj gotovo preplezala vsaj ena naveza, za njima pa je sledilo še kar nekaj navez. In kot smo letos že velikokrat slišali, je realna ocena tega slapu v takih razmerah verjetno nekoliko nižja, še sporoča Matic.

Prejšnji torek, 16.02., sta se zločinca vrnila na kraj zločina in vstopila v Membrano, njega dni (in tudi še danes) enega težjih slapov pri nas. Mnenja sta, da si tudi ta slap v sedanjih razmerah ne zasluži ocene 7-, a to ne zmanjšuje njunega dosežka. Namreč v zgornjem delu slapu, kjer se originalen vzpon po Membrani priključi Psihoanalizi, sta Matic in Dejan plezala po sistemu sveč levo od Psihoanalize in tako do roba stene potegnila novo varianto. Tako je Membrana postal samostojen in s tem tudi dostojen slap od vstopa do konca kot ostalih nekaj v tem kotlu. Za zgornji, novi del velja, da je precej tanek, zato je slap dobil tudi znameniti X v oceni. Slap sta poimenovala, verno pionirjem plezanja v omenjeni liniji, Membrana direkt (II/7-, X, 120 m).

Tamar

Druga zanimiva novica, ki pa jo težko sodim, prihaja iz Tamarja. V torek, 16.02., sta še dva pohitela pred prihajajočim poslabšanjem razmer in preplezala kombinirano smer Svečke nad votlino (M5+/6, 120 m, 7h), ki poteka desno od Slapu nad votlino. Domen Žagar (AO Novo Mesto) in Domen Kastelic (Akademski AO) o prvenstvu nista prepričana, saj je linija poči zelo zanimiva in opazna, a sledi predhodnih plezalcev nista opazila, prav tako tudi ne podatka, da bi bila smer že preplezana. Za smer priporočata komplet metuljev, 8 (kratkih) lednih vijakov in kakšen klin. Pravita, da je zatikanje orodij v skali zanesljivo, mestoma pa se da urediti dobro varovanje z metulji. Led je bil bolj tanek, v drugem raztežaju sta plezala tudi po zaledenelih travah, v tretjem pa za nagrado dobila še nekaj strmega gaženja do vrha smeri. V smeri nista pustila ničesar. Z vrha sta se spustila po vrvi na vstop.

Kombinatorec Vili

Vedno aktivni in neumorni Vili Guček (AO Trbovlje) je sporočil, da se je nabral šopek vzponov. Najbolj presenetljvo pri tem je, s kakšno lahkoto še vedno najde nove linije in jih tudi opremi. Novice so sicer malo starejšega datuma, saj se nanašajo na dva konca tedna, 6. in 7. ter 13. in 14.02., ko je Vili najprej nad Ovčjo vasjo v Italiji preplezal dva kombinirana vzpona ob sveči levo od slapu Piter. Za liniji imeni nista poznani, ocenjeni pa sta z M7 in M8. Začneta po skali, končata pa se na sidrišču na koncu sveče. Naslednji konec tedna pa se je Vili posvetil Rabeljskim slapovom oz. slapu, saj gre samo za enega, a je njegov zadnji skok tako širok, da v dobrih razmerah ponuja vrsto različno težkih vstopov. Že pred časom je tam nastala smer Čez previs (M8/8+), ki je letos, zaradi dobro narejene zavese (letos že skoraj sveče), bližje sedmici. Vse tri omenjene smeri je Vili preplezal na pogled. Nato pa je Desni varianti Rabeljskega slapu, ki je sicer najbolj običajen vstop v slap, dodal kombinirani oz. skalni uvod in ga poimenoval Rabelj (M7-). V vstopnem delu so zavrtani štirje svedrovci. Smer pa začne na istem mestu kot Čez previs, le da sledi povsem naravni razčlembi – poči, in se tik preden se led položi, priključi Desni varianti. Ob tem velja omeniti, da so vse omenjene smeri opremljene s svedrovci, za vzpon tako potrebujete le še kakšen ledni vijak.

In še na kratko o stvareh, ki jih je vredno pomniti tudi, če letos ne pridejo več prav. Bulmasif, upam, da kaže še na kaj več kot aktualne dnevne teme – mogoče na to, da je tudi smer precej aktualna? Fantje so vložili precej truda in energije v vzpon, zato bo zanimivo slišati odmeve nanj. Ko bodo, seveda. Za prihajajoče pomladne načrte se lahko pripravljate že sedaj, pravi Cac, če le sestavite skupaj čas in denar za Tenerife. Za najbolj zagnane ob morebitnem slabem vremenu (in tudi sicer) pa povezava na intervju s Klemenom, ki bi ga bilo škoda ne prebrati.

Še več lepih vzponov to leto vam želim, uživajte v plezanju in lepo se imejte.

Peter Mežnar

 Membrana direkt


 

Ovčja vas: M7

Čez previs

Rabelj

Značke:
AN LED novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti